Tarta orkiszowa z rabarbarem to kolejny wypiek na moim blogu z wykorzystaniem tych pysznych, kwaśnych łodyg. Wykonałam ją na wzór tarty rustykalnej, czyli bez użycia formy.
Do przygotowania ciasta kruchego użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, która wspaniale komponuje się z dodatkiem cynamonu. Samo ciasto jest dość mocno słodkie, żeby zrównoważyć kwaśną warstwę rabarbaru, ale możecie zmniejszyć ilość cukru.
Ciasto kruche dzięki warstwie mielonych migdałów oraz dodatkowi mąki ziemniaczanej do rabarbaru, pozostaje idealnie kruche i nie namaka od soku podczas pieczenia.
Średnica tarty po upieczeniu to około 28cm.
Tarta orkiszowa z rabarbarem
Składniki:
CIASTO KRUCHE
250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
125g masła
60g cukru pudru
2-3 łyżeczki cynamonu
4-5 łyżek bardzo zimnej wody
szczypta soli
NADZIENIE
500g rabarbaru
2 łyżki cukru trzcinowego
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mielonych migdałów lub bułki tartej
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
1 łyżka cukru trzcinowego do posypania ciasta z wierzchu
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być zimne
- mąkę przesiać, dodać cukier puder, cynamon, sól i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, składniki posiekać razem
- do składników dodać zimną wodę - w ilości, która umożliwi zagniecenie ciasta
- zagnieść ciasto, zafoliować je i schłodzić przez godzinę w lodówce
- rabarbar umyć, oczyścić (nie trzeba zdejmować zewnętrznej warstwy), pokroić na kawałki wielkości około 1cm
- rabarbar zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na krótko
- schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o średnicy około 35cm i grubości 3-4mm
- jeśli ciasto się klei, podsypać je niewielką ilością mąki lub rozwałkować przez folię spożywczą lub drugi arkusz papieru
- na placek, pozostawiając wolny brzeg (3-4cm), rozsypać równą warstwę zmielonych migdałów (lub bułkę tartą)
- rabarbar odsączyć z soku, jeśli go puścił, wymieszać z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na placek, pomijając wolny brzeg
- brzeg z ciasta zawinąć na wierzch, tworząc kształt tarty
- jajkiem roztrzepanym z mlekiem posmarować brzeg z ciasta, posypać go cukrem trzcinowym
- gotową tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200 stopni, piec 40-45 minut lub do zrumienienia i zmięknięcia rabarbaru (można sprawdzić patyczkiem)
- upieczoną tartę wyjąć z piekarnika, ostudzić
- przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem
Uwielbiam takie wypieki :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna tarta, bez udziwnień i z rabarbarem w roli głównej :)
OdpowiedzUsuńTakie proste wypieki smakują najlepiej :)
OdpowiedzUsuńSprawdzona! Genialna :*
OdpowiedzUsuń