Sernik latte macchiato bez pieczenia

Sernik latte macchiato powstał z inspiracji mlecznym napojem o tej samej nazwie, który przygotowuje się przez powolne dolanie espresso do gorącego, spienionego mleka, tworząc trzy warstwy: mleko, kawę i mleczną piankę. Latte macchiato podawane jest zazwyczaj w przezroczystej szklance, w której ładnie wyeksponowane są wspomniane warstwy napoju. Dla wielbicieli słodkiej kawy, napój można dosłodzić do smaku, a pianę udekorować kakao, cynamonem lub startą czekoladą.
Sernik przypomina latte macchiato wyglądem i smakiem. Składa się z trzech warstw: dwóch twarogowych - sernikowej i kawowej, oraz bitej śmietany, a także cienkiego spodu biszkoptowego, który ułatwia porcjowanie ciasta i nadaje mu bardziej kawowego charakteru, gdyż ma w swoim składzie esencję kawy.
Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm.

sernik kawowy bez pieczenia


Sernik latte macchiato bez pieczenia

Składniki:

SPÓD
12 sztuk okrągłych biszkoptów (lub 60g innych biszkoptów)
40g masła
2 łyżeczki naparu z kawy

NAPAR KAWOWY
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki gorącej wody

MASA SEROWA
550g gęstego twarogu z wiaderka lub twarogu trzykrotnie zmielonego
250g śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody

BITA ŚMIETANA
150g śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
0,5 łyżeczki żelatyny
1 łyżka wody


Latte macchiato

Wykonanie:

NAPAR KAWOWY
- z kawy i wody przygotować napar, pozostawić do ostudzenia

SPÓD
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
- biszkopty rozdrobnić na piasek, masło rozpuścić i dodać do biszkoptów, wymieszać, dolać 2 łyżeczki naparu kawowego, ponownie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy (jeśli będzie się za bardzo kleić, można zrobić to dłonią lub łyżeczką zamoczoną w zimnej wodzie), schłodzić


MASA SEROWA
- żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego ostudzenia
- twaróg zmiksować z cukrem
- zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać do twarogu, wymieszać łyżką do połączenia się składników
- do żelatyny dodać 1-2 łyżki masy, dokładnie wymieszać, wlać ją do reszty masy, krótko zmiksować
- masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać cukier wanilinowy, krótko wymieszać/zmiksować, do drugiej wlać pozostały napar kawowy, również wymieszać do uzyskania jednolitej masy
- na spód z biszkoptów wyłożyć białą masę twarogową, wyrównać i schłodzić 20-30 minut w lodówce
- po tym czasie wyłożyć masę kawową, wyrównać i ponownie schłodzić

sernik z kawą bez pieczenia

BITA ŚMIETANA
- gdy masa z wierzchu lekko stężeje, ubić zimną śmietankę, pod koniec dodając cukier puder
- żelatynę rozpuścić w łyżce wody, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej, chwilę ostudzić
- do żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitej śmietanki, wymieszać, wlać do bitej śmietany, krótko zmiksować
- bitą śmietanę wyłożyć na wierzch sernika, tworząc łyżką okręgi, aby powstała nieregularna powierzchnia, która ma przypominać mleczną piankę na latte macchiato
- całość ponownie schłodzić, najlepiej przez całą noc


Latte macchiato bez pieczenia

Sernik latte macchiato bez pieczenia zaspokoi swoim smakiem i aromatem niejednego kawosza. Warstwa biszkoptów na spodzie ma nieco gorzki, kawowy smak, biała masa serowa jest lekko słodka z aromatem waniliowym, a warstwa ciemna - mocno kawowa. Całość uzupełnia delikatna bita śmietana. Sernik ma lekką, kremową konsystencję, dobrze się porcjuje, zachowując w przekroju warstwy charakterystyczne dla napoju latte macchiato.

62 komentarze:

  1. wygląda cudownie!:) kawowe smaki uwielbiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować przepis :) Na pewno smak niesamowity, a wygląda świetnie - faktycznie jak szklanka late macchiato :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny !!!!!!! Jak Twoja kawa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem uzalezniona od kawy. To ciasto musze zrobic!

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, nie mogłam się powstrzymać, i zgapiłam od Cb sernik, zapraszam na oględziny ;)
    http://kuchenne-czarymary.blogspot.com/2014/05/sernik-na-zimno-czyli-serowe-latte.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurcze, ale mam ochotę go przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ulala a ja właśnie miałam ograniczyć słodkie :) ale co tam

    OdpowiedzUsuń
  8. Swietny przepis :) Prosty, szybki i pyszny. Wszystkim smakowało. Sam wyglad juz zacheca do smacznej degustacji ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i polecam się na przyszłość ;)

      Usuń
  9. Na tortownicę o jakiej średnicy jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda obłędnie i pewnie też tak smakuje. Pychota😋😋😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepyszny! Polecam :p

    OdpowiedzUsuń
  13. ciasto pyszne ale nie wiem dlaczego mimo iż całą noc trzymałam w lodówce ciasto się rozpływa ale w smaku rewelacja...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najprawdopodobniej zawiniła żelatyna - albo coś z nią było nie tak, albo została za mocno podgrzana (wtedy traci właściwości żelujące) lub źle połączyła się z masą. Cieszę się, że smakowo wyszło ok. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  14. Przymierzam się do wypróbowania Twojego przepisu. Napisałaś, że żelatynę "podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej". Nie posiadam mikrofalówki, więc pytam czy delikatnie na ogniu mogę czy lepiej w kąpieli wodnej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ważne jest, aby żelatyna się nie zagotowała, a jedynie zagrzała/rozpuściła, więc kąpiel wodna jest zdecydowanie bezpieczniejsza. Pozdrawiam.

      Usuń
  15. Mmm może zrobię, oby poszło w cycki ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm, to jest zdecydowanie coś dla mnie :)
    W ogóle to oglądam Twoje serniki właśnie, i tak bardzo mi się jakiegoś chce... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam serniki, więc polecam Ci wypróbować jakiś ;)

      Usuń
  17. Wygląda super! :) Aczkolwiek mimo iż jest bez pieczenia to widzę, że jest z tym trochę zabawy jeśli dobrze odczytałam podany przepis :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serniki na zimno składające się z kilku warstw są zazwyczaj pracochłonne, ale efekt końcowy wynagradza pracę włożoną w przygotowanie ;)

      Usuń
  18. Mam pytanie,czy zamiast twarogubmoge uzyc serka maSCARPONE?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mascarpone ma inną konsystencję, radziłabym więc użyć twarogu. Sernik oczywiście wyjdzie i z użyciem mascarpone, ale efekt końcowy na pewno będzie inny.

      Usuń
  19. czy Inka nadaje sie do tego ciasta? Niestety większą część pożrą kilkulatki więc normalna kawa raczej nie jest wskazana...wiem, że to nie będzie to samo ale nigdy nie zastepowałam kawy Inką i dlatego pytam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć, bo nie pijam kawy Inki i nie wykorzystywałam jej w żadnym przepisie. Jeżeli ciasto ma być przeznaczone dla dzieci, warstwę kawową można zastąpić np. czekoladową, zamieniając napar kawowy na czekoladę.

      Usuń
  20. proszę powiedzieć bo w każdym przepisie ze śmietaną podaje ją pani w g np,250g, śmietanki(jak to przeliczyć na ml?0 czy jest to tyle samo co 250ml?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 250ml śmietanki 30% to około 260g, więc różnica jest na tyle niewielka, że bez użycia wagi, można odmierzyć potrzebną śmietankę miarką na mililitry.

      Usuń
  21. witam mam pytanie czy zmnias sera mozna dodac maskarpone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie pytanie padło już w komentarzach. Polecam twaróg, najlepiej gęsty z wiaderka, serek mascarpone jest bardziej tłusty i ma inną konsystencję, więc sernik nie wyjdzie tak delikatny :)

      Usuń
  22. witam, czy średnica tortownicy to 18 cm (strasznie mała) ? mam ochotę zrobić ciacho.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, średnica tortownicy to 18cm. Dla mnie nie jest mała, bo ciągle przygotowuję jakieś ciasta, więc nie robię ich nigdy w dużych blachach. Jeśli będzie jakiś problem z przeliczeniem składników na odpowiednią formę, zapraszam do kontaktu mailowego, pomogę :)

      Usuń
  23. Ja bym zamienił cukier wanilinowy na waniliowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można, sama od dłuższego czasu używam już tylko robionego w domu cukru waniliowego, ale nie każdy ma do takiego dostęp :)

      Usuń
  24. Szkoda, że dzisiaj już zrobiłam inny sernik na zimno. Ale na pewno wypróbuję i ten przepis, bo latte macchiato to moja ulubiona kawa

    OdpowiedzUsuń
  25. Fajny przepis. Miałabym tylko probę jakby mogła Pani podawać proporcje na większe tortownice.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasta przygotowuję zazwyczaj w niezbyt dużych formach i nie przeliczam proporcji składników z gotowych przepisów na większe blachy, bo większość receptur na blogu jest autorska. Zachęcam jednak do kontaktu ze mną drogą mailową (adres znajduje się u góry strony po prawej stronie pod ikonką z @), chętnie pomogę przeliczyć proporcje składników konkretnych przepisów na większe formy.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  26. Szkoda ze napar z rozpuszczalnej.... a nie prawdziwej :(

    OdpowiedzUsuń
  27. To ciasto jest jednym z moich najbardziej ulubionych i na pewno wypróbuje też ten przepis. Z reguły robi się je podczas lata ale ja tam je lubię przez cały rok. Jak dla mnie najlepiej smakuje z cienką galaretką wiśniową lub kawałkami owoców takich jak maliny, ananas czy kiwi. Sama robię taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pyszny-sernik-na-zimno/ ale jak kto lubi, też warto spróbować. A może ktoś robił sernik na zimno z granatem lub liczi ?

    OdpowiedzUsuń
  28. Właśnie się chłodzi, użyłam większej firmy, ale robię go na próbę, plus jestem w ciąży i chciałam go spróbować zrobić i koniec kropka - hihi,hormony. Bardzo dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dziękuję za miły komentarz, życzę zdrowia i wspaniałego maluszka :)

      Usuń
  29. Serniczek wygląda przepysznie :). Mam jedno pytanie; jak przeliczyć gramy na mililitry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o przeliczenie śmietanki z gramów na mililitry, można użyć podobnej ilości w mililitrach, różnica między gramami a mililitrami jest niewielka i nie wpłynie na efekt końcowy.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź, teraz na pewno zrobię serniczek :)

      Usuń
  30. Witam! Mam pytanie, czy podczas gdy masa twarogowa schładza się w lodówce masę kawową również trzymamy w lodówce czy nie ma to większego znaczenia? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  31. Sernik pyszny (jak ktoś lubi kawę),robi się szybko i szybko się go zjada, polecam tym którzy jeszcze go nie robili.

    OdpowiedzUsuń
  32. Kawowego sernika jeszcze nigdy nie próbowałam. Z pewnością wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Mam pytanie, czy podczas gdy masa twarogowa schładza się w lodówce masę kawową również trzymamy w lodówce czy nie ma to większego znaczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie należy jej chłodzić, bo będzie zastygać dopiero po wyłożeniu na poprzednią schłodzoną warstwę.

      Usuń
  34. Do jakiego syopnia ogrzac zelatyne na kuchence? Nie mam mikrofali :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam więc podgrzać ją nie bezpośrednio na palniku, tylko w tzw. kąpieli wodnej, czyli miseczkę z żelatyną ustawić na rondelku z gotującą się, parującą wodą i mieszając, doprowadzić do rozpuszczenia się żelatyny. Żelatyna powinna być rozpuszczona i całkowicie płynna, nie może się jednak zagotować, gdyż wtedy straci swoje właściwości żelujące.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.