Deser przygotowałam w dwóch wysokich szklankach, lecz można podzielić go na więcej (3-4) mniejszych porcji, można również zmienić kolejność układanych warstw lub zwiększyć ich ilość.
Deser wiśniowo-czekoladowy
Składniki:
300g wydrylowanych wiśni
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2-3 łyżki zimnej wody
50-80ml wody (w zależności od soczystości owoców)
200g śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru pudru
25g czekolady deserowej
25g czekolady mlecznej
wiśnie do dekoracji
- wiśnie zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, gotować 5-10minut, w trakcie gotowania dodać 50-80ml wody, ilość uzależnić od tego, jak dużo soku wypłynie z wiśni
- mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 2-3 łyżkach zimnej wody, mieszankę wlać do gotujących się wiśni, mieszając gotować przez około 1 minutę do lekkiego zgęstnienia
- wiśnie zdjąć z palnika, ostudzić
- czekoladę rozpuścić podgrzewając krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, pozostawić do ostygnięcia
- zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder
- bitą śmietanę stopniowo po 1 łyżce dodawać do ostudzonej, lecz ciągle płynnej czekolady, za każdym razem delikatnie wymieszać
- do szklanek nakładać kolejno: mniej niż 1/2 masy czekoladowej, 1/2 wiśni, mniej niż 1/2 masy czekoladowej, 1/2 wiśni, pozostałą masę czekoladową
- deser schłodzić, przed podaniem udekorować świeżymi wiśniami
Masa czekoladowa ma delikatną strukturę bitej śmietany, nie ma jednak tendencji do opadania, więc deser można śmiało przygotować dzień wcześniej.
Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Po prostu pysznie. Te pucharki kuszą swoim widokiem, kuszą :)
OdpowiedzUsuńPiękne, a jakie proste w wykonaniu, na pewno wypróbuje;-)
OdpowiedzUsuńCudo!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :) Bardzo lubię połączenie wiśni z czekoladą, zapisuję więc sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń