Dżem truskawkowy przygotowałam w najprostszy możliwy sposób, bez cukru żelującego i zbędnych dodatków. Powolne gotowanie truskawek z cukrem i odrobiną soku z cytryny dało bardzo aromatyczny, pyszny dżem o mocno zwartej konsystencji.
W przypadku dżemów bardzo duży wpływ na smak i konsystencję ma rodzaj użytych owoców - niektóre są bardziej soczyste, słodsze czy czerwieńsze. Równie ważny jest czas, w którym smażymy truskawki, gdyż im dłuższe podgrzewanie, tym bardziej gęsty produkt finalny.
Dżem truskawkowy
Składniki:
1100g truskawek (po odszypułkowaniu)
330g cukru
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
- truskawki umyć, pozbawić szypułek i zepsutych części, mniejsze zostawić w całości, większe można przekroić na pół
- oczyszczone i przebrane truskawki wrzucić do garnka, najlepiej szerokiego rondla z grubym dnem, które zminimalizuje ryzyko przywierania dżemu podczas smażenia
- truskawki zasypać cukrem, wstawić do lodówki lub pozostawić w chłodnym miejscu na 30-60 minut, co jakiś czas wstrząsnąć garnkiem, żeby umożliwić truskawkom równomierne puszczanie soku
- gdy truskawki puszczą pewną ilość soku, garnek postawić na małym ogniu i zagotować owoce, gdy zaczną się gotować, zmniejszyć ogień i mieszając co jakiś czas, gotować przez 2-4 godziny do odparowania soku i uzyskania konsystencji dżemu
- podany czas jest bardzo orientacyjny, a jego długość jest uzależniona od kilku czynników, między innymi od wspomnianego we wstępie rodzaju truskawek (mniej lub bardziej soczyste) oraz od mocy palnika/kuchenki, na której smażymy dżem
- gdy sok z truskawek znacznie odparuje, dodać sok z cytryny, wymieszać i nadal podgrzewać
- pod koniec smażenia należy szczególnie uważać, gdyż truskawki pozbawione soku mogą zacząć przywierać, należy wtedy praktycznie co chwilę mieszać dżem, aby temu zapobiec oraz maksymalnie zmniejszyć moc palnika, na którym smażymy
- mój dżem smażyłam około 3 godzin, po tym czasie zdjęłam go z palnika i pozwoliłam mu ostygnąć, dzięki temu po ostygnięciu zobaczyłam, jaką konsystencję będzie miał produkt końcowy, czyli zimny dżem wyjęty ze słoika
- konsystencję dżemu można również sprawdzić z użyciem talerzyka, który należy porządnie schłodzić (w lodówce lub zamrażarce), następnie wyłożyć na zimny talerzyk niewielką ilość dżemu, który pod wpływem zimna zastygnie do konsystencji, jaką otrzymamy po ostudzeniu dżemu
- smażenie dżemu można także podzielić na kilka etapów, zwłaszcza, jeśli przygotowujemy go z większej ilości owoców - przez 2-3 kolejne dni smażyć dżem przez 1 godzinę, po ostudzeniu garnek z dżemem przechowywać w lodówce
- jeśli konsystencja po całkowitym ostygnięciu dżemu (jak u mnie) lub na zimnym talerzyku jest zadowalająca, a dżem się nie rozpływa, należy zdjąć garnek i gorący dżem przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków
- słoiki oraz pokrywki należy przed powyższym etapem umyć w wodzie z płynem, sparzyć wrzącą wodą i osuszyć
- dżem należy nałożyć prawie do pełna, pozostawiając wolny górny brzeg, na który nakładamy pokrywkę
- po nałożeniu dżemu brzeg dokładnie oczyścić z ewentualnych nieczystości
- pełne słoiczki zakręcić, następnie pasteryzować
- do garnka na dno włożyć czystą ściereczkę, zapobiegnie ona pękaniu słoików w styczności z rozgrzanym dnem garnka
- słoiczki ustawić na ściereczce w lekkich odstępach od siebie, do garnka nalać gorącą wodę do mniej więcej 2/3 wysokości słoiczków, uważając, by nie zalać ich góry
- garnek przykryć pokrywką, gotować na bardzo małym ogniu przez 15-30 minut (licząc od momentu zagotowania się wody), czas uzależniony jest od wielkości słoiczków
- gorące słoiczki wyjąć z wody, dokręcić pokrywki i ustawić do góry dnem
- po wystygnięciu sprawdzić, czy pokrywka "złapała", jeśli tak, dżem jest gotowy
Z podanej ilości składników przygotowałam około 700g dżemu, czyli trzy widoczne na zdjęciach słoiczki + trochę do natychmiastowej konsumpcji.
Dżem wylądował w szafce z przetworami i na pewno umili w przyszłości nasze śniadanie lub kolację.
najlepszy dżem:d
OdpowiedzUsuńNajlepszy domowy dżem :) Mniam...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.