Dzięki środkom spulchniającym ciasto wyrasta i nie przypomina z wyglądu brownie, choć w konsystencji jest do niego podobne, tzn. nieco zbite i lekko maziste.
Ciasto przygotowałam bez dodatku cukru, a elementem dosładzającym uczyniłam miód oraz suszone daktyle, które świetnie sprawdzają się w tej roli. W cieście znajdziecie też stosunkowo niedużo tłuszczu w postaci zdrowego oleju kokosowego.
Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm.
Składniki:
CIASTO
300g purée z ugotowanych lub pieczonych buraków
220g mąki pszennej
100g gorzkiej czekolady
120g suszonych daktyli
120ml gorącej wody
80g oleju kokosowego
60g miodu gryczanego (lub innego)
3 jajka
2-3 łyżki kakao
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
POLEWA CZEKOLADOWA
30g czekolady mlecznej
20g gorzkiej czekolady
40ml śmietanki 30%
Wykonanie:
CIASTO
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- buraki umyć, ugotować lub upiec w skórce do miękkości, ostudzić
- ostudzone buraki obrać, rozdrobnić blenderem lub przetrzeć przez sitko do powstania gładkiego purée
- daktyle zalać gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia
- ostudzone daktyle rozdrobnić razem z wodą za pomocą blendera na gładki mus
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z olejem kokosowym, przestudzić
- jajka ubić przez 2-3 minuty
- do jajek dodać mus daktylowy oraz purée buraczane, zmiksować
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, przesiewać partiami do masy, delikatnie wymieszać
- dodać kakao, czekoladę z olejem, miód oraz ekstrakt z wanilii, wszystko jeszcze raz wymieszać
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto przełożyć do formy, wyrównać
- piec w 170 stopniach przez około 40 minut lub do tzw suchego patyczka
- upieczone ciasto ostudzić, ostudzone udekorować polewą czekoladową
POLEWA CZEKOLADOWA
- czekoladę mleczną i gorzką posiekać na mniejsze kawałki
- śmietankę podgrzać w rondelku lub w kąpieli wodnej niemal do zawrzenia
- do gorącej śmietanki dodać czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej polewy
- polewę nieco przestudzić, a następnie rozsmarować na wierzchu ciasta
- w celu zastygnięcia polewy ciasto najlepiej wstawić do lodówki
- przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu
jak na ciasto z burakami to pięknie wyrosło :)
OdpowiedzUsuńSoda oczyszczona i proszek do pieczenia robią swoje ;)
UsuńTen środek wygląda znakomicie :D
OdpowiedzUsuńMa cudownie kuszący kolor :)
OdpowiedzUsuńSuper!A co zamiast mąki pszennej?
OdpowiedzUsuńZamiast mąki pszennej trzeba spróbować użyć innej. Nie polecę konkretnej, bo ja robię to ciasto z pszenną.
Usuń