Ciasteczka owsiane z sezamem należały kiedyś do moich ulubionych. Nie piekłam ich sama, a zajadałam się tymi "sklepowymi". Istnieją ich dwie wersje: z czekoladą i bez niej, i obie są bardzo smaczne, w zależności od tego, na co ma się w danym momencie ochotę.
Przygotowane przeze mnie ciasteczka są bardziej sezamowe niż te oferowane w sklepie, choć również bardzo smaczne, a przede wszystkim - bez zbędnych czy niezdrowych składników. Możecie je przygotować bez czekolady lub w polewie - podaję proporcje czekolady na wykonanie polewy na wszystkich ciastkach, choć sama udekorowałam nią tylko połowę (z połowy czekolady).
Z poniższego przepisu przyrządzić można około 45-50 sztuk.
Ciasteczka owsiane z sezamem
Składniki:
CIASTECZKA
300g płatków owsianych
100g masła
75g cukru pudru
50g sezamu
30g mąki pszennej lub innej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki wody - opcjonalnie
POLEWA CZEKOLADOWA
60g czekolady mlecznej
40g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka oleju kokosowego (lub innego)
Wykonanie:
CIASTECZKA
- płatki owsiane i sezam przełożyć do malaksera, rozdrobnić na mniejsze kawałki
- z rozdrobnionych składników przesiać przez sitko kilka łyżek, tak żeby oddzielić 4-5 łyżek zmielonych na pył, zalać je 5-6 łyżkami gorącej wody, wymieszać, odstawić do ostygnięcia
- masło roztopić, ostudzić
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
- do rozdrobnionych płatków owsianych i sezamu dodać ostygniętą mieszankę płatków i wody, cukier puder, ostudzone masło oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
- składniki wymieszać, zagnieść klejącą się masę
- jeśli masa jest za sucha i rozpada się przy tworzeniu w kulę, dodać 1-2 łyżki zimnej wody
- masę można schłodzić lub od razu rozwałkować
- masę należy rozwałkowywać na papierze do pieczenia przez folię spożywczą, gdyż klei się do wałka
- masę rozwałkować na grubość kilku milimetrów
- rozwałkowany placek schłodzić przez 1 godzinę w lodówce
- ze schłodzonego placka wycinać szklanką lub okrągłą foremką ciasteczka
- po wycięciu delikatnie podważać je, żeby odkleiły się od papieru i układać w odstępach od siebie na blasze wyłożonej nowym arkuszem papieru do pieczenia
- blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 15 minut lub do lekkiego zrumienienia
- upieczone ciasteczka ostudzić, w identyczny sposób upiec następną partię
- ostudzone ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku spożywczym
POLEWA CZEKOLADOWA
- ciasteczka można udekorować czekoladą
- obie czekolady połamać na mniejsze kawałki, razem z olejem przełożyć do miski, rozpuścić w kąpieli wodnej
- rozpuszczoną czekoladę lekko przestudzić
- za pomocą pędzelka posmarować ciastka od spodu czekoladą, odkładać stroną posmarowaną do góry, można schłodzić, żeby czekolada szybciej zastygła
- ciasteczka z czekoladą należy przechowywać w szczelnym pojemniku spożywczym w chłodnym miejscu lub w lodówce
Jakie one piękne! :)
OdpowiedzUsuńAż slinka cieknie na ich widok! i jakie równiutkie :)
OdpowiedzUsuńTe ciasteczka polane czekoladą są po prostu urocze<3
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię sezamowe ciasteczka :)
zrobilam i wyszły idealnie no moze z wyjatkiem pirwszej blachy ktora przypalilam
OdpowiedzUsuńZ ciasteczkami tak już jest, lubią się przyrumienić, więc trzeba ich pilnować ;) Smacznego!
UsuńJak zmieścić rozwałkowany placek na 50 ciastek w lodówce?
OdpowiedzUsuńNajlepiej podzielić ciasto na części i zrobić kilka placków.
Usuń