Bułeczki drożdżowe z borówkami to pyszne i mięciutkie bułki z dużą ilością owocowego nadzienia, które każdy wielbiciel słodkich drożdżówek zje z wielką przyjemnością. Zamiast borówek można wykorzystać jagody, a efektem będą klasyczne jagodzianki.
Ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne w obsłudze, nie klei się za bardzo, jest elastyczne, a podczas pieczenia nie wyrasta zbyt mocno, dzięki czemu nadzienie borówkowe "nie ucieka" ze środka.
Z poniższego przepisu można przygotować 6 bułek.
Bułeczki drożdżowe z borówkami
Składniki:
CIASTO
250g mąki pszennej
15g drożdży świeżych
125ml mleka
1 żółtko
2,5 łyżki cukru
30g masła
szczypta soli
NADZIENIE
180g borówek
4 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek
Wykonanie:
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- połowę mleka podgrzać tak, by było letnie, rozpuścić w nim drożdże, dodać 1 łyżeczkę mąki pszennej i pół łyżki cukru, odstawić do wyrośnięcia rozczynu
- masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia
- mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, składniki wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto
- w trakcie wyrabiania dodawać stopniowo masło
- ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odchodzić od dłoni i będzie elastyczne
- ciasto pozostawić w misce pod przykryciem do podwojenia objętości (40-60minut)
- borówki umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną
- wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 6 równych części (można podsypać niewielką ilością mąki)
- z każdej części utworzyć placuszek, na środku każdego placka ułożyć sporą ilość nadzienia, skleić brzegi placuszków, następnie w dłoniach lub na blacie uformować podłużne bułeczki (łączenie ma się znajdować na spodzie)
- gotowe bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, pozostawić pod przykryciem na 20 minut do napuszenia
- jajko rozmieszać z mlekiem, pędzelkiem posmarować wierzch bułeczek
- bułki piec w 180-190 stopniach przez około 20-25 minut
- gotowe bułeczki wyjąć z piekarnika
Drożdżowe wypieki najlepiej przechowywać pod przykryciem, dzięki temu na drugi dzień po upieczeniu będą smakować równie dobrze.
Jeśli lubimy bardzo słodkie bułeczki, po upieczeniu wierzch drożdżówek można polukrować.
Piękne te bułeczki, porywam jedną.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Mmm, musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Zrobiłam z jagodami i wyszły ekstra.
OdpowiedzUsuńA można samym białkiem z mlekiem posmarować wierzch bułeczek?
OdpowiedzUsuńTak.
Usuń