Sernik wiśniowy powoli zamyka sezon na te owoce. Wiśnie są teraz soczyste i dojrzałe i idealnie nadają się jako uzupełnienie masy serowej. Dzięki nim nabiera ona pięknego różowego koloru i świeżego kwaskowatego smaku. Sernik wzbogaciłam o polewę z kwaśnej śmietany, która współgra kolorystycznie z resztą wypieku, a także doskonale uzupełnia jego smak. Śmietana znajduje się też w składzie masy serowej, co wpływa na jego konsystencję, sernik jest delikatny i kremowy.
Sernik z poniższego przepisu można przygotować w formie o wymiarach 24x24cm.
Sernik wiśniowy
Składniki:
CIASTO
100g mąki pszennej
60g masło
30g cukier puder
szczypta soli
1 żółtko
MASA SEROWA
500g twarogu dwukrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka
100g kwaśnej śmietany 18%
100g cukru
3 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
400g wydrylowanych wiśni
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
POLEWA ŚMIETANOWA
350g kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka cukru
Wykonanie:
CIASTO
- mąkę przesiać z cukrem, dodać sól, zimne masło i żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce
- formę wyłożyć papierem, schłodzonym ciastem wylepić równo dno formy, nakłuć gęsto widelcem
- podpiec w 180 stopniach przez około 20 minut, wyjąć z piekarnika, ostudzić
MUS WIŚNIOWY
- wydrylowane wiśnie przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, gotować kilka minut do zmięknięcia owoców i lekkiego zredukowania soku, który się wytworzył
- wiśnie zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na mus, ponownie podgrzać na małym ogniu
- mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1 łyżką zimnej wody, wlać do gotującego się musu, energicznie mieszając gotować przez około minutę, zdjąć z palnika, pozostawić do całkowitego ostudzenia (z 400g wydrylowanych wiśni wyszło mi około 280g gotowego musu)
MASA SEROWA
- temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 stopni
- składniki na masę serowa muszą być w temperaturze pokojowej
- twaróg, śmietanę, cukier, cukier waniliowy i przesiane mąki przełożyć do miski, zmiksować krótko do połączenia się składników
- do masy serowej dodawać stopniowo jajka, po każdym krótko miksując
- na koniec dodać ostudzony mus wiśniowy, wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej kolorystycznie masy
- masę wylać na podpieczony spód, wyrównać
- na dno piekarnika wstawić szerokie naczynie z gorącą wodą, dzięki parze wodnej sernik nie powinien pęknąć, będzie też równiej wyrastał
- sernik wstawić do piekarnika i piec w 160 stopniach przez 50-60 minut do momentu ścięcia się masy
POLEWA ŚMIETANOWA
- śmietanę rozmieszać z cukrem, upieczony sernik wyjąć na chwilę z piekarnika, na jego wierzch wylać śmietanę, wyrównać i wstawić ponownie do piekarnika
- zapiekać 20-25 minut aż śmietana nie będzie płynna
- sernik studzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach
- wystudzony sernik schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc
Sernik wiśniowy można przygotować poza sezonem na te owoce z wiśni mrożonych lub tych ze słoika. Przechowywany w lodówce pod przykryciem zachowa świeżość przez kilka dni.
Sernik jak pianka, jak puch. Delikatne ciasto... pyszności. Co za kolor... Doskonałe :)
OdpowiedzUsuńWygląda zachwycająco, kolor ma fantastyczny :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale. Bardzo podoba mi się dodatek owoców.
OdpowiedzUsuń