01 maja 2014

Sernik latte macchiato bez pieczenia

Sernik latte macchiato powstał z inspiracji mlecznym napojem o tej samej nazwie, który przygotowuje się przez powolne dolanie espresso do gorącego, spienionego mleka, tworząc trzy warstwy: mleko, kawę i mleczną piankę. Latte macchiato podawane jest zazwyczaj w przezroczystej szklance, w której ładnie wyeksponowane są wspomniane warstwy napoju. Dla wielbicieli słodkiej kawy, napój można dosłodzić do smaku, a pianę udekorować kakao, cynamonem lub startą czekoladą.
Sernik przypomina latte macchiato wyglądem i smakiem. Składa się z trzech warstw: dwóch twarogowych - sernikowej i kawowej, oraz bitej śmietany, a także cienkiego spodu biszkoptowego, który ułatwia porcjowanie ciasta i nadaje mu bardziej kawowego charakteru, gdyż ma w swoim składzie esencję kawy.
Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm.

sernik kawowy bez pieczenia

Sernik latte macchiato bez pieczenia
Składniki:
spód
12 sztuk okrągłych biszkoptów (lub 60g innych biszkoptów)
40g masła
2 łyżeczki naparu z kawy
napar kawowy
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki gorącej wody
masa serowa
550g gęstego twarogu z wiaderka lub twarogu trzykrotnie zmielonego
250g śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
bita śmietana
150g śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
0,5 łyżeczki żelatyny
1 łyżka wody

Latte macchiato

Wykonanie:
- z kawy i wody przygotować napar, pozostawić do ostudzenia
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
- biszkopty rozdrobnić na piasek, masło rozpuścić i dodać do biszkoptów, wymieszać, dolać 2 łyżeczki naparu kawowego, ponownie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy (jeśli będzie się za bardzo kleić, można zrobić to dłonią lub łyżeczką zamoczoną w zimnej wodzie), schłodzić
- żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego ostudzenia
- twaróg zmiksować z cukrem
- zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać do twarogu, wymieszać łyżką do połączenia się składników
- do żelatyny dodać 1-2 łyżki masy, dokładnie wymieszać, wlać ją do reszty masy, krótko zmiksować
- masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać cukier wanilinowy, krótko wymieszać/zmiksować, do drugiej wlać pozostały napar kawowy, również wymieszać do uzyskania jednolitej masy

sernik z kawą bez pieczenia

- na spód z biszkoptów wyłożyć białą masę twarogową, wyrównać i schłodzić 20-30 minut w lodówce
- po tym czasie wyłożyć masę kawową, wyrównać i ponownie schłodzić
- gdy masa z wierzchu lekko stężeje, ubić zimną śmietankę, pod koniec dodając cukier puder
- żelatynę rozpuścić w łyżce wody, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej, chwilę ostudzić
- do żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitej śmietanki, wymieszać, wlać do bitej śmietany, krótko zmiksować
- bitą śmietanę wyłożyć na wierzch sernika, tworząc łyżką okręgi, aby powstała nieregularna powierzchnia, która ma przypominać mleczną piankę na latte macchiato
- całość ponownie schłodzić, najlepiej przez całą noc

Latte macchiato bez pieczenia

Sernik latte macchiato bez pieczenia zaspokoi swoim smakiem i aromatem niejednego kawosza. Warstwa biszkoptów na spodzie ma nieco gorzki, kawowy smak, biała masa serowa jest lekko słodka z aromatem waniliowym, a warstwa ciemna - mocno kawowa. Całość uzupełnia delikatna bita śmietana. Sernik ma lekką, kremową konsystencję, dobrze się porcjuje, zachowując w przekroju warstwy charakterystyczne dla napoju latte macchiato.

32 komentarze:

  1. wygląda cudownie!:) kawowe smaki uwielbiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować przepis :) Na pewno smak niesamowity, a wygląda świetnie - faktycznie jak szklanka late macchiato :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny !!!!!!! Jak Twoja kawa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem uzalezniona od kawy. To ciasto musze zrobic!

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, nie mogłam się powstrzymać, i zgapiłam od Cb sernik, zapraszam na oględziny ;)
    http://kuchenne-czarymary.blogspot.com/2014/05/sernik-na-zimno-czyli-serowe-latte.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurcze, ale mam ochotę go przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ulala a ja właśnie miałam ograniczyć słodkie :) ale co tam

    OdpowiedzUsuń
  8. Swietny przepis :) Prosty, szybki i pyszny. Wszystkim smakowało. Sam wyglad juz zacheca do smacznej degustacji ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i polecam się na przyszłość ;)

      Usuń
  9. Na tortownicę o jakiej średnicy jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież to malenstwo :o

      Usuń
  10. Wygląda obłędnie i pewnie też tak smakuje. Pychota����������

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepyszny! Polecam :p

    OdpowiedzUsuń
  13. ciasto pyszne ale nie wiem dlaczego mimo iż całą noc trzymałam w lodówce ciasto się rozpływa ale w smaku rewelacja...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najprawdopodobniej zawiniła żelatyna - albo coś z nią było nie tak, albo została za mocno podgrzana (wtedy traci właściwości żelujące) lub źle połączyła się z masą. Cieszę się, że smakowo wyszło ok. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  14. Przymierzam się do wypróbowania Twojego przepisu. Napisałaś, że żelatynę "podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej". Nie posiadam mikrofalówki, więc pytam czy delikatnie na ogniu mogę czy lepiej w kąpieli wodnej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ważne jest, aby żelatyna się nie zagotowała, a jedynie zagrzała/rozpuściła, więc kąpiel wodna jest zdecydowanie bezpieczniejsza. Pozdrawiam.

      Usuń
  15. Mmm może zrobię, oby poszło w cycki ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm, to jest zdecydowanie coś dla mnie :)
    W ogóle to oglądam Twoje serniki właśnie, i tak bardzo mi się jakiegoś chce... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam serniki, więc polecam Ci wypróbować jakiś ;)

      Usuń
  17. Wygląda super! :) Aczkolwiek mimo iż jest bez pieczenia to widzę, że jest z tym trochę zabawy jeśli dobrze odczytałam podany przepis :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serniki na zimno składające się z kilku warstw są zazwyczaj pracochłonne, ale efekt końcowy wynagradza pracę włożoną w przygotowanie ;)

      Usuń
  18. Mam pytanie,czy zamiast twarogubmoge uzyc serka maSCARPONE?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mascarpone ma inną konsystencję, radziłabym więc użyć twarogu. Sernik oczywiście wyjdzie i z użyciem mascarpone, ale efekt końcowy na pewno będzie inny.

      Usuń