Korzenne ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane z korzennym aromatem to kolejny przepis z płatkami owsianymi, niewielką ilością mąki, a także dodatkami - tym razem z myślą o nadchodzących świętach (i nie tylko, bo przecież jemy takie ciasteczka cały rok) wyruszyłam w kulinarną przygodę z przyprawami korzennymi. Kojarzą się nam one głównie z piernikiem lub pierniczkami świątecznymi, jednak dodatek tych aromatycznych przypraw można śmiało wykorzystać w innych formach wypieków. Moje korzenne ciasteczka owsiane są bardziej miękkie i mniej chrupiące niż ciastka z płatków owsianych, które zamieszczałam kilka postów wcześniej, a oprócz tego kuszą nas swoim cynamonowo-korzennym aromatem już podczas pieczenia.

korzenne ciasteczka z płatków owsianych

Korzenne ciasteczka owsiane
Składniki:
100g (9-10 łyżek) płatków owsianych
4 łyżki cukru
5 łyżek (50g) mąki pszennej
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
8 dag margaryny
1 jajko
1 łyżka mąki do podsypania

korzenne ciasteczka owsiane

Wykonanie:
- do miski przekładamy składniki suche: płatki owsiane, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawy, potrząsamy kilka razy, żeby się wymieszały
- margarynę stapiamy, po lekkim ostudzeniu dodajemy ją do przygotowanych składników, wbijamy jajko i całość mieszamy (najlepiej nożem lub łyżką)
- ciasto będzie mocno klejące, ale nie dodajemy więcej mąki, dla ułatwienia przed rozpoczęciem lepienia ciasteczek możemy zanurzać dłonie w zimnej wodzie

ciastka korzenne owsiane

- formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczając
- na talerzyk wysypujemy łyżkę mąki i każde z ciastek lekko oprószamy od spodu, aby nie kleiło się do papieru na blasze
- tak uformowane ciastka wykładamy na papierze do pieczenia w dość dużych odstępach, gdyż pod wpływem temperatury przyjmą one bardziej spłaszczoną formę
- pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut
- po wyjęciu z piekarnika mogą być lekko miękkie z wierzchu, ale stwardnieją po wystygnięciu

ciastka korzenne z płatkami owsianymi

Owsiane ciastka korzenne mają delikatny korzenny smak, więc amatorzy ciastek z przyprawami korzennymi mogą śmiało urozmaicić swoje menu o powyższy przepis.

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasteczka owsiane! Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystkie takie domowe ciasteczka ale te są wyjątkowo pyszne.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na ciasteczka z kolorowymi drażami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiały pachnieć obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie dość, że owsiane to jeszcze w korzennych smakach- świetne !

    OdpowiedzUsuń
  5. czy mogłabyś podać kaloryczność tych ciasteczek?,z góry bardzo ci dziękuję.
    ALICJA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaloryczność całego przepisu to 1291kcal, niestety nie pamiętam, ile ciastek wyszło z takich proporcji, gdyż dawno je piekłam i tego nie zanotowałam.

      Usuń
  6. Piekłam je wczoraj, użyłam cukru trzcinowego, mąki pełnoziarnistej i dodałam do nich trochę suszonej żurawiny, wyszły rewelacyjnie. :)
    Następnym razem dodam orzechów włoskich i zmniejszę ilość cukru, dla zdrowotności. :)
    Pozdrawiam i dziękuję za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można zastąpić margarynę olejem roślinnym? Dziękuję, Kaśka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno można zastąpić masłem, z olejem niestety nie próbowałam.

      Usuń
  8. ciasteczka są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszne! Dodatek przypraw korzennych nadaje im świątecznego charakteru. Wszystkie ciastka z płatków owsianych bardzo mi smakują, ale te są zdecydowanie moim numerem jeden :-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)