Sernik dzięki dodatkowi serka mascarpone ma kremową konsystencję, a pieczenie w niskiej temperaturze i z postawionym w piekarniku naczyniem z wodą, która pod wpływem gorąca przeistacza się w parę wodną, sprawia, że sernik jest równy i nie rośnie gwałtownie.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18 lub 21cm.
Sernik cytrynowy z borówkami
Składniki:
CIASTO
80g mąka pszenna
40g cukier puder
40g masło
1 żółtko
skórka otarta z 1 cytryny
MASA SEROWA
500g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka
150g serka mascarpone
3 jajka
100g cukru
1 czubata łyżka (15g) mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
300g borówek
Wykonanie:
- cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na drobnej tarce
- mąkę i cukier przesiać, dodać zimne masło, składniki posiekać
- dodać skórkę z cytryny i żółtko, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto schłodzić przez 30 minut w lodówce
- piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno tortownicy wylepić równo schłodzonym ciastem
- ciasto nakłuć gęsto widelcem, podpiec w piekarniku przez około 20 minut, ostudzić
- temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni, na dno wstawić szerokie naczynie z gorącą wodą
- składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową
- twaróg i serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier i przesiane mąki, krótko zmiksować
- do masy wbijać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując
- cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok
- do masy serowej dodać skórkę z cytryny oraz przecedzony przez sitko sok, składniki wymieszać łyżką
- borówki oczyścić, osuszyć
- na podpieczony spód z ciasta wyłożyć gęsto obok siebie połowę borówek, na owoce wylać masę serową (będzie dość rzadka)
- na wierzchu masy ułożyć gęsto koło siebie pozostałe borówki
- sernik wstawić do piekarnika i piec w 160 stopniach przez 70-85 minut do momentu ścięcia się masy (wierzch będzie ścięty i sprężysty)
- studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach
- po ostudzenie sernik wyjąć z formy, schłodzić i przechowywać w lodówce
Sernik można piec bez postawionego w piekarniku naczynia z wodą, choć polecam ten sposób, gdyż para wodna sprawia, że sernik piecze się bardziej równomiernie. Jeśli do pieczenia wykorzystamy tortownicę o średnicy 18cm, masa serowa wypełni niemal całą formę i sernik będzie wysoki jak na zdjęciach, w przypadku większej tortownicy będzie nieco niższy.
Sernik można przygotować bez dodatku borówek, zwiększając ilość dodanej skórki z cytryny, by spotęgować cytrynowy smak masy serowej, a wierzch udekorować np. lemon curdem.
Smakowicie wygląda :) z chęcią bym taki zjadła :)
OdpowiedzUsuńhttp://bonapetit2xm.blogspot.com/
Przepiękny sernik. Zjadłabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńPiękny sernik i jeszcze te borówki. Mniam ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńależ ona wygląda! narobiłaś mi apetytu
OdpowiedzUsuńJestem smakoszem serników. Ten sernik wygląda obłędnie. Ale gdybym chciała go zjeść, to muszę go zrobić. Nie stanowi to dla mnie problemu, bo mój apetyt tak rośnie, że zapisuję ten sernik na liście do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńpiękny i równiutki ten sernik :) potwierdzam sposób pieczenia w niższej temperaturze i w kąpieli wodnej, naprawdę działa :)
OdpowiedzUsuńAleż ślinka leci na ten widok. Poproszę kawałek ;)
OdpowiedzUsuń