Z poniższego przepisu wychodzi 9 małych serniczków.
Składniki:
SPÓD
3-4 (25g) herbatniki
15g masła
2-3 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich
1/3 łyżeczki cynamonu
MASA SEROWA
300g twarogu, dwukrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka (u mnie Piątnica)
50g śmietany 18%
50g białej czekolady
3 łyżki domowego cukru waniliowego
1 jajko
2 łyżeczki (10g) mąki pszennej
60g bakalii (u mnie po równo suszone morele, daktyle, rodzynki, kandyzowane wiśnie, orzechy włoskie i migdały)
FROSTING
70ml śmietanki 30%
35g białej czekolady
Wykonanie:
SPÓD
- formę na muffiny wyłożyć 9 papilotkami
- herbatniki rozdrobnić na piasek, dodać zmielone orzechy, roztopione masło i cynamon, wymieszać, wyłożyć po około łyżeczce na dno papilotek, lekko ugnieść, aby utworzyć spód
- papilotki schłodzić krótko w lodówce
MASA SEROWA
- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej (należy je wyjąć 2-3 godziny wcześniej z lodówki)
- bakalie zalać wrzątkiem, po 10 minutach odcedzić, ostudzić
- ostudzone bakalie pokroić na bardzo drobną kostkę, także rodzynki, oprószyć 1 łyżeczką mąki
- do miski przełożyć twaróg, śmietanę, jajko, domowy cukier waniliowy oraz 1 łyżeczkę mąki, składniki krótko zmiksować lub wymieszać, np. ręczną trzepaczką
- białą czekoladę bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce
- do masy serowej dodać oprószone mąką bakalie oraz rozdrobnioną czekoladę, składniki dokładnie, ale krótko wymieszać
- papilotki ze spodem z herbatników wypełnić niemal do pełna masą serową (zostawić 4-5 mm), wyrównać
- serniczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni, piec 30-35 minut lub do ścięcia się masy serowej
- studzić w wyłączonym i uchylonym piekarniku, serniczki mogą podczas pieczenia lekko wyrosnąć, a podczas stygnięcia lekko opaść
- ostudzone serniczki przełożyć do szczelnego pojemnika, schłodzić przez kilka godzin lub całą noc w lodówce
FROSTING
- przygotować bakalie do dekoracji, u mnie to przekrojone na pół kandyzowane wiśnie, połówki orzechów włoskich oraz kawałki suszonych moreli
- białą czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej (należy uważać, żeby nie przypalić czekolady, najlepiej podgrzewać kilka sekund i za każdym razem sprawdzać stan rozpuszczenia) lub w kąpieli wodnej, lekko przestudzić
- dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno
- do lekko ciepłej czekolady dodać ubitą śmietankę, energicznie wymieszać, żeby nie porobiły się grudki z czekolady
- należy uważać, żeby czekolada nie była zbyt ciepła, bo może rozrzedzić ubitą śmietanę, ani za zimna - może się zbrylić w kontakcie z zimną śmietaną
- na wierzch każdego serniczka nałożyć po 1-2 łyżeczki gotowego kremu, na nim delikatnie ułożyć bakalie
- udekorowane serniczki ponownie schłodzić, co najmniej przez kilka godzin lub przez całą noc
w czym mielisz orzechy? nie mam specjalnej maszynki do tego :(
OdpowiedzUsuńJeśli nie masz maszynki, możesz sparzyć orzechy gorącą wodą, od której nieco zmiękną, a następnie spróbować przetrzeć je przez metalowe sitko. Możesz też bardzo drobno je posiekać, akurat w spodzie do serniczków nie muszą to być drobno zmielone orzechy :)
UsuńJa orzechy mielę w tej samej maszynie co mięso na mielone. Mam elektryczą , więc muszę uważać aby je dobrze przebrać. W przypadku gdyby dostały się skorupki , to można ją łatwo zepsuć-śrubę napędową (tak zrobiła to moja koleżanka ).
Usuń