Z podanego przepisu upiekłam 15 sztuk, jedno ciasteczko ma około 100 kalorii.
Inne przepisy na ciasteczka z płatkami owsianymi znajdziecie tutaj:
- kokosowe ciasteczka owsiane bez mąki
- owsiane kuleczki z cynamonem bez pieczenia
- korzenne ciasteczka owsiane
- ciastka z płatków owsianych
- kuleczki z płatków owsianych
Składniki:
150g płatków owsianych górskich
50g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g miodu
50g masła
50g daktyli
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
- masło i miód podgrzać, aż się rozpuszczą, ostudzić
- daktyle sparzyć, pokroić na dość dużą kostkę
- do miski przełożyć płatki owsiane, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, miód z masłem oraz jajko, składniki wymieszać razem, aż utworzy się lepka i zwarta masa
- masę krótko schłodzić (będzie się łatwiej porcjować) lub od razu formować ciasteczka, zanurzając dłonie w zimnej wodzie, co zapobiegnie klejeniu się masy
- formować kuleczki (u mnie wyszło ich 15), a następnie spłaszczać je i układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- ciasteczka piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia
- ciasteczka tuż po upieczeniu mogą być lekko miękkie, po ostygnięciu stwardnieją
super ciasteczka!
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńMniam, pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSame smakowitości do pochrupania :)
OdpowiedzUsuńzachwyciły mnie te ciacha, wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńładne okrąglutkie
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam pierwszą partie (mimo że wyszło mi ich 13,5 ;p ale mam mala blache). Pyycha! Dzieki za przepis ;) Zamierzam podzielic sie nim na moim blogu, mam nadzieje ze nie masz nic przeciwko. Dodalam sode zamiast proszku (w mniejszej ilosci) i zurawine zamiast daktyli.
OdpowiedzUsuńNie mam nic przeciwko. Pozdrawiam i życzę smacznych ciasteczek ;)
UsuńDziś spróbuję zrobić i zobaczymy czy będą smakować mojej rodzinie
OdpowiedzUsuńParę minut temu upiekłam i właśnie się nimi delektuję :)
OdpowiedzUsuńwyszły przepyszne,trudno sie formują ale w efekcie sa bardzo udane:)
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam jedną partię i dziś rano musiałam robić kolejną. Pyszne :-) Dodałam słonecznik i płatki migdałowe, a miód zastąpiłam syropem z agawy (nie trzeba rozpuszczać ;-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie je robię drugi raz. Są bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuń