Buchty z nadzieniem

Buchty to puszyste bułeczki drożdżowe pieczone w formie blisko siebie, a po upieczeniu "przytulone" jedna do drugiej. Można je upiec bez nadzienia, ale ten przepis przewiduje uzupełnienie bułeczek słodkimi dodatkami, gdyż takie buchty według mnie są najsmaczniejsze. Przed podaniem warto dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem.

pyszne i mięciutkie buchty z nadzieniem


Jako nadzienie wybrałam trzy rodzaje przetworów owocowych: domowy dżem truskawkowy, frużelinę z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone. Wy możecie wykorzystać ulubione dodatki - twaróg, budyń, nutellę, świeże owoce, itp. Z każdym nadzieniem buchty będą smakować wybornie, a jeśli tak jak ja, ułożycie w formie koło siebie bułeczki z różnymi dodatkami, sięgając po nie po upieczeniu, będziecie mieć niespodziankę, na jaką bułeczkę traficie.
Z mojego przepisu przygotujecie 15 małych bułeczek, piekłam je w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm.

Bułeczki drożdżowe do odrywania

Buchty z nadzieniem

Składniki:

250g mąki pszennej
150ml mleka lub wody
10g drożdży świeżych
1 żółtko
3 i 1/2 łyżki cukru (u mnie domowego cukru waniliowego)
50g masła
szczypta soli
około 100g dowolnych przetworów owocowych w różnych smakach (u mnie domowy dżem truskawkowy, frużelina z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone)

cukier puder do oprószenia gotowych bułeczek


Buchty z nadzieniem owocowym

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- przygotować rozczyn: do miseczki przełożyć rozkruszone drożdże, dodać 1/2 łyżki cukru, 50ml letniego mleka (lub wody) oraz 2 łyżki mąki, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
- masło roztopić, ostudzić
- przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier, żółtko, pozostałe mleko (wodę) oraz szczyptę soli, składniki wymieszać, dodać około 3/5 roztopionego masła, przez kilka minut wyrabiać, powinniśmy otrzymać  gładkie, lekko klejące ciasto (nie dosypywać dodatkowej mąki)


Bułeczki odrywane

- ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto podsypać mąką i jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 15 małych kuleczek (u mnie każda ważyła około 35g)
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- pozostałe masło ponownie roztopić, jeśli zdążyło zastygnąć
- każdą kuleczkę rozpłaszczyć, na środku ułożyć niedużą ilość dżemu lub powideł, uformować okrągłą bułeczkę


Przepis na buchty

- gotowe bułeczki posmarować masłem, ułożyć jedna obok drugiej tak, by wypełniły całą formę, starając się, żeby obok siebie nie leżały bułeczki z takim samym nadzieniem
- formę z bułeczkami przykryć, odstawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia
- wyrośnięte bułeczki posmarować resztą masła, wstawić do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika, piec około 25 minut do lekkiego zrumienienia
- buchty przed podaniem oprószyć cukrem pudrem


Puszyste ciasto drożdżowe

7 komentarzy:

  1. Wyglądają bosko :) Uwielbiam buchty z powidłami lub nutellą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne ;-) poproszę kilka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam przy następnej okazji, bo tych już dawno nie ma ;)

      Usuń
  3. Ależ cudownie Ci wyrosły!
    Bułeczki z niespodzianką - to mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie puszyste, świetnie wyrośnięte. Po prostu pysznie wyglądają :) Zabieram jedną, no może ... dwie. Na jutrzejsze śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.