Lody brzoskwiniowe na patyku

Lody brzoskwiniowe z poniższego przepisu nie wymagają mieszania ani użycia maszyny, ale można je przygotować tylko w foremkach, gdyż nie są to puszyste lody, z których po zamrożeniu można formować gałki.
Jako dodatek do brzoskwiń wykorzystałam twaróg naturalny z pojemnika, może to być również serek homogenizowany (najlepiej bezsmakowy).
Lody mają intensywny smak brzoskwiń, nie są zbyt słodkie, a serek nadaje im zwartą, mniej wodnistą konsystencję.
Z podanych proporcji można przygotować 6-7 małych foremek.

Lody brzoskwiniowe z serkiem

Lody brzoskwiniowe na patyku

Składniki:

3 brzoskwinie (400g)
2 łyżki domowego cukru z wanilią
100g twarogu naturalnego lub śmietankowego z pojemnika (u mnie Twaróg Delikatny President)
4 łyżki cukru pudru

Lody w foremkach

Wykonanie:

- brzoskwinie oczyścić, przekroić na pół, pozbawić pestek, przełożyć do naczynia żaroodpornego skórką do dołu, zasypać cukrem waniliowym, przykryć, piec w 180-200 stopniach do zmięknięcia, ostudzić
- ostudzone owoce pozbawić skórki, wraz z syropem rozdrobnić blenderem na mus
- do musu dodać cukier puder i serek, dokładnie wymieszać
- masę przełożyć do foremek, zamrażać przez kilka godzin

Pyszne lody brzoskwiniowe


Akcja lodowa 2015Akcja lodowa 2015

2 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam lodów. Jak to brmmi (hihi)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lody przygotowywane w foremkach są pyszną alternatywą dla tych puszystych, przyrządzanych w maszynie do lodów.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)