Ciasto po upieczeniu warto oprószyć cukrem pudrem, gdyż nie jest mocno słodkie. Do wypieku możecie wykorzystać budyń o innym smaku, żeby nieco zmienić efekt końcowy, choć ja polecam te uniwersalne - waniliowy lub śmietankowy.
Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm.
Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem
Składniki:
CIASTO
375g mąki pszennej
200g masła
120g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
NADZIENIE
500g rabarbaru
1/2 opakowania (20g) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej
2 łyżki (30g) cukru lub do smaku
BUDYŃ
550ml mleka
1 i 1/2 opakowania (60g) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
4 łyżki (40g) domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
50g masła
cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
CIASTO
- składniki na ciasto powinny być zimne
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, cukier puder, jajko i żółtko
- wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto podzielić na dwie równe części, obie zafoliować, jedną schłodzić przez godzinę w lodówce, drugą w zamrażarce
- schłodzoną część ciasta z lodówki rozwałkować na wielkość dna formy, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
- nakłuć gęsto widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, podpiec przez 20-25 minut lub do lekkiego zrumienienia
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić
BUDYŃ
- do rondelka przelać 400ml mleka, dodać masło, zagotować
- pozostałe mleko wymieszać z budyniem oraz cukrem
- do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę, energicznie mieszać, aż masa zgęstnieje
- gotować 1-2 minuty, zdjąć z palnika, lekko przestudzić, co jakiś czas mieszając, żeby nie utworzył się kożuch
NADZIENIE
- rabarbar umyć, oczyścić, pokroić na kawałki wielkości około 1-2cm, przełożyć do miski
- do rabarbaru dodać 1/2 opakowania budyniu, mąkę ziemniaczaną oraz cukier, składniki wymieszać
CIASTO KRUCHE Z BUDYNIEM I RABARBAREM
- na ostudzone ciasto wyłożyć równą warstwę nadzienia rabarbarowego
- na rabarbar wyłożyć ciepły budyń, wyrównać
- schłodzone w zamrażarce ciasto zetrzeć na tarce na warstwę budyniu
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 50 minut lub do zrumienienia
- upieczone ciasto ostudzić, ostudzone oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu, np. w lodówce
Niedawno robiłam bardzo podobne ciasto, jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńTen przepis już skradł moje serce :D
OdpowiedzUsuńA ja wlasnie jestem w trakcie jego realizacji.
OdpowiedzUsuńA ja wlasnie jestem w trakcie jego realizacji.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wyszło pyszne :)
UsuńPychota, muszę w końcu zrobić w tym roku coś z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńZjadłoby się, całe! :D
OdpowiedzUsuńTy łakomczuchu :) zostaw coś dla innych :) :)
UsuńRozumiem cię, zjedzmy na pół ;)
UsuńZgoda, zwłaszcza, że w dobrym towarzystwie zawsze smakuje lepiej :)
UsuńSuper przepis.
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńCiasto z rabarbarem i budyniem to kwintesencja maja :)
Chętnie takie ciasto przyjmę w formie prezentu ;-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie znalazłam tę stronę. Od godziny czytam przepisy ... I już tu zostanę :-)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia dla Wszystkich
OdpowiedzUsuńRównież poproszę kawałek :-)
Robiłam! Pyszne:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho wlasnie zrobilam ,rozplywa sie w ustach mniam:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Super! Nigdy nie miałam pomysłu co zrobić z rabarbarem, ale ten przepis na pewno zagości u mnie na stałe. Pierwszego dnia dosłownie rozpływało się w ustach, ale drugiego też pycha. Do trzeciego dnia nie dotrwało ;-)
OdpowiedzUsuńPyszne nie tylko z rabarbarem. Od kiedy zrobiłam pierwszy z rabarbarem robię bardzo często również z malinami jabłkami i śliwkami.
OdpowiedzUsuń