Owsiane kuleczki z cynamonem bez pieczenia

Bardzo lubię płatki owsiane, są zdrowe i zdecydowanie bardziej smakują mi od proponowanych w reklamach telewizyjnych słodkich płatków śniadaniowych. Jadałam je już "na sucho" prosto z torebki, z jogurtem lub startym jabłkiem, lubię też wypieki z płatkami owsianymi, o czym mogliście się przekonać w przepisach na ciastka - ze słonecznikiem lub korzenne (które cieszą się cały czas Waszym dużym zainteresowaniem), jak i przy przygotowywaniu domowych bułek.
Dzisiaj chcę Wam przedstawić wersję smakołyku z płatkami owsianymi bez pieczenia. Mam już na blogu przepis na kuleczki z płatków owsianych, jednakże dzisiejszy przepis nieco różni się od tamtego. Podstawowa różnica polega na tym, że wykorzystuję płatki rozdrobnione, a dodatkiem smakowo-aromatycznym jest cynamon.
Kuleczki z powyższego przepisu są w smaku mocno owsiane, lekko cynamonowe, więc jeśli jecie płatki owsiane nie tylko ze względu na ich zdrowotne i dietetyczne właściwości, ale po prostu lubicie ich smak, ten przepis jest dla Was.
Takie owsiane kuleczki są świetną przekąską, zamiennikiem dla słodkich i kalorycznych batoników.

owsiane przekąski bez pieczenia


Istnieją dwa sposoby wykonania tego przepisu:
1) rozdrobnienie płatków owsianych na sucho
2) rozdrobnienie blenderem gotowej masy
Ja wykorzystuję opcję drugą, tzn. używam blendera do rozdrobnienia płatków w gotowej masie, trzeba tylko rozdrabniać je sukcesywnie, dając odpocząć blenderowi, gdyż masa jest bardzo gęsta.
Z poniższego przepisu można wykonać 22 kuleczki.

Kuleczki z płatków owsianych

Owsiane kuleczki z cynamonem bez pieczenia

Składniki:

200g płatków owsianych
10 łyżek mleka
4 łyżki miodu
100g masła lub margaryny
1 łyżeczka cynamonu
1-2 łyżeczki cukru wanilinowego (opcjonalnie)

Owsiane kuleczki bez pieczenia

Wykonanie:

- w rondelku rozpuścić tłuszcz z miodem i mlekiem
- do płynnej masy dodać cynamon i opcjonalnie cukier wanilinowy, wymieszać wszystko do połączenia się składników
- do gorące masy dodać całe lub rozdrobnione (jeśli wybraliśmy pierwszą opcję przygotowań) płatki owsiane
- wszystko razem wymieszać do nasiąknięcia płatków, zdjąć z ognia i pozostawić przez chwilę do ostudzenia
- jeżeli wsypaliśmy całe płatki, rozdrobnić blenderem gotową masę
- masa będzie bardzo klejąca, więc przed ulepieniem każdej kulki należy maczać dłonie w zimnej wodzie, ułatwi to tworzenie kuleczek
- z masy formować kuleczki mniejsze niż orzech włoski, układać na talerzu wyłożonym folią spożywczą lub aluminiową w odstępach od siebie, gdyż będą się kleić, zanim masa zastygnie
- gotowe kuleczki owsiane chłodzić 1-2 godziny, przechowywać w lodówce i wyjmować tuż przed podaniem

kulki z płaków owsianych z cynamonem

Niskokaloryczny styczeń

13 komentarzy:

  1. super te kuleczki, zapisuje do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast mielenia płatków mogę wykorzystać masę pozostałą po produkcji mleka owsianego, czy tez ciasteczka stracą wtedy na smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam mleka owsianego, ale z tego, co kojarzę, płatki trzyma się w wodzie dość długo i mogą rzeczywiście znacznie stracić na smaku. Proponuję ocenić, czy pozostała po produkcji masa zachowuje walory smakowe lub np. dodatkowo zmielić świeże płatki.

      Usuń
  3. Żeby smakował tak jaj wygląda,właśnie mój chłodzi się w lodówce, gotowy ideqlny na 11 llistopada będzie. Roboty trochę kosztuje, sam do najtańszych nie należy, ale żeby poczuć niebo w buzi to jest warte.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobione.Pyszne,tylko muszę dodać trochę mniej masła żeby były mniej kaloryczne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis przypadł do gustu :) Jeśli chodzi o masło, można spróbować je ograniczyć, ważne jest, żeby masa nie była za sucha i można było ulepić kuleczki.

      Usuń
  5. Dodam więcej mleka.Uwielbiam słodycze,to taki mój nałóg i niestety idzie mi w boczki,więc szukam innej opcji abym coś słodkiego mogła zjeść ale już bez takich wielkich wyrzutów sumienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam też poeksperymentować z dodatkiem rozdrobnionych owoców suszonych, np. daktyli, które dodadzą słodyczy, jak i spoistości :)

      Usuń
  6. Można użyć zamiast miodu cukier

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale nie wiem, czy konsystencja masy będzie odpowiednia, jeśli nie będzie w niej miodu, być może będzie trzeba zwiększyć/zmniejszyć ilość innych składników.

      Usuń
  7. A mozna zamiast margaryny uzyc olej kokosowy??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej kokosowy w temperaturze pokojowej przyjmuje postać płynną, więc takie kuleczki nie będą zwarte, chyba że będą przechowywane w lodówce i spożywane tuż po wyjęciu z niej.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)