Przepis można wykorzystać w keksówce o wymiarach 200x110x75.
Składniki:
75g mąki pszennej + 25g do oprószenia wiśni
75g masła
50g czekolady mlecznej
50g cukru
50ml mleka
2 pełne łyżki kakao
1 jajko
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia (6g)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
150g wydrylowanych wiśni
Wykonanie:
- masło, cukier i mleko podgrzać w rondelku do rozpuszczenia się składników, zdjąć z palnika
- do gorącego płynu dodać czekoladę połamaną na mniejsze kawałki, mieszać, aż czekolada się rozpuści, pozostawić do wystygnięcia
- do zimnej mieszanki dodać jajko, cukier wanilinowy oraz przesiane składniki suche: mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wszystko krótko zmiksować
- wiśnie odsączyć, oprószyć mąką, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać
- keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać
- piec w 180 stopniach przez 45-55 minut do tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, a po wstępnym ostygnięciu również z formy
Do przygotowania ciasta użyłam czekolady mlecznej, lecz nieduża ilość dodanego cukru oraz obecność kakao sprawiają, że ciasto jest lekko gorzkawe w smaku. Jeśli chcielibyście wykorzystać czekoladę deserową zamiast mlecznej, do ciasta należy dodać więcej cukru.
Wielbiciele ciast przepełnionych owocami śmiało mogą też zwiększyć ilość wiśni.
Ciasto można po upieczeniu udekorować polewą czekoladową, ja uznałam, że samo w sobie jest bardzo aromatyczne i nie ma takiej potrzeby.
Ciasto czekoladowe i wiśnie-idealne połączenie smaków...
OdpowiedzUsuńCiacho pyszne, bo faktycznie czekolada i wiśnie to super duet. Pięknie wygląda. Mogę się wprosić na kawałek?
OdpowiedzUsuńZapraszam, ale na dwa ciasta ze śliwkami, bo czekoladowe z wiśniami rozeszło sie w trybie natychmiastowym ;-)
UsuńWygląda zachwycająco - ten ciemny, czekoladowy kolor wspaniale komponuje się z intensywną czerwienią wiśni :)
OdpowiedzUsuńWspaniale, klasyczne z wiśniami... musi być pyszne!!!
OdpowiedzUsuńCzy można dodać zamiast świeżych wiśni dżem wiśniowy?
OdpowiedzUsuńJako składnik ciasta przed upieczeniem nie polecam, gdyż zapewne zmieni się jego konsystencja, chyba że chodzi o przełożenie gotowego już ciasta.
Usuńczy mąki tak malutko się daję czy pomyłka? 7 i pól dkg?
OdpowiedzUsuńTaką dokładnie ilość należy dać - 75g, przepis jest na dość małą keksówkę (wymiary podałam nad przepisem).
UsuńCzy zamiast świeżych wiśni można dodać mrożone? Zmieni to jakoś konsystencje ciasta? Bo jednak to wiśnie mrożone, chyba że można je jakoś odsączyć?
OdpowiedzUsuńMrożone wiśnie należy rozmrozić i dobrze odsączyć z wody na sitku, a następnie oprószyć mąką i wymieszać z ciastem.
UsuńRewelacja! będę próbować u siebie o ile jeszcze kupię wiśnie...
OdpowiedzUsuńZrobilam:) Wyszlo pyszne, maz niemal nosil mnie na rękach:)hihi
OdpowiedzUsuńSuper :)
Usuń