Wiśniowy przekładaniec to lekkie w smaku wielowarstwowe ciasto. Jest ono dość pracochłonne, gdyż wymaga upieczenia trzech odrębnych blatów ciasta oraz przygotowania dwóch różnych mas, gotowy przekładaniec jest jednak na tyle smaczny, a efekt wizualny na tyle atrakcyjny, że warto poświęcić kilka godzin na jego przygotowanie. Puszyste ciasto, lekko słodka masa grysikowa oraz kwaskowaty mus wiśniowy idealnie współgrają ze sobą w tym wielowarstwowym cieście.
Blaty upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm.
Wiśniowy przekładaniec
Składniki:
MASA GRYSIKOWA
300ml mleka
5 łyżek cukru
4 łyżki kaszy manny
120g masła
MASA WIŚNIOWA
750g wydrylowanych wiśni
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
7,5 łyżeczki żelatyny
7,5 łyżki zimnej wody
UWAGA! PODANE SKŁADNIKI NA KAKAOWY BLAT NALEŻY PODWOIĆ I UPIEC DWA BLATY
BLAT KAKAOWY
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
BLAT JASNY
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Wykonanie:
BLAT KAKAOWY
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier
- do ubitej piany dodać pojedynczo żółtka, po każdym krótko miksując
- do jajek dodać olej, ponownie krótko zmiksować
- mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy
- dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (boków formy nie wykładać papierem ani nie smarować tłuszczem)
- ciasto przełożyć do formy, wyrównać i piec w 180 stopniach przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu blat wyjąć z piekarnika, a gdy ostygnie, ostrym nożem odciąć ciasto od brzegów formy, delikatnie wyjąć blat, zdjąć papier ze spodu ciasta
- identycznie przygotować i upiec drugi blat kakaowy
BLAT JASNY
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier
- do ubitej piany dodać pojedynczo żółtka, po każdym krótko miksując
- do jajek dodać olej, ponownie krótko zmiksować
- do masy jajecznej przesiać stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia, mieszać delikatnie łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji
- z ciastem postąpić dalej tak, jak w przypadku blatów kakaowych
MASA GRYSIKOWA
- mleko podzielić na dwie części, jedną zagotować z cukrem, do drugiej wsypać kaszę mannę, wymieszać
- do gotującego się mleka wlać mieszankę z kaszą, mieszając gotować 2-3 minuty do zgęstnienia masy
- ugotowany grysik przykryć szczelnie folią spożywczą, pozostawić do ostygnięcia
- masło wyjąć z lodówki, by przyjęło temperaturę pokojową
- masę grysikową zacząć wykonywać wtedy, gdy ugotowany grysik ostygnie i będzie miał zbliżoną temperaturę do ocieplonego masła
- masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce grysiku, za każdym razem krótko miksując do połączenia się składników
- gotową masę schłodzić
MASA WIŚNIOWA
- wiśnie przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny i cukier, wiśnie gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, następnie lekko ostudzić i zmiksować blenderem na mus
- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, do rozpuszczonej żelatyny dodać 1-2 łyżki musu wiśniowego, wymieszać, całość wlać do reszty musu, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia i momentu, gdy masa zacznie widocznie się ścinać
(można ją wstawić do lodówki, wtedy jednak należy sprawdzać co kilka minut stan stężenia, gdyż w zimnie może to szybko nastąpić)
PRZEŁOŻENIE CIASTA
- na dnie formy ułożyć ciemny blat, na nim rozsmarować 1/2 masy grysikowej, schłodzić
- na warstwie grysikowej rozprowadzić 1/3 mocno tężejącej (ma się rozsmarowywać, nie może być płynna) masy wiśniowej, przykryć jasnym blatem, na niego wyłożyć 1/3 masy wiśniowej, schłodzić
- na stężałą masę wiśniową wyłożyć drugą połowę masy grysikowej, rozsmarować, przykryć blatem kakaowym, na wierzch blatu wyłożyć resztę masy wiśniowej, wyrównać, całość schłodzić
- ciasto porcjować schłodzone, przechowywać pod przykryciem w lodówce
Wiśniowy przekładaniec dobrze się kroi, a warstwy bardzo ładnie ze sobą kontrastują dzięki różnicy kolorów. Blaty można nasączyć dowolnym ponczem, jeśli lubi się ciężkie, wilgotne ciasta. Według mnie nie jest to konieczne, gdyż bez ponczu ciasto ma lżejszy charakter, idealny na letni podwieczorek.
A nie można by ułatwić sobie pracy i upiec biszkopt z podwójnej ilości składników, a potem przekroić ;)? Ciasto piękne, równiutkie i w tak pięknych kolorach. Z wiśniami! Cudo.
OdpowiedzUsuńMożna upiec jeden biszkopt kakaowy, ale chciałam mieć dwa identycznej grubości blaty, a przy krojeniu różnie wychodzi ;)
Usuńczy z truskawkami tez moze byc ?
OdpowiedzUsuńKwaskowate wiśnie lepiej pasują do tego ciasta, a z truskawkami polecam inne, ale również smaczne Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno.
UsuńŁał, wygląda fenomenalnie!
OdpowiedzUsuńJakby upiec w tortownicy, to będzie tort jak marzenie :)
Myślę, że w tortownicy będzie świetnie wyglądać :)
UsuńPiękny przekładaniec :) każdy by się na taki skusił :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :))
Wygląda pięknie! jak widać, ciasta moga również dostarczać wrażeń estetycznych.
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda. Umiesz kusić:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, z powodzeniem sprawdziłoby się jako pyszny tort :)
OdpowiedzUsuńwiśniowy przekładaniec wygląda idealnie, bardzo ładnie się kroi i musi byc smaczny :)
OdpowiedzUsuńNapracowałaś się :) Ale z jakim skutkiem ! Jest czym oko nacieszyć. A ja chciałabym jeszcze zjeść coś tak pięknego, pysznego ....
OdpowiedzUsuńwisnie mogą byc takie ze sloika wydrylowane? w tzw kompocie?
OdpowiedzUsuńTak, ale same wiśnie - bez zalewy (kompotu).
Usuńa jesli gotuje te wiśnie to dodac galaretkę wisniowa zeby ten kolor wisni był taki soczysty jak na zdj? Bo te wisnie ze słoika to sa takie ciemne ze tak powiem bez życia ;)
UsuńMożna dodać zamiast żelatyny, ale ciężko mi teraz powiedzieć, w jakich proporcjach. Na pewno kolor świeżych wiśni jest żywszy, ale najważniejszy i tak będzie smak, nawet jeśli kolor będzie nieco inny. Proponuję też spróbować, jak smakują wiśnie przed dodaniem środka żelującego, gdyż podany przeze mnie sposób doprawienia odnosi się do świeżych owoców.
Usuń"przygotowaną domowym sposobem formę z kartonu" jak ja zrobic i z czego? :)
OdpowiedzUsuńi z czego oprocz kartonu*
OdpowiedzUsuńNa formę nadaje się każdy sztywniejszy papier, karton, np. brystol, niektóre bloki rysunkowe mają też sztywną okładkę, itp.
UsuńNależy wyciąć cztery takiej samej długości prostokąty. Krótszy bok to przewidziana wysokość ciasta, natomiast dłuższy - bok ciasta. Dłuższe boki muszą być o co najmniej 1,5-2cm dłuższe z każdej strony niż przewidziany bok ciasta (czyli ciasto o boku 20cm, a każdy prostokąt o długości 23-24cm). Po obu stronach prostokątów 1,5-2cm z brzegu nacina się karton do mniej więcej połowy wysokości, następnie dwa prostokąty łączy się nasuwając na siebie nacięcia tak, by prostokąty tworzyły ze sobą kąt prosty i oba przylegały do podłoża.
A próbowałaś tego cista z mrożonymi wiśniami?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale wiśnie w przepisie są gotowane i blendowane, więc spokojnie można wykorzystać mrożone owoce.
UsuńJa zrobiłam z mrożonymi, rewelka !!! na niedzielę robię kolejny raz :)
UsuńHej, żelatyna trochę mnie przeraża - czy mus możnaby zastąpić wiśniowym curdem?
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że sam curd będzie zbyt mało stabilny, zwłaszcza, że masa wiśniowa znajduje się w kilku miejscach, pod innymi warstwami ciasta. Może pomogłoby zwiększenie ilości masła w curdzie lub wzbogacenie go o np. białą czekoladę, która w lodówce zastygnie podobnie jak masło (podobną masą przełożone są ciasteczka cytrynowe). Jest to jednak tylko moje "gdybanie", no i masa nie będzie wtedy tak mocno wiśniowa jak w przepisie.
UsuńJeśli dodanie żelatyny jest wykluczone, proponuję pokombinować, być może masa wyjdzie inna, ale równie dobra :) Pozdrawiam.
Ciasto kakaowe mi wyszło bardzo płaskie, nie wyrosło w ogóle, twarde, wiśnie odklejaja się i te w środku i na wierzchu, ogólnie suche. Następnym razem chyba je czymś nasacze i zrobię zwykły biszkopt...
OdpowiedzUsuńByć może ciasto było pieczone za długo lub w za wysokiej temperaturze, być może też piana z białek była za słabo ubita i dodawanie kolejnych składników zaburzyło jej strukturę, choć obecność proszku do pieczenia powinna jednak sprawić, że ciasto nieco urośnie (nieco, bo nie ma jakoś mocno wyrosnąć). Jeśli chodzi o nasączenie blatów, jest napisane w tekście pod przepisem, że jak najbardziej można to zrobić.
UsuńMam zamiar upiec ciasto na święta. Nie wiem czy te łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej do biszkoptu jasnego powinny być bardziej płaskie czy kopiaste?
OdpowiedzUsuńBardziej płaskie.
UsuńDzięki!
UsuńWiśnie mają być z zalewą czy bez.
OdpowiedzUsuńI mam większą blaszkę czy składniki na blaty zwiekszyć, np. Zamiast 2 jajek, dać 3 ? Itp.
W przepisie użyłam świeżych wiśni, jeśli są ze słoika, to należy wykorzystać tylko owoce bez zalewy.
UsuńJeśli chodzi o ilość składników na ciasto, należy je zwiększyć proporcjonalnie do wielkości formy. Moje było przygotowane w formie o wymiarach 24x24cm.
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńWesołych i spokojnych świąt.