Takich babeczek jogurtowych nie może zabraknąć w sezonie na rabarbar czy truskawki. W tym przepisie wykorzystałam rabarbar, gdyż jestem jego wierną wielbicielką i staram się "przemycać" go do różnych wypieków, ale muffiny można upiec z wieloma innymi owocami. Mięciutkie wnętrze, wypełnione kawałkami kwaskowatego rabarbaru, uzupełnia słodka, maślana kruszonka na wierzchu babeczek.
Z poniższego przepisu można przygotować 8 sztuk.
Muffiny jogurtowe z rabarbarem i kruszonką
Składniki:
150g mąki
125g jogurtu greckiego
50g oleju
50g domowego cukru z wanilią
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
KRUSZONKA
20g mąki pszennej
15g masła
15g cukru pudru
Wykonanie:
- składniki na muffiny powinny być w temperaturze pokojowej
- do jednej miski przełożyć jajko, jogurt, olej i sok z cytryny oraz cukier, składniki krótko wymieszać (np. widelcem)
- do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia
- składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi, krótko i niezbyt dokładnie mieszając
- rabarbar oczyścić, pokroić na drobną kostkę, wrzucić do ciasta, wymieszać
- do formy na muffiny włożyć papilotki, do każdej nałożyć ciasto do 3/4 wysokości foremki
- przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać cukier i posiekane na kawałki zimne masło, składniki wymieszać, rozetrzeć między palcami, formując drobne grudki kruszonki
- wierzch każdej babeczki posypać kruszonką
- muffiny piec w 180-190 stopniach przez 25-30 minut do tzw suchego patyczka
Z rabarbarem musiał smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosły, ślicznie się prezentują :) Tylko jeść :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się pieką :)))
OdpowiedzUsuńZrobilam. Pyszne wyszly. Pierwsza zniknela tuz po wyjeciu z pieca. Starczylo na cala moja forme na 12 muffinek. Podwoilam kruszonke i bylo w sam raz. Dziekuje za przepis. Przepraszam, ze pisze bez polskich znakow. Pozdrawiam. Renata.
OdpowiedzUsuńAle ile tego rabarbaru?
OdpowiedzUsuń1-2 łodygi lub według uznania.
Usuń