Ten wypiek można przygotować z innymi owocami, ważne jest, by ich kawałki nie były zbyt ciężkie, gdyż może to negatywnie wpłynąć na wyrośnięcie ciasta.
Moje ciasto powstało w formie o wymiarach 23x23cm.
Składniki:
CIASTO
600g mąki pszennej
350ml mleka
120g cukru (u mnie pół na pół z domowym cukrem waniliowym)
20g drożdży
1 jajko
1 żółtko
40g masła
szczypta soli
NADZIENIE
20g masła
4 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru
2-3 gruszki
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- drożdże rozkruszyć, wymieszać z łyżką cukru, odstawić na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą
- do rozpuszczonych drożdży dodać około 1/2 szklanki letniego mleka oraz kilka łyżek mąki, składniki wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu
- masło roztopić, ostudzić
- gdy rozczyn wyrośnie, do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, resztę cukru, wyrośnięty rozczyn, roztrzepane jajko i żółtko oraz resztę mleka, wszystko wymieszać
- ze składników zagnieść ciasto, dodając stopniowo rozpuszczone (chłodne) masło
- ciasto wyrabiać przez co najmniej kilka minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od miski
- ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
- masło do nadzienia roztopić, ostudzić
- wyrośnięte ciasto wyrobić krótko jeszcze raz w celu odgazowania
- ciasto podzielić na dwie części, każdą podsypać mąką, rozwałkować na niezbyt cienki placek o wymiarach około 40x25cm
- oba placki posmarować roztopionym masłem, oprószyć równą warstwą cynamonu i posypać cukrem
- każdy z placków zwinąć wzdłuż długiego boku, aż utworzy się rulon
- formę ze zdejmowalną obręczą wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem (inną formę wyłożyć w całości papierem)
- oba rulony przełożyć do formy, układając tak, by utworzył się z nich niezbyt ścisły ślimak
- ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia
- gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w półplasterki
- wyrośnięte ciasto naciąć z wierzchu ostrym nożem co 1,5-2cm tak, aby w nacięcie móc włożyć plasterek gruszki
- w nacięcia powkładać kawałki gruszki
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni, piec 40-45 minut lub do zrumienienia
- upieczone ciasto pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku do ostygnięcia
- przechowywać pod przykryciem
Pięknie wyrosło, wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam cynamonowe ciasta, super przepis :)
OdpowiedzUsuńjakie cudne :) i ten cynamon :) ech nie oparałabym sie mu z pewnością :)
OdpowiedzUsuńZachwycające w przekroju. Jestem pewna, że smakowało bajecznie :)
OdpowiedzUsuńMoje właśnie powstaje
OdpowiedzUsuń