Masę serową przygotowałam z twarogu sernikowego z wiaderka z dodatkiem białej czekolady, gruszki natomiast karmelizowałam w mieszance masła i cukru. Prosty przepis, niewiele składników i wyborny smak. Czego chcieć więcej? :-)
Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, do większej tortownicy należy zwiększyć ilość składników (np na tortownicę o średnicy 24cm należy je podwoić).
Sernik gruszkowy z białą czekoladą bez pieczenia
Składniki:
SPÓD
60g okrągłych biszkoptów
40g masła
MASA SEROWA
500g twarogu sernikowego z wiaderka
200g białej czekolady
2 łyżeczki (8g) żelatyny
4 łyżki (40ml) zimnej wody
KARMELIZOWANE GRUSZKI
2 duże gruszki (około 500g)
20g masła
25g cukru
1 laska wanilii
Wykonanie:
- biszkopty rozdrobnić na piasek, masło roztopić, wymieszać z pokruszonymi biszkoptami do uzyskania konsystencji mokrego piasku
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić masą biszkoptową, całość schłodzić w lodówce
- twaróg ocieplić, tzn. wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed rozpoczęciem przygotowań (nie jest to konieczne, ale przy łączeniu go z płynną czekoladą, łatwiej zwarzyć masę, jeśli twaróg jest zbyt zimny)
- gruszki umyć i obrać, jedną z gruszek przekroić na pół, wyciąć ze środka dwa ładne, dość grube plastry, delikatnie wyciąć z nich gniazdo nasienne - będą one dekoracją wierzchu sernika (jeśli sernik będzie robiony na większej tortownicy lub w większej formie, wtedy może być potrzebna większa ilość plastrów do dekoracji)
- resztę gruszki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki i dość grube plasterki
- na patelni roztopić masło, wrzucić cukier, podgrzewać potrząsając za rączkę patelni, aż cukier się rozpuści, a mieszanka zacznie się lekko pienić
- do mieszanki wrzucić plasterki gruszki, starając się ułożyć je tak, by leżały obok, a nie na sobie
- laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i dodać je do gruszek
- gruszki smażyć/dusić przez kilka minut, odwracając je co jakiś czas na drugą stronę, aż zmiękną (ale nie za bardzo, nie mogą się rozpadać), a syrop, w którym się smażą, nieco zgęstnieje
- gotowe gruszki delikatnie wyjąć z syropu, odsączyć i pozostawić do ostudzenia
- czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miski ułożonej na rondelku z parującą wodą (tzw. kąpiel wodna), rozpuścić, zdjąć z palnika, częściowo ostudzić
- twaróg zmiksować, cały czas miksując, cienkim strumieniem wlać rozpuszczoną czekoladę, która powinna być ostudzona, ale ciągle płynna, miksować do połączenia się składników
- żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, aż się rozpuści, lekko ostudzić, dodać 1-2 łyżki masy serowej, wymieszać, dopiero wtedy całość wlać do reszty masy, zmiksować
- na spód z biszkoptów wyłożyć nieco masy serowej, aby przykryła go cienką warstwą
- na masie ułożyć nieregularnie i w pewnych odstępach połowę z plasterków gruszki - UWAGA! najlepiej odsączyć je lekko na ręczniku papierowym, żeby masa serowa nie była zbyt mokra
- na gruszki wyłożyć większą część masy serowej, ułożyć drugą część odsączonych gruszek, na nich rozsmarować resztę masy, a na wierzchu ułożyć obie (również odsączone) połówki gruszek (można je lekko wcisnąć w masę)
- sernik schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc, przechowywać również w lodówce
Genialny przepis! Już dodałam do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńGenialny ten sernik! *.*
OdpowiedzUsuńZ pewnością jest pyszny! :)
Takiego sernika to ja jeszcze nie widziałam :) Podoba mi się ogromnie :)
OdpowiedzUsuńczy czekoladę mogę rozpuścić z mlekiem czy muszę koniecznie na parze?
OdpowiedzUsuńAle w przepisie nie ma mleka. Może to zaburzyć końcowy efekt, czyli konsystencję sernika.
Usuń