Lody kawowe bez mieszania, bez maszynki

Lody kawowe z poniższego przepisu przygotujecie bez maszynki do lodów i bez mieszania. Bazą w tej recepturze są trzy składniki: żółtka, białka i śmietanka 30%, a dodatkami smakowymi - cukier, kawa i kakao. Lody przygotowuje się identycznie do semifreddo, czyli ubijając osobno główne składniki, a potem delikatnie łącząc je w puszystą masę.
W lodach nie tworzą się kryształki lodu, już po kilku godzinach od włożenia do zamrażarki są gotowe do zjedzenia. Jeśli będziemy je zamrażać co najmniej przez całą dobę, przed porcjowaniem warto wyjąć je na 5-10 minut wcześniej, aby zmiękły.
Ze względu na to, że w przepisie wykorzystujemy surowe jajka, lody należy zjeść w ciągu kilku dni.
Z podanych proporcji można przygotować około 1,2 litra lodów.

Pyszne i puszyste lody kawowe


Domowe lody kawowe bez mieszania, bez maszynki

Składniki:

3 jajka
90g domowego cukru waniliowego lub drobnego cukru do wypieków
300ml śmietanki 30%
3 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka ciepłej przegotowanej wody

Domowe lody bez mieszania i bez maszyny

Wykonanie:

- jajka dokładnie umyć i sparzyć, oddzielić białka od żółtek
- żółtka utrzeć z połową cukru oraz kawą i ciepłą wodą na jasną, puszystą masę (ucierać co najmniej 5 minut),
- białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo pozostały cukier
- zimną śmietankę ubić na sztywno
- do masy żółtkowej dodawać po 1 łyżce ubite białka, za każdym razem delikatnie i dokładnie mieszając
- do masy jajecznej stopniowo dodawać bitą śmietanę, za każdym razem delikatnie i dokładnie mieszając


Pyszne domowe lody

- do pojemnika o pojemności co najmniej 1,5-2l przełożyć większą część masy, do pozostałej niewielkiej ilości dodać kakao, wymieszać, ciemną masę wyłożyć kleksami na wierzch masy kawowej, drugą stroną łyżeczki lub patyczkiem do szaszłyków wymieszać delikatnie masę ciemną z jasną
- pojemnik szczelnie zamknąć, włożyć do zamrażarki na kilka godzin, po tym czasie lody powinny mieć już odpowiednią konsystencję
- po dłuższym przechowywaniu w zamrażarce lody należy wyjąć 5-10 minut wcześniej, aby zmiękły i można je było porcjować


Lody kawowe bez maszyny do lodów

Akcja lodowa 2015Akcja lodowa 2015

13 komentarzy:

  1. Przepis świetny. Lody wspaniałe. Uwielbiam. Tylko to czekanie... zawsze się niecierpliwię kiedy się zamrożą, dlatego kiedy jedna porcja się kończy wstawiam drugą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście lody z tego przepisu mrożą się szybciej niż te klasyczne, więc już po kilku godzinach można cieszyć się ich smakiem :)

      Usuń
  2. Lody bez maszynki to coś dla mnie :) Zapraszam do siebie m.in. także na lody http://naciasteczkowychpapierach.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ cudownie Ci wyszły te lody! <3
    Wyglądają na niesamowicie kremowe! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis maszynki nie posiadam wiec te lody są dla mnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam ten przepis i stosuję w róznych kombinacjach ... jest doskonały ... Twój kawowo - kakaowy duet kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, dla mnie boskie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie też, jestem maniaczką kawowych smakołyków ;)

      Usuń
  7. Zrobiłam te lody, są przepyszne ... nie za słodkie, intensywnie kawowe:) .... tak jak pisałam znam i często robię lody wg tego przepisu, ale kawowe zrobiłam po raz pierwszy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest dość popularny, zwłaszcza u osób, które nie posiadają maszynki do lodów. Cieszę się, że Tobie również smakowały :)

      Usuń
  8. Takie właśnie przepisu szukałam, dziękuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lody kawowe - moje ulubione!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.