Drożdżowe ślimaczki kokosowe to mięciutkie zawijane bułeczki z dużą ilością wiórków kokosowych. Ich przygotowanie wymaga nieco czasu, jak to jest w przypadku każdego ciasta drożdżowego, ale jeśli ten rodzaj wypieków nie stanowi dla Was problemu, zachęcam Was do skorzystania z przepisu. Bułeczki można jeść przez kilka dni, a jeśli staną się lekko czerstwe, wystarczy krótko podgrzać je w kuchence mikrofalowej lub piekarniku.
Z podanej ilości składników można przygotować 8-10 bułeczek (w zależności od grubości plastrów).
Drożdżowe ślimaczki kokosowe
Składniki:
CIASTO
240g mąki pszennej + do podsypania ciasta
140ml wody (lub mleka)
8g drożdży świeżych
3,5 łyżki domowego cukru z wanilią (lub zwykłego)
1 łyżeczka cukru (do rozczynu)
20g masła
szczypta soli
NADZIENIE
50g wiórków kokosowych
20g masła
20g cukru
1 jajko
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- do miseczki przełożyć rozkruszone drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 50ml letniej wody (lub mleka) i 2 łyżki mąki, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu
- masło roztopić, ostudzić
- mąkę przesiać, dodać sól, cukier oraz wyrośnięty rozczyn, a także resztę przygotowanej wody (lub mleka)
- składniki wymieszać, wyrobić ciasto, w trakcie wyrabiania dodając stopniowo roztopione masło
- ciasto wyrabiać co najmniej kilka minut, aż będzie elastyczne i odchodzące od miski (będzie lekko klejące, ale takie ma być, nie może być zbyt suche)
- ciasto przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (zazwyczaj trwa to około 1 godziny)
- masło na nadzienie roztopić, ostudzić
- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić
- podsypując mąką, rozwałkować na niezbyt gruby prostokąt
- rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem, posypać równomiernie cukrem oraz wiórkami kokosowymi
- placek zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku; może to być nieco utrudnione, gdyż wiórki kokosowe zapobiegają klejeniu się do siebie warstw ciasta, ale należy zrobić to najciaśniej, jak umiemy
- rulon pokroić ostrym nożem na plastry grubości 3-3,5 cm
- ślimaki ułożyć w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, koniec każdego rulonu, o ile nie jest przyklejony, można delikatnie podkleić pod spód
- bułeczki przykryć ściereczką, pozostawić na 20-30 minut do napuszenia
- jajko rozbełtać i posmarować nim wierzch każdego ślimaka
- piekarnik rozgrzać do temperatury około 190 stopni, bułeczki piec przez 20-25 minut do zrumienienia
Drożdżówki i kokos to mój ulubiony duet. Co prawda rzadko się robi bułeczki kokosowe. Myślę, że spróbuję bo mi ślinka cieknie kiedy patrzę na Twoje ślimaczki :)
OdpowiedzUsuńMusiały bajecznie pachnieć kokosem :)
OdpowiedzUsuńPrzecuuuuuuuuuuuuuuuuuuudne! <3
OdpowiedzUsuń