Sernik kawowy z kokosową pianką

Sernik kawowy z kokosową pianką to po serniku latte macchiato kolejna propozycja dla wielbicieli kawowych smaków. Tym razem jest to sernik pieczony, w którym cienka warstwa kakaowego ciasta kruchego skrywa bogate wnętrze - kawową masę serową oraz kokosową piankę.
Sernik bardzo ładnie prezentuje się po upieczeniu, wysoki brzeg ciasta, który lekko wystaje ponad pierzynkę z wiórków kokosowych i piany z białek, tworzy wokół środka sernika dekoracyjne obramowanie. Ważne jest, by po upieczeniu sernik schłodzić w lodówce pod przykryciem, dzięki temu ciasto kruche zmięknie i nie nastręczy problemów z krojeniem.
Sernik kawowy powstał na specjalną okazję, jaką są pierwsze urodziny bloga Smakołyki Bereniki. Wczoraj minął rok od postania pierwszego wpisu. Przy tej okazji chcę Wam serdecznie podziękować za odwiedziny i pozostawiane komentarze. Mam nadzieję, że przede mną wiele lat blogowania i moc inspirujących Was zdjęć i przepisów.
Sernik można przygotować w tortownicy o średnicy 18cm.

sernik kawowy

Sernik kawowy z kokosową pianką

Składniki:

CIASTO KRUCHE
85g mąki pszennej
15g kakao (około 2 łyżek)
50g masła
30g cukru pudru
1 żółtko

MASA SEROWA
500g twarogu trzykrotnie zmielonego
100g kwaśnej śmietany 12%
100g cukru pudru
2 jajka
1 żółtko
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
40ml wody

KOKOSOWA PIANKA
2 białka
40 g cukru pudru
40g wiórków kokosowych
szczypta soli

sernik kawowy na kakaowym cieście kruchym

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- mąkę, kakao i cukier przesiać, dodać zimne masło, składniki posiekać razem, dodać żółtko (białko odłożyć na pianę), szybko wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce
- kawę zalać gorącą zagotowaną wodą, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia
- ciastem cienko wylepić spód i boki tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia), gęsto nakłuć widelcem i podpiec przez 15 minut w 180 stopniach
- podpieczony spód wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia

MASA SEROWA
- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
- moc piekarnika zmniejszyć do 160-170 stopni, na dolną półkę wstawić naczynie z gorącą wodą, która parując przyczyni się do równiejszego wyrośnięcia sernika i zapobiegnie jego pękaniu
- twaróg zmiksować na gładką masę z cukrem i przesianą mąką ziemniaczaną
- dodawać po jednym jajku, za każdym razem krótko miksując, dodać żółtko (białko odłożyć na pianę), również zmiksować
- do zimnego naparu kawowego dodawać stopniowo śmietanę, cały czas mieszając aż uzyskamy gładką konsystencję
- kawową masę śmietanową wlać do masy serowej, wymieszać lub krótko zmiksować do połączenia się składników

kremowy, wilgotny sernik kawowy

- masę serową przelać do ostygniętej formy z ciastem (będzie sięgać trochę ponad połowę wysokości brzegu z ciasta), wyrównać i wstawić do piekarnika, piec 50-60 minut w 160-170 stopniach, aż masa na środku się zetnie i będzie lekko sprężysta (podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, zrobić to dopiero pod koniec przewidzianego czasu)

KOKOSOWA PIANKA
- z białek ze szczyptą soli ubić pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier
- gdy piana będzie sztywna i lśniąca, wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać
- na sernik, który ma ścięty wierzch, wyłożyć pianę, rozsmarowując ją po serniku, łyżeczką porobić kółka, aby powierzchnia nie była równa
- z piekarnika wyjąć naczynie z parującą wodą, sernik wstawić ponownie do piekarnika, piec około 20 minut do lekkiego zrumienienia się pianki
- po upływie wskazanego czasu piekarnik wyłączyć, a sernik pozostawić w nim przy lekko uchylonych drzwiczkach, wyjąć go stamtąd po mniej więcej godzinie, kontynuować studzenie na blacie kuchennym
- ostudzony sernik wyjąć z tortownicy, wstawić do lodówki i schłodzić, najlepiej przez całą noc

sernik kawowy z wiórkami kokosowymi

Sernik kawowy z kokosową pianką łączy w sobie gorzki, mocno kakaowy i bardzo cienki spód z ciasta kruchego, aromatyczną, kawową masę serową oraz słodką, mocno kokosową i delikatną w swej strukturze piankę. Masa serowa wykonana z trzykrotnie mielonego twarogu jest zwarta i wilgotna i ma kremową konsystencję.
Sernik należy schłodzić pod przykryciem, gdyż brzeg z ciasta tuż po upieczeniu jest dość delikatny i kruchy. Można zrezygnować z wystającego brzegu, wykładając ciasto grubszą warstwą jedynie do połowy wysokości formy, czyli na wysokość masy serowej.

20 komentarzy:

  1. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyrośnięty. Moje nowe bóstwo :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepięknie - taki wysoki :) No i to połączenie smaków - czysta rozkosz :)
    Gratulacje i wielu kolejnych lat blogowania życzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Mam nadzieję, że ja i blog będziemy razem przez wiele lat ;)

      Usuń
  4. witam. chcialabym upiec ten cudownie wygladajacy serni na blaszce o wymiarach 25x40cm. o ile powinnam zwiekszyc proporcje skladnikow? o 100%? prosze o jak najszybsza odpowiedz. pozdrawiam i dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój sernik został zrobiony w małej tortownicy o średnicy 18cm, więc 100% więcej składników to stanowczo za mało. Według mnie należałoby powiększyć ilość składników o około 3,5 lub nawet 4 razy, o ile wysokość blaszki jest podobna do wysokości tortownicy.

      Usuń
    2. moja blaszka ma bodajze 6-7cm wysokosci

      Usuń
    3. W mojej największej blaszce, która ma wymiary 25x34x6cm mieści się około 3 pojemności tortownicy, w której robiłam ten sernik. Jak widać, Twoja blaszka jest trochę większa, więc tak, jak napisałam wcześniej, myślę, że około 3,5 raza należałoby zwiększyć proporcje.

      Usuń
    4. uuu to sporo, ale dla ostroznosci zrobie z 3 porcji, zeby czasami sernik mi sie z blaszki nie wylal. mam nadzieje ze wyjdzie rownie pyszny i ladny jak Pani :) ja chyba jednak zrobie bez kokosowego wierzchu... :)

      Usuń
    5. Sernik nie powinien rosnąć podczas pieczenia, więc na pewno nie ucieknie, zwłaszcza że masa serowa, jak widać na zdjęciach, sięga mniej więcej do połowy wysokości formy. Przy rezygnacji z kokosowej pianki sernik może wyjść dość niski, proponuję więc udekorować go dodatkowo, np. polewą czekoladową lub jakimś musem.

      Usuń
  5. mam jeszcze takie pytanie, jesli mialaby Pani mi polecic sernik to ktory Pani by wybrala za najlepszy? sernik kawowy z kokosowa pianka czy sernik brzoskwiniowy czy sernik dyniowy z orzechami... zastanawiam sie jaki upiec na swieta... za dynia ogolnie nie przepadam i zastanawiam sie jak komponuje sie w serniku.... :P prosze mi polecic jaki z tych 3 jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno jest mi opowiedzieć się za jakimś jednym przepisem na sernik, bo każdy jest inny :) Najlepiej kierować się preferencjami smakowymi - swoimi i rodziny. Jeśli chodzi o sernik dyniowy, jest on lekko cynamonowy w smaku i choć dynia nie jest specjalnie wyczuwalna, to nadaje masie serowej specyficznego posmaku. Z kolei kawowy ma zdecydowany smak i na pewno jest przeznaczony dla kawoszy i dla osób lubiących kawowe wypieki. Sernik brzoskwiniowy jest bardzo wilgotny i delikatny w smaku, więc wydaje się też mieć największe szanse trafić w każdy gust, ale tak jak napisałam wcześniej, najlepiej kierować się ulubionymi smakami domowników :)

      Usuń
    2. a czy smietana bo masy serowej musi byc 12% czy moze miec np 18%?

      Usuń
    3. Może być 18%, ale taka gęsta z kubeczka.

      Usuń
  6. A czemu służy nakłuwanie widelcem ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki temu ciasto nie wybrzusza się podczas pieczenia.

      Usuń
  7. No tak, faktycznie :) Jutro pierwsze próbowanie sernika, chłodzi się w lodówce :D Dziękuję, za ten przepis, Super zdjęcia, będę tu zaglądać częściej :) Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku :)

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)