Do mojej tarty wykorzystałam truskawki, czereśnie, nektarynkę oraz czerwone porzeczki, ale możecie wybrać dowolne, ulubione przez siebie owoce.
Placek przed złożeniem tarty powinien mieć średnicę około 30cm.
Sprawdźcie też przepisy na inne tarty z owocami: śliwkową z orzechami i czekoladą lub kokosową z czereśniami.
Tarta rustykalna z owocami lata
Składniki:
CIASTO KRUCHE
200g mąki pszennej
120g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
NADZIENIE OWOCOWE
400g owoców (u mnie czereśnie, truskawki, czerwona porzeczka i nektarynka)
2 łyżki domowego cukru z wanilią lub zwykłego
1-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (jeśli owoce są soczyste, to więcej, jeśli dość suche - mniej lub całkiem pominąć)
1 łyżka bułki tartej
1 białko
niewielka ilość soku z cytryny
cukier do posypania ciasta
cukier puder do oprószenia tarty
Wykonanie:
- mąkę przesiać, dodać cukier puder, sól oraz zimne masło i żółtko, wszystko posiekać razem, zagnieść ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce
- umyć i oczyścić owoce: czereśnie wydrylować, większe truskawki przekroić na pół, nektarynkę pokroić w cienkie półplasterki
- schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na koło o średnicy około 30cm; najlepiej przykryć je z wierzchu drugim arkuszem papieru lub folią spożywczą, dzięki temu ciasto nie będzie się kleiło do wałka
- brzegi można wyrównać nożem do pizzy lub pozostawić nierówne, tarta rustykalna nie musi być idealnie równa i symetryczna
- jeśli ciasto mocno zmiękło, należy je ponownie krótko schłodzić
- pomijając kilkucentymetrowy brzeg, ciasto posmarować częścią białka i posypać równą warstwą bułki tartej
- owoce wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, wyłożyć na placek, pozostawiając wolny brzeg
- brzeg zagiąć do środka na owoce, przyciskając do siebie
- jeśli owoce na wierzchu są białe od mąki ziemniaczanej, należy je skropić sokiem z cytryny i/lub oczyścić pędzelkiem z nadmiaru mąki
- ciasto jest delikatne i może pękać przy robieniu brzegu tarty, nie przejmujcie się tym; wystarczy je skleić palcami, a cały brzeg od góry i z boku posmarować białkiem, dzięki temu podczas pieczenia nic nie wycieknie z tarty
- brzeg tarty posypać cukrem
- tartę piec w 190 stopniach przez 35-45 minut do zrumienienia ciasta
- upieczoną tartę wyjąć razem z blachą z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia
- przed podaniem owoce oprószyć cukrem pudrem
och, wygląda naprawdę pięknie :)
OdpowiedzUsuńAleż ona piękne, te wszystkie owoce i soczyste kolory... Cudo! :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) Miło mi, że bierzesz udział w mojej akcji "Letnie owoce". Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńIzzy
Zapraszam na mojego bloga :)
Take it Izzy