Ciasto na białkach z porzeczkami to kolejny przepis na wykorzystanie nadprogramowych białek. Jeśli do przyrządzenia jakiegoś ciasta potrzebne są żółtka, a nie wiecie, co zrobić z białkami, polecam przygotować czysty słoiczek, do którego przełożycie białka i zamrozicie. Przy każdym następnym "wolnym" białku wystarczy wyjąć słoiczek z zamrażarki i dołożyć świeże białko do tych zamrożonych. Ja przechowuję białka w słoiczku o pojemności około 300ml, swobodnie mieszczącym 6 białek, które rozmrażam, gdy słoiczek jest wypełniony.
Ciasta z białek charakteryzuje puszysta struktura i lekkość, przypominają nieco biszkopt, ale nie są suche jak on. Dodatek owoców sprawia, że ciasto idealnie sprawdza się w okresie letnim, kiedy w naszych ogrodach i w sklepach królują owoce sezonowe.
Przepis można wykorzystać w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm.
Ciasto na białkach z porzeczkami
Składniki:
6 białek
160g (1 szklanka) mąki pszennej + 2-3 łyżki do oprószenia owoców
100g (1/2 szklanki) cukru
100g masła
2 łyżki domowego cukru z wanilią
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 (6g) łyżeczki proszku do pieczenia
200g czerwonych porzeczek
cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- masło roztopić, ostudzić
- porzeczki umyć i osuszyć
- białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier oraz cukier waniliowy
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, po jednej łyżce dodawać do
ubitych białek, mieszając delikatnie szpatułką do połączenia się
składników
- do masy dodać ostudzone masło i ekstrakt z wanilii, wymieszać
- formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia
- porzeczki dokładnie oprószyć mąką
- na dno formy wyłożyć cienką warstwę ciasta, wysypać równomiernie połowę porzeczek, owoce przykryć resztą ciasta, na wierzch wysypać pozostałe porzeczki
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 40-45 minut do tzw. suchego patyczka
Ciasto przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Całość nie jest mocno słodka, a kwaskowate porzeczki dodają charakteru i świeżości wypiekowi.
Ależ to ciasto musi być puszyste i delikatne! :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie i czuję, że podbiłoby moje kubki smakowe. <3
Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńAle świetna słodka pokusa. Właśnie nazbierałam białka po lodach, które ostatnio robiłam. Oj przyda mi się ten przepis :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! :)
OdpowiedzUsuńmmmm wygląda wspaniale... delikatnie... i ten smak i kolor porzeczek ahhh
OdpowiedzUsuńZ tymi rubinowymi kuleczkami porzeczek wygląda przepięknie! :)
OdpowiedzUsuńJaka duża jest forma do pieczenia? Jakie ma wymiary? 😊
OdpowiedzUsuńSzeroka keksówka 28x15cm.
Usuń