Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami jest kompozycją trzech warstw o kontrastujących ze sobą kolorach i idealnie do siebie pasujących smakach. Spód ciasta to murzynek, czyli puszyste ciasto czekoladowe, środkową warstwę tworzy kokosowy budyń, a wierzch zwieńcza galaretka z czereśniami.
Przepis nie uwzględnia nasączenia ciasta czekoladowego; murzynek nie jest ciężkim i mokrym ciastem, nie jest jednak suchy jak klasyczny biszkopt i nie widzę potrzeby nasączania go ponczem. Jeśli jednak lubicie bardzo wilgotne spody w ciastach, możecie zastosować poncz (np. słabą herbatę z cukrem i wiśniówką lub sokiem z wiśni/czereśni).
Torcik można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm lub niewiele większej, będzie wtedy nieco niższy. Na trochę większą formę w składnikach do ciasta podaję w nawiasie większą ilość użytej wody i galaretki.
Drodzy czytelnicy!
Przez najbliższe dwa tygodnie Smakołyki Bereniki będą na urlopie, więc nie pojawią się tu posty z nowymi przepisami. Zapraszam do korzystania z wszystkich innych znajdujących się na blogu receptur, w miarę możliwości postaram się też odpowiadać na Wasze pytania i komentarze, choć może nie być to natychmiastowe.
Na mój FANPAGE oraz INSTAGRAM będę wrzucać czasem zdjęcia, a więc śledźcie Smakołyki i tam :)
Udanych wypieków!
Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami
Składniki:
CIASTO CZEKOLADOWE
160g (1 szklanka) mąki
150g (3/4 szklanki) cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym)
75g masła
50g gorzkiej czekolady
50ml wody
2 jajka
2 łyżki kakao
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA
600ml mleka
60g masła
60g wiórków kokosowych
4 łyżki domowego cukru waniliowego
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde po 40g)
WARSTWA OWOCOWA
350ml (450ml) wody
1 opakowanie (1,5 opakowania) galaretki wiśniowej
250g czereśni (po wypestkowaniu)
Wykonanie:
CIASTO CZEKOLADOWE
- jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki
-
do rondelka przełożyć masło, czekoladę, cukier, kakao oraz wodę,
wszystko podgrzać do momentu roztopienia się masła i czekolady i
uzyskania jednolitej masy
- mieszankę zdjąć z palnika, ostudzić
- jajka roztrzepać, dodać ostudzoną mieszankę oraz ekstrakt z wanilii, składniki krótko zmiksować lub wymieszać trzepaczką
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wymieszać
- formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki posmarować masłem
- ciasto przełożyć do formy, wyrównać
- piec w 180 stopniach 20-25 minut do tzw. suchego patyczka
-
ciasto wyrośnie z lekką górką, można jeszcze ciepłe obrócić do góry
nogami, aby nieco się wyrównało lub po ostygnięciu ściąć wierzch
- ostudzone ciasto przełożyć z powrotem do tortownicy
MASA BUDYNIOWA
- 2/3 mleka wlać do rondelka, dodać cukier, masło oraz wiórki kokosowe, wszystko zagotować
- w pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy, mieszankę wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszać przez kilka minut do zgęstnienia masy
- gotowy budyń jeszcze gorący wyłożyć na ciasto czekoladowe, wyrównać, pozostawić do ostygnięcia
WARSTWA OWOCOWA
- galaretkę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, ostudzić, następnie wstawić do lodówki, aby zgęstniała na tyle, aby można ją było wyłożyć na wierzch ciasta, ale żeby nie była lejąca
- czereśnie oczyścić, wydrylować, ułożyć na wierzchu
- na owoce wyłożyć gęstniejącą galaretkę
- całość schłodzić do zastygnięcia galaretki, najlepiej przez całą noc
Mniam! Apetyczne ciacho :) Zapraszam także do siebie http://naciasteczkowychpapierach.blogspot.com/ :)
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńUdanego urlopu :)
Dziękuję :)
UsuńWygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńMmmm kokos! :) Buzia od razu się uśmiecha! :)
OdpowiedzUsuńBajka!
Torcik mega lux ;-) dużo słońca na urlopie :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ciasto wszystko według przepisu. Ciasto czekoladowe na drugi dzień zaczęło się kruszyć, masa budyniowa odrywa się od ciasta, a galaretka od masy budyniowej. Nie wiem w czym problem, ale w smaku dobre.
OdpowiedzUsuńCiasto czekoladowe może trochę się kruszyć, bo ma strukturę murzynka, a nie brownie. Zbyt mocne kruszenie może być efektem za długiego pieczenia i przesuszenia ciasta lub zbyt wysokiej temperatury pieczenia. Oddzielanie się warstw może być rezultatem zwilgotnienia ciasta, np. w lodówce. ciasto przed wyłożeniem budyniu można posmarować cienką warstwą powideł lub dżemu, powinno to zespolić warstwy.
UsuńCieszę się, że smakowo ciasto się sprawdziło :-)
Jak nie mam domowego cukru waniliowego to zamiast tego może być zwykły cukier?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście.
Usuń