Sernik z czereśniami

Sernik z czereśniami jest idealną propozycją dla wielbicieli serników o kremowej konsystencji oraz fanów serników z owocami. Masę serową urozmaiciłam dużą ilością aromatycznych czereśni i był to strzał w dziesiątkę, bo efekt końcowy zachwycił zarówno wyglądem, jak i smakiem.
Do przygotowania sernika warto wybrać mocno czerwone owoce, które będą ładnie kontrastować z bielą masy serowej.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 24x24cm.

sernik czereśniowy

Sernik z czereśniami

Składniki:

CIASTO
120g mąki pszennej
70g masła
40g cukru pudru
1 żółtko

MASA SEROWA
450g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka
120g kwaśnej śmietany 18%
1 czubata łyżka mąki pszennej (15g)
50g cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
2 jajka
250g wydrylowanych czereśni

cukier puder do oprószenia

sernik z owocami

Wykonanie:

- mąkę przesiać, dodać cukier oraz zimne masło, składniki posiekać razem, na koniec dodać żółtko i wszystko krótko zagnieść na gładkie ciasto
- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić równą warstwą ciasta
- ciasto nakłuć widelcem, podpiec w 190-200 stopniach przez 15-20 minut, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni
- po upieczeniu ostudzić
- składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową
- do miski przełożyć twaróg, śmietanę, cukry i mąkę, składniki krótko zmiksować na gładką masę, pojedynczo dodawać jajka, po każdym krótko miksując
- masę serową wylać na podpieczony kruchy spód
- oczyszczone i wydrylowane czereśnie podzielić na połówki, owoce układać blisko obok siebie na masie serowej przecięciem do spodu 
- na dolnej półce piekarnika postawić naczynie z gorącą wodą, sernik piec w 160 stopniach przez 70-80 minut lub do ścięcia się masy na środku
- studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach
- po wystudzeniu sernik schłodzić w lodówce, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

sernik z czereśniami

Sernik z czereśniami dzięki zwartej konsystencji oraz formie niewysokiego placka, nie rozpada się i śmiało można zjeść go trzymając kawałek w dłoni.
Smak masy serowej jest delikatnie waniliowy, niezbyt słodki, a konsystencja mocno kremowa. Czereśnie zachowują soczystość oraz piękny kolor.

Lato w pełni!

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam czereśnie :) A serniczek wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam! Zapraszam do udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędnie wygląda ten serniczek do tego czereśnie mniam ....
    Zdjęcia są boskie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam.Ciasto wyglada super i na pewno upieke,ale z podwojnej porcji.Moje wieloryby jakby zobaczyly taka "blaszke" to by mnie smiechem zabili.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam czy jesli upiekę z podwojnej porcji to wszystkie skladnki podwoić i czy konieczna jest smietana skoro ser jest kremowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wszystkie składniki należy podwoić. Śmietana ma 18% tłuszczu, a większość twarogów ma zdecydowanie mniej, stąd ten dodatek (zamiast masła czy słodkiej śmietanki). Nie wiem, jaką zawartość tłuszczu ma Twój ser kremowy, więc trudno mi powiedzieć, czy możesz użyć go zamiast śmietany.

      Usuń
  6. Dziękuję za odpowiedz.Podwoiłam składniki,ale zamiast śmietany dodałam ser mascarpone i wyszedł pyszny,a sera użyłam moj ulubiony,bo zawsze z nim piękę serniki.Pozdrawiam ];-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)