Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z wiśniami jest bardzo aromatycznym ciastem ucieranym. Po raz kolejny utwierdziłam się w przekonaniu, że połączenie czekolady i wiśni sprawdza się w wypiekach i deserach. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, a dodatek kwaskowatych wiśni zwiększa jego wilgotność i przełamuje smak czekolady.
Przepis można wykorzystać w keksówce o wymiarach 200x110x75.

ciasto czekoladowe z owocami


Ciasto czekoladowe z wiśniami

Składniki:

75g mąki pszennej + 25g do oprószenia wiśni
75g masła
50g czekolady mlecznej
50g cukru
50ml mleka
2 pełne łyżki kakao
1 jajko
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia (6g)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
150g wydrylowanych wiśni


ciasto z wiśniami

Wykonanie:

- masło, cukier i mleko podgrzać w rondelku do rozpuszczenia się składników, zdjąć z palnika
- do gorącego płynu dodać czekoladę połamaną na mniejsze kawałki, mieszać, aż czekolada się rozpuści, pozostawić do wystygnięcia
- do zimnej mieszanki dodać jajko, cukier wanilinowy oraz przesiane składniki suche: mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wszystko krótko zmiksować


ciasto z czekoladą i wiśniami

- wiśnie odsączyć, oprószyć mąką, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać
- keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać
- piec w 180 stopniach przez 45-55 minut do tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, a po wstępnym ostygnięciu również z formy


ciasto czekoladowe z wiśniami

Do przygotowania ciasta użyłam czekolady mlecznej, lecz nieduża ilość dodanego cukru oraz obecność kakao sprawiają, że ciasto jest lekko gorzkawe w smaku. Jeśli chcielibyście wykorzystać czekoladę deserową zamiast mlecznej, do ciasta należy dodać więcej cukru.
Wielbiciele ciast przepełnionych owocami śmiało mogą też zwiększyć ilość wiśni.
Ciasto można po upieczeniu udekorować polewą czekoladową, ja uznałam, że samo w sobie jest bardzo aromatyczne i nie ma takiej potrzeby.

Lato w pełni!

14 komentarzy:

  1. Ciasto czekoladowe i wiśnie-idealne połączenie smaków...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho pyszne, bo faktycznie czekolada i wiśnie to super duet. Pięknie wygląda. Mogę się wprosić na kawałek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, ale na dwa ciasta ze śliwkami, bo czekoladowe z wiśniami rozeszło sie w trybie natychmiastowym ;-)

      Usuń
  3. Wygląda zachwycająco - ten ciemny, czekoladowy kolor wspaniale komponuje się z intensywną czerwienią wiśni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale, klasyczne z wiśniami... musi być pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można dodać zamiast świeżych wiśni dżem wiśniowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako składnik ciasta przed upieczeniem nie polecam, gdyż zapewne zmieni się jego konsystencja, chyba że chodzi o przełożenie gotowego już ciasta.

      Usuń
  6. czy mąki tak malutko się daję czy pomyłka? 7 i pól dkg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką dokładnie ilość należy dać - 75g, przepis jest na dość małą keksówkę (wymiary podałam nad przepisem).

      Usuń
  7. Czy zamiast świeżych wiśni można dodać mrożone? Zmieni to jakoś konsystencje ciasta? Bo jednak to wiśnie mrożone, chyba że można je jakoś odsączyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mrożone wiśnie należy rozmrozić i dobrze odsączyć z wody na sitku, a następnie oprószyć mąką i wymieszać z ciastem.

      Usuń
  8. Rewelacja! będę próbować u siebie o ile jeszcze kupię wiśnie...

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobilam:) Wyszlo pyszne, maz niemal nosil mnie na rękach:)hihi

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.