Tarta kokosowa z czereśniami to kolejny wypiek po serniku z czereśniami, w którym wykorzystałam te czerwone, soczyste owoce. Z czereśni przygotowałam galaretkę, która pokrywa wierzch tarty, natomiast wnętrze, jak i spód z ciasta kruchego są zdominowane przez smak kokosu. Masa, która wypełnia tartę, to połączenie jogurtu greckiego i wiórków kokosowych, po upieczeniu ma zwartą konsystencję i zachwyca mocno kokosowym smakiem.
Tarta kokosowa z czereśniami
Składniki:
CIASTO
120g mąki pszennej
50g wiórków kokosowych
30g cukru pudru
70g masła
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
MASA JOGURTOWA
300g jogurtu greckiego
50g wiórków kokosowych
20g cukru pudru
1 łyżeczka mąki pszennej
2 białka
szczypta soli
GALARETKA CZEREŚNIOWA
300g czereśni
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
100ml wody + 2 łyżki
1,5 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
- mąkę i cukier przesiać, dodać sól, wiórki kokosowe oraz zimne masło, składniki posiekać, dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto
- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce
- składniki na masę jogurtową wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową
- formę o średnicy 21cm wysmarować masłem, ciastem wylepić dno i boki formy, nakłuć widelcem
- ciasto ponownie krótko schłodzić w lodówce
- piec przez 20-25 minut w 190-200 stopniach do zrumienienia się ciasta
- po upieczeniu spód z ciasta ostudzić
- temperaturę piekarnika zmniejszyć do 175 stopni
- jogurt wymieszać z cukrem, wiórkami kokosowymi oraz mąką
- białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
- pianę delikatnie wymieszać z masą jogurtową, masę wyłożyć na
podpieczony i ostudzony spód, wyrównać i piec przez 30-40 minut do
ścięcia się masy, zwłaszcza na środku
- upieczone ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku do ostudzenia, następnie schłodzić w lodówce
- czereśnie oczyścić, wydrylować, podzielić na połówki, przełożyć do rondelka, zasypać cukrem i odstawić do lodówki na jakiś czas, aby puściły trochę soku
- do czereśni dodać sok z cytryny oraz 100ml wody, postawić na małym palniku i gotować przez 10-15 minut, zdjąć z ognia
- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, dodać ją do gorących czereśni, wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny, pozostawić do ostygnięcia i do momentu, gdy galaretka widocznie zgęstnieje
- połówki czereśni wyjąć z galaretki, ułożyć obok siebie na wierzchu tarty przecięciem do spodu, przestrzeń pomiędzy nimi zalać galaretką
- tartę odstawić do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na całą noc
- przechowywać w lodówce
Tarta jest mocno kokosowa w smaku, nie jest jednak przesłodzona i wielbicielom kokosu na pewno posmakuje. Kokosową słodycz przełamuje owocowa galaretka, a czereśnie dzięki
zanurzeniu w niej, zachowują swoją świeżość i smakują wybornie również w
kilka dni po upieczeniu. Masa jogurtowa dzięki zawartości wiórków kokosowych jest zwarta i dobrze się kroi.
Pięknie wygląda, z chęcią bym spróbowała :-)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda rewelacyjnie! Ale smacznie i pięknie na twoim blogu- Lubię To! :)))
OdpowiedzUsuńo mamo.. jak to wygląda, jak to się prezentuje!
OdpowiedzUsuńA jak to musi smakować.. zachwyciłam się totalnie! :)
świetnie C wyszła i te czereśnie na wierzchu, mniam:)
OdpowiedzUsuńwygląda bosko, a połączenie kokosa i czereśni brzmi bardzo interesująco :)
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie !!! pyszności!!!
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńa do ciasta nie są potrzebne żółtka? Pozdrawiam.
Nie są potrzebne.
UsuńPoproszę solidny kawałek, wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńJest wspaniała! Będę musiała ją upiec :)
OdpowiedzUsuńPrzecudnie wygląda, a masa aż kusi samymi składnikami :D
OdpowiedzUsuń