Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami

Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami jest kompozycją trzech warstw o kontrastujących ze sobą kolorach i idealnie do siebie pasujących smakach. Spód ciasta to murzynek, czyli puszyste ciasto czekoladowe, środkową warstwę tworzy kokosowy budyń, a wierzch zwieńcza galaretka z czereśniami.
Przepis nie uwzględnia nasączenia ciasta czekoladowego; murzynek nie jest ciężkim i mokrym ciastem, nie jest jednak suchy jak klasyczny biszkopt i nie widzę potrzeby nasączania go ponczem. Jeśli jednak lubicie bardzo wilgotne spody w ciastach, możecie zastosować poncz (np. słabą herbatę z cukrem i wiśniówką lub sokiem z wiśni/czereśni).
Torcik można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm lub niewiele większej, będzie wtedy nieco niższy. Na trochę większą formę w składnikach do ciasta podaję w nawiasie większą ilość użytej wody i galaretki.

Drodzy czytelnicy!
Przez najbliższe dwa tygodnie Smakołyki Bereniki będą na urlopie, więc nie pojawią się tu posty z nowymi przepisami. Zapraszam do korzystania z wszystkich innych znajdujących się na blogu receptur, w miarę możliwości postaram się też odpowiadać na Wasze pytania i komentarze, choć może nie być to natychmiastowe.
Na mój FANPAGE oraz INSTAGRAM będę wrzucać czasem zdjęcia, a więc śledźcie Smakołyki i tam :)
Udanych wypieków!

Torcik z czereśniami


Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami

Składniki:

CIASTO CZEKOLADOWE
160g (1 szklanka) mąki
150g (3/4 szklanki) cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym)
75g masła
50g gorzkiej czekolady
50ml wody
2 jajka
2 łyżki kakao
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto czekoladowo-kokosowe z czereśniami

MASA BUDYNIOWA
600ml mleka
60g masła
60g wiórków kokosowych
4 łyżki domowego cukru waniliowego
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde po 40g)

WARSTWA OWOCOWA
350ml (450ml) wody
1 opakowanie (1,5 opakowania) galaretki wiśniowej
250g czereśni (po wypestkowaniu)


Torcik z budyniem i galaretką

Wykonanie:

CIASTO CZEKOLADOWE
- jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki
- do rondelka przełożyć masło, czekoladę, cukier, kakao oraz wodę, wszystko podgrzać do momentu roztopienia się masła i czekolady i uzyskania jednolitej masy
- mieszankę zdjąć z palnika, ostudzić
- jajka roztrzepać, dodać ostudzoną mieszankę oraz ekstrakt z wanilii, składniki krótko zmiksować lub wymieszać trzepaczką
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wymieszać


Torcik z czereśniami i galaretką

- formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki posmarować masłem
- ciasto przełożyć do formy, wyrównać
- piec w 180 stopniach 20-25 minut do tzw. suchego patyczka
- ciasto wyrośnie z lekką górką, można jeszcze ciepłe obrócić do góry nogami, aby nieco się wyrównało lub po ostygnięciu ściąć wierzch
- ostudzone ciasto przełożyć z powrotem do tortownicy


Ciasto czekoladowe z kokosem i owocami

MASA BUDYNIOWA
- 2/3 mleka wlać do rondelka, dodać cukier, masło oraz wiórki kokosowe, wszystko zagotować
- w pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy, mieszankę wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszać przez kilka minut do zgęstnienia masy
- gotowy budyń jeszcze gorący wyłożyć na ciasto czekoladowe, wyrównać, pozostawić do ostygnięcia


Ciasto z masą budyniową i galaretką

WARSTWA OWOCOWA
- galaretkę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, ostudzić, następnie wstawić do lodówki, aby zgęstniała na tyle, aby można ją było wyłożyć na wierzch ciasta, ale żeby nie była lejąca
- czereśnie oczyścić, wydrylować, ułożyć na wierzchu
- na owoce wyłożyć gęstniejącą galaretkę
- całość schłodzić do zastygnięcia galaretki, najlepiej przez całą noc


Torcik z budyniem i owocami

10 komentarzy:

  1. Mniam! Apetyczne ciacho :) Zapraszam także do siebie http://naciasteczkowychpapierach.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Torcik wygląda bajecznie!
    Udanego urlopu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm kokos! :) Buzia od razu się uśmiecha! :)
    Bajka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Torcik mega lux ;-) dużo słońca na urlopie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam ciasto wszystko według przepisu. Ciasto czekoladowe na drugi dzień zaczęło się kruszyć, masa budyniowa odrywa się od ciasta, a galaretka od masy budyniowej. Nie wiem w czym problem, ale w smaku dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto czekoladowe może trochę się kruszyć, bo ma strukturę murzynka, a nie brownie. Zbyt mocne kruszenie może być efektem za długiego pieczenia i przesuszenia ciasta lub zbyt wysokiej temperatury pieczenia. Oddzielanie się warstw może być rezultatem zwilgotnienia ciasta, np. w lodówce. ciasto przed wyłożeniem budyniu można posmarować cienką warstwą powideł lub dżemu, powinno to zespolić warstwy.
      Cieszę się, że smakowo ciasto się sprawdziło :-)

      Usuń
  6. Jak nie mam domowego cukru waniliowego to zamiast tego może być zwykły cukier?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.