Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno to kakaowy biszkopt przełożony lekką masą jogurtową, w której zanurzone są kawałki świeżych truskawek oraz galaretką z musu truskawkowego. Jest to ciasto typowo sezonowe, owocowe, mało słodkie. Należy podawać je mocno schłodzone, gdyż masa jogurtowa ma kremową konsystencję i nie powinna długo stać w temperaturze pokojowej. Do wykonania masy jogurtowej polecam bardzo gęsty jogurt grecki, gdyż rzadszy jogurt może wymagać dodania większej ilości galaretki.
Najsłodszym elementem ciasta jest galaretka z musu truskawkowego, choć jej słodkość zależy od smaku truskawek oraz ilości dodanego cukru. Biszkopt kakaowy nie wymaga nasączenia, gdyż masa jogurtowa przed zastygnięciem jest rzadka i gdy ją wylejemy na biszkopt, odda mu swoją wilgoć.
Ciasto można przygotować w formie o wymiarach 25x14x7cm.
Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno
Składniki:
BISZKOPT
50g mąki pszennej
10g kakao
60g cukru pudru
3 jajka
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA JOGURTOWA
750g gęstego jogurtu greckiego
1 opakowanie galaretki cytrynowej
200ml wody
1 łyżka cukru wanilinowego (opcjonalnie)
200g truskawek
MUS TRUSKAWKOWY
500g truskawek
5-6 łyżek cukru pudru lub do smaku
5 łyżeczek żelatyny
Wykonanie:
BISZKOPT
- składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej
- piekarnik nagrzać do 180 stopni
- białka oddzielić od żółtek, ubić je ze szczyptą soli na sztywno
- dodać cukier i ponownie ubić, następnie dodawać po jednym żółtku, za każdym razem krótko miksować
- dodać zimną wodę oraz partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników
- formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia (boki pozostawić bez niczego), do formy przelać ciasto, wyrównać
- biszkopt piec przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka, pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia
- ostygnięty biszkopt oddzielić ostrym nożem od boków formy, wyjąć, zdjąć papier ze spodu
- biszkopt przekroić na dwa cieńsze blaty
MASA JOGURTOWA
- galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej przegotowanej wody, pozostawić do ostygnięcia
- jogurt zmiksować z cukrem wanilinowym, do ostygniętej galaretki dodać kilka łyżek jogurtu, wymieszać, całość wlać do masy jogurtowej, zmiksować lub wymieszać
- jeden z blatów biszkoptowych włożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia
- truskawki oczyścić pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze kawałki, układać je blisko siebie na biszkopcie
- na truskawki delikatnie wyłożyć masę jogurtową (najlepiej łyżką, aby truskawki na dnie nie uniosły się w masie), wstawić do lodówki do zastygnięcia (kilka godzin)
MUS TRUSKAWKOWY
- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, zmiksować blenderem na mus
- do musu dodać cukier puder (w trakcie słodzenia spróbować mus, gdyż do bardziej słodkich truskawek można dodać mniej cukru), wymieszać
- do miseczki odłożyć kilka łyżek musu, dodać żelatynę, wymieszać, pozostawić do napęcznienia, podgrzać w kuchence mikrofalowej
- rozpuszczoną w musie żelatynę dodać do reszty musu, wymieszać
- na zastygniętej masie jogurtowej ułożyć drugi blat biszkoptowy, na wierzch wylać mus truskawkowy, całość schłodzić do zastygnięcia musu
- gotowe ciasto kroić w kostkę, przechowywać w lodówce, podawać schłodzone
Ciasto jogurtowo-truskawkowe nie jest ciastem szybkim w wykonaniu, ale pomijając czynności przygotowawcze (przygotowanie biszkoptu, masy jogurtowej, musu truskawkowego), potrzebuje głównie czasu na zastygnięcie w lodówce. Ciasto można też wykonać bez pieczenia, zamieniając blaty biszkoptowe na małe biszkopty.
Niesamowicie wygląda w przekroju. Piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) czasem ciężko się powstrzymać przed konsumpcją zanim sesja zdjęciowa przeminie ;)
UsuńWitam. Planuję zrobić to ciasto jednak potrzebuję rady,czym mogę zastąpić zwykłe mleko i cukier tak,ayu były dostosowane pod diabetyka,a nie straciły na smaku?
UsuńNiestety nie mam doświadczeń z dietą dla diabetyków, ale z tego, co wiem, jogurty z niską zawartością tłuszczu można spożywać, zamieniłabym więc tłusty jogurt grecki na taki odtłuszczony oraz zwiększyłabym ilość dodanej galaretki lub żelatyny, gdyż zwykły jogurt może być rzadszy od greckiego.
UsuńJeśli chodzi o cukier, istnieją zamienniki typu stewia czy ksylitol (podobno stewia sprawdza się w ciastach na zimno), ale nie mam pojęcia, jak one wpłyną na smak.
Jeszcze jedno pytanie, czy mogę zastąpić mąkę pszenną mąką orkiszową? Naprawdę zależy mi, żęby ciasto mógł zjeść mój znajomy diabetyk.
UsuńOsobiście nie piekłam biszkoptu z mąką orkiszową, ale na pewno można to zrobić. Być może będzie trzeba jej dodać nieco inną ilość, gdyż jest nieco cięższa od pszennej, konsystencja ciasta musi być taka jak przy pieczeniu biszkoptów na mące pszennej.
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedź, właśnie zabieram się za pieczenie ,dam znać jak wyszło :)
UsuńNo więc ciasto gotowe... Nie prezentuje się tak pięknie jak tu,ale mąka orkiszowa zamiast pszennej i stewia zamiast cukru zrobiły swoją robotę :) Ciasto nie jest za słodkie,zmieniłabym jednak galaretkę z cytrynowej na truskawkową, jest zbyt intensywna w smaku. Pozdrawiam :)
UsuńU mnie smak galaretki nie był wyczuwalny, gdyż jedno opakowanie na 750g jogurtu to nie jest dużo. Jeśli zwiększyłaś jej ilość, mogła stać się bardziej wyczuwalna. Można ją oczywiście zamienić na inny smak :) Życzę smacznego :)
UsuńCiasto wyszło dokładnie takie jak na zdjęciach,piękne,takie lekkie i bardzo letnie...dodałam truskawkową galaretkę w ilości według przepisu,masa jogurtowa wyszła super,taki lekki mus,ale nie rozpadający się co ważne.Skorzystałam już z paru przepisów z tej strony i jestem bardzo zadowolona że na nią trafiłam,jest moim przebojem lata i pomysłem na sporo letnich deserów...pozdrawiam serdecznie
UsuńDziękuję za miły komentarz i życzę udanych wypieków i deserów :)
Usuńnie ma tu opcji drukuj przepis?
UsuńJeszcze niestety nie ma, pozostaje zaznaczyć wybrany przepis, a po wciśnięciu klawiszy CTRL i P, w oknie drukowania wybrać opcję "drukuj zaznaczone".
UsuńAle ładne :) Idealne na lato :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis i bardzo apetyczne ciacho :-) W ogóle masz kopalnię fantastycznych przepisów na ciasta :-) Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie, zapraszam do wypróbowania przepisów ;)
Usuńpysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek :)
Świetnie się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńMoże lepiej galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody i masa będzie bardziej spujna?Czy nie ma takiej potrzeby?Ciasto piękne.
OdpowiedzUsuńMasa jogurtowa w zamierzeniu jest lekko kremowa, zmniejszenie wody lub dodanie większej ilości galaretki zmieni jej delikatną konsystencję :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie! Śliczne, równiutkie, apetyczne kosteczki ;) Cieżko oczy oderwać, a jak muszą smakować!
OdpowiedzUsuńO mniam, wygląda po prosty fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńjaka forma ? cm
OdpowiedzUsuńJuż dopisuję w treści posta, bo gdzieś mi to umknęło: 25x14x7cm.
UsuńWygląda rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuńTakie fajne ciasto na ciepłe dni. Świeże owoce, mniam mniam!
OdpowiedzUsuńŁadne :) super kolory! I tak jak ktoś wyżej napisał -idealne kostki :)
OdpowiedzUsuńA czy mimo tej galaretki cytrynowej jogurt zostaje taki ładnie biały? Nic nie "żółknie"?
Tak, masa jogurtowa powinna pozostać biała, gdyż ilość galaretki jest niewielka w porównaniu z ilością jogurtu.
UsuńCzy żelatynę mogę rozpuścić "na ogniu" albo w kąpieli wodnej? Może głupie pytanie. ;) Nie posiadam mikrofali. :)
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej - pamiętać należy jedynie, by żelatyna się nie zagotowała, gdyż wtedy straci swoje właściwości żelujące. Pozdrawiam :)
Usuńwitam, czy można zamiast mąki pszennej użyć mąkę razową? :)
OdpowiedzUsuńOsobiście nie piekłam z takiej mąki, ale wiem, że niektórzy to robią, więc myślę, że spokojnie można zamienić mąkę pszenną na razową :)
UsuńPiękne ciasto, zamierzam zrobić :) Czy ta masa jogurtowa jest dostatecznie sztywna ? Boję się, że ciasto będzie pływać ;)
OdpowiedzUsuńMasa jogurtowa jest delikatna i kremowa. Jak widać na zdjęciach, jest na tyle sztywna, żeby ładnie pokroić ciasto, ale nie może zbyt długo stać w temperaturze pokojowej. Jeśli masa ma być stabilniejsza, należy dodać dwie, a nie jedną galaretkę w proszku.
UsuńJeśli można dodać dwie galaretki to super, o to mi chodziło :) Dziękuję za radę.
UsuńPrzy ciastach na zimno takie modyfikacje zazwyczaj wchodzą w grę, po prostu finalna konsystencja ciasta/masy będzie inna :)
UsuńCzy ta forma jest taka mała? Jak do bloku czekoladowego? Bo chciałam zrobić na większej blaszce, a już nakupiłam produkty :/
OdpowiedzUsuńTak, forma jest mała, na większą należy zwiększyć ilość składników.
UsuńCzy zamiast truskawek można użyć innych owoców np. jagód?
OdpowiedzUsuńMożna, choć znacznie zmieni się smak ciasta.
UsuńZrobiłam już ciasto bananowe i wyszło super , teraz czas na ciasto z truskawkami . Na pewno dam znać ,czy wyszło równie doskonale! Pozdrawiam i jestem zadowolona ,że trafiłam na tą stronkę. przepisy są świetne! pozdrawiam ciepło. Beata.
OdpowiedzUsuńNie chce się czepiać :) ale w treści przepisu nie ma opisanego, kiedy dodać kakao. Może warto to uzupełnić dla mniej domyślnych. Ja ciasto zrobiłam i wyszło nie dosyć, że przepyszne to identyczne jak na zdjęciach! Polecam!!!
OdpowiedzUsuńWskazane jest takie czepianie się, jeśli wyłapuje pomyłkę lub brak ;) Już uzupełniam, dziękuję za czujność i cieszę się, że przepis się sprawdził :)
UsuńCzy do takiego musu, mogę dodać mrożonych truskawek?
OdpowiedzUsuńTylko 50 g mąki??? Jakoś to mało. ..
OdpowiedzUsuńPrzeczytaj, jakie są wymiary formy - przepis jest na niedużą porcję.
UsuńNiestety moje nie wyszło takie piękne :( masa jogurtowa była za rzadka. Jak długo należy ją miksować? A może to od jogurtu zależy?! Jaka markę najlepiej wybrać?
UsuńDo ciasta należy wykorzystać gęsty jogurt grecki, nie polecę konkretnej marki. Masę należy krótko wymieszać/zmiksować, długość miksowania nie ma wpływu na jej konsystencję, gdyż jogurt po dodaniu galaretki i tak dość mocno się rozrzedzi, ale finalnie powinien zastygnąć, a ciasto mieć lekko kremową, ale stałą konsystencję. Być może użyłaś zbyt rzadkiego jogurtu lub "słabszej" galaretki, trudno mi powiedzieć. Na przyszłość radzę dla bezpieczeństwa wykorzystać np. 1,5 lub 2 galaretki w proszku, pamiętając jednak, że ciasto będzie mniej kremowe, a bardziej zwarte.
UsuńUsunęłam komentarz, bo przypadkowo dodał mi się dwa razy ten sam.
UsuńBardzo dziękuję za wyjaśnienia. Podobno praktyka czyni mistrza, więc spróbuję zrobić je jeszcze raz, bo było PYSZNE.
Cieszę się, że ciasto smakowało. Tak jak napisałam wyżej, jeśli boisz się zbyt luźnej konsystencji masy, dodaj więcej galaretki w proszku, pozdrawiam :)
UsuńCzy dobrze rozumiem że truskawki przed dodaniem żelatyny mają być całkiem płynne?:) i jeszcze jedno pytanie: czy przed wylaniem musu na ciasto należy go najpierw schłodzić żeby częściowo stężał? :D
OdpowiedzUsuńTruskawki przed dodaniem żelatyny mają być rozdrobnione blenderem na mus. W zależności od tego, jak soczyste są truskawki, będzie on mniej lub bardziej płynny i do takiego dodaje się żelatynę. Przed wylaniem musu na ciasto można poczekać, aż mus zacznie nieco gęstnieć, zwłaszcza, jeśli wyszedł bardzo rzadki.
UsuńZarombiście to wyszło... Troszkę zmirniłam proporcje,przez nie uwagę ale jest suuuper pyyyyszne.
OdpowiedzUsuńCzy można dodać galaretkę krystaliczną do musu truskawkowego zamiast żelatyny?
OdpowiedzUsuńMożna zamienić żelatynę na galaretkę, ale nie podpowiem, ile jej dać, bo nie robiłam takiej zamiany w tym przepisie.
UsuńCiasto wyszło pyszne ,pozdrawiam panią cieplutko
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam :)
UsuńCiasto przepyszne do tego pięknie wygląda, zrobiłam na pierwszą komunię syna i goście byli zachwyceni.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast jogurtu greckiego mogę użyć naturalnego?
OdpowiedzUsuńTylko, jeśli jest również bardzo gęsty. Do rzadszego jogurtu należy dodać więcej galaretki, bo masa będzie zbyt rzadka.
Usuń