Ciasto przygotowałam w większej formie niż sam placek, gdyż masa serowa jest zwarta i nie ma ryzyka, że "ucieknie" z ciasta. Placek po upieczeniu miał wymiary około 20x26cm.
Kruchy placek z serem i czereśniami
Składniki:
CIASTO
200g mąki pszennej
80g masła
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
MASA SEROWA
250g twarogu półtłustego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 żółtko
220g czereśni
KRUSZONKA
60g mąki pszennej
30g masła
30g cukru pudru
Wykonanie:
- mąkę przesiać, dodać cukier, sól, zimne masło, żółtko oraz śmietanę, składniki posiekać razem, następnie szybko zagnieść gładkie ciasto
- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce
- formę wysmarować masłem, ciastem wyłożyć dno formy, nakłuć widelcem, podpiec w 180 stopniach przez 20-25 minut do lekkiego zrumienienia, ostudzić
- twaróg zmielić lub rozgnieść na dość gładką masę, dodać cukry oraz żółtko, wymieszać
- czereśnie oczyścić, pozbawić pestek, podzielić na półówki
- przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać cukier i masło, składniki posiekać, następnie zagnieść ciasto, schłodzić
- na ostygniętym kruchym spodzie rozsmarować równą warstwę twarogu
- na twarogu ułożyć blisko siebie połówki czereśni przecięciem do góry
- ciasto na kruszonkę wyjąć z lodówki, pokruszyć równomiernie na wierzch ciasta
- gotowy placek piec w 180 stopniach przez 40-45 minut
- po wyjęciu z piekarnika ostudzić, następnie kroić w kwadraty
Placek można przygotować z innymi owocami, choć czereśnie bardzo dobrze pasują do twarogu i kruchego spodu. Jeśli chcemy przygotować trochę mniej kaloryczną wersję, możemy pominąć kruszonkę, ciasto będzie wyglądać i smakować równie efektownie.
wygląda obłędnie smacznie :)
OdpowiedzUsuńLubię ciasta z kruszonką. Lubię też ciasta z czereśniami, są delikatniejsze od wiśni. Bardzo smakowicie wygląda Twoje ciasto, więc chętnie poczęstowałabym się jednym kawałkiem :)
OdpowiedzUsuńO mniam, skusiłaś mnie :)
OdpowiedzUsuń