Lody kawowe z poniższego przepisu przygotujecie bez maszynki do lodów i bez mieszania.
Bazą w tej recepturze są trzy składniki: żółtka, białka i śmietanka
30%, a dodatkami smakowymi - cukier, kawa i kakao. Lody przygotowuje się
identycznie do semifreddo, czyli ubijając osobno główne składniki, a
potem delikatnie łącząc je w puszystą masę.
W lodach nie tworzą
się kryształki lodu, już po kilku godzinach od włożenia do zamrażarki są
gotowe do zjedzenia. Jeśli będziemy je zamrażać co najmniej przez całą
dobę, przed porcjowaniem warto wyjąć je na 5-10 minut wcześniej, aby
zmiękły.
Ze względu na to, że w przepisie wykorzystujemy surowe jajka, lody należy zjeść w ciągu kilku dni.
Z podanych proporcji można przygotować około 1,2 litra lodów.
Domowe lody kawowe bez mieszania, bez maszynki
Składniki:
3 jajka
90g domowego cukru waniliowego lub drobnego cukru do wypieków
300ml śmietanki 30%
3 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka ciepłej przegotowanej wody
Wykonanie:
- jajka dokładnie umyć i sparzyć, oddzielić białka od żółtek
- żółtka utrzeć z połową cukru oraz kawą i ciepłą wodą na jasną, puszystą masę (ucierać co najmniej 5 minut),
- białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo pozostały cukier
- zimną śmietankę ubić na sztywno
- do masy żółtkowej dodawać po 1 łyżce ubite białka, za każdym razem delikatnie i dokładnie mieszając
- do masy jajecznej stopniowo dodawać bitą śmietanę, za każdym razem delikatnie i dokładnie mieszając
-
do pojemnika o pojemności co najmniej 1,5-2l przełożyć większą część
masy, do pozostałej niewielkiej ilości dodać kakao, wymieszać, ciemną
masę wyłożyć kleksami na wierzch masy kawowej, drugą stroną łyżeczki lub
patyczkiem do szaszłyków wymieszać delikatnie masę ciemną z jasną
- pojemnik szczelnie zamknąć, włożyć do zamrażarki na kilka godzin, po tym czasie lody powinny mieć już odpowiednią konsystencję
- po dłuższym przechowywaniu w zamrażarce lody należy wyjąć 5-10 minut wcześniej, aby zmiękły i można je było porcjować
Przepis świetny. Lody wspaniałe. Uwielbiam. Tylko to czekanie... zawsze się niecierpliwię kiedy się zamrożą, dlatego kiedy jedna porcja się kończy wstawiam drugą :)
OdpowiedzUsuńNa szczęście lody z tego przepisu mrożą się szybciej niż te klasyczne, więc już po kilku godzinach można cieszyć się ich smakiem :)
UsuńLody bez maszynki to coś dla mnie :) Zapraszam do siebie m.in. także na lody http://naciasteczkowychpapierach.blogspot.com/ :)
OdpowiedzUsuńAleż cudownie Ci wyszły te lody! <3
OdpowiedzUsuńWyglądają na niesamowicie kremowe! *.*
Super przepis maszynki nie posiadam wiec te lody są dla mnie ;-)
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis i stosuję w róznych kombinacjach ... jest doskonały ... Twój kawowo - kakaowy duet kusi:)
OdpowiedzUsuńMniam, dla mnie boskie :)
OdpowiedzUsuńDla mnie też, jestem maniaczką kawowych smakołyków ;)
UsuńZrobiłam te lody, są przepyszne ... nie za słodkie, intensywnie kawowe:) .... tak jak pisałam znam i często robię lody wg tego przepisu, ale kawowe zrobiłam po raz pierwszy:)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest dość popularny, zwłaszcza u osób, które nie posiadają maszynki do lodów. Cieszę się, że Tobie również smakowały :)
UsuńTakie właśnie przepisu szukałam, dziękuje ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Wyglądają genialnie!
OdpowiedzUsuńLody kawowe - moje ulubione!
OdpowiedzUsuń