Ciasta krucho-drożdżowe są szybką alternatywą dla tradycyjnego ciasta drożdżowego. Nie wymagają wyrastania, w smaku przypominają jednak bardziej ciasto drożdżowe, a nie kruche.
Mój placek upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm, można zrobić go w nieco większej lub mniejszej formie, zmieni się wtedy grubość ciasta.
Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami
Składniki:
250g mąki pszennej
25g drożdży świeżych
50g cukru
75g masła
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
200g wydrylowanych wiśni
tłuszcz do wysmarowania formy
cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
- drożdże rozetrzeć ze śmietaną
- mąkę przesiać, dodać cukry, sól, masło, jajko i śmietanę z drożdżami, składniki posiekać, zagnieść gładkie ciasto
- formę wysmarować tłuszczem, ciasto rozwałkować na placek (jeżeli ciasto się klei, można podsypać mąką), przełożyć do formy
- wiśnie osuszyć, układać dość gęsto na wierzchu placka, lekko wciskając je w ciasto
- ciasto przykryć, odstawić na krótko
- piec w 180 stopniach przez około 35 minut
- ostygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem, przechowywać pod przykryciem
Placek można wzbogacić o dodatek słodkiej, maślanej kruszonki. Ciasto krucho-drożdżowe idealnie nadaje się również do przygotowania małych wypieków, np. rogalików lub rożków.
Wspaniałe ciasto, uwielbiam z wiśniami. Porywam kawałek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Ciekawie zrobiłaś to ciasto. Wygląda bardzo kusząco i pysznie. Do tego te wiśnie.... Mniam :)
OdpowiedzUsuńMniam, z wiśniami wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie o ktorych zapominaja niektorzy blogerzy. Temp. 180 st. z termoobiegiem czy bez? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBez choć temperaturę radzę dopasować do własnego piekarnika.
Usuń