Sorbet można przygotować z użyciem maszyny do lodów lub bez niej, często mieszając mrożący się mus, aby zapobiec tworzeniu się kryształków lodu. Ja skorzystałam z tej drugiej opcji, ponieważ nie mam specjalnej maszyny. Sorbet wyszedł pyszny, a częste mieszanie rzeczywiście rozbija kryształki. Spróbujcie, póki sezon truskawkowy trwa :)
Sorbet truskawkowy
Składniki:
500g truskawek (po odszypułkowaniu)
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki domowego cukru z wanilią
Wykonanie:
- Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do naczynia, dodać sok z cytryny, rozdrobnić blenderem na mus
- jeśli nie chcemy, aby w naszym sorbecie znalazły się pestki z owoców, mus należy przecedzić przez sitko (ja tego nie robiłam)
- do musu dodać cukier, wymieszać
- mus schłodzić, przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji producenta
- gotowy sorbet przełożyć do szczelnego pojemnika i włożyć na kilka godzin do zamrażarki
- sorbet można również przygotować bez maszyny:
- mus przełożyć do szczelnego, dość dużego pojemnika lub miski (miskę przykryć szczelnie folią spożywczą), włożyć do zamrażarki
- przez pierwsze kilka godzin co 30-40 minut wyjmować sorbet i miksować, aby rozbić tworzące się kryształki lodu
- gęstniejący sorbet przełożyć do szczelnego pojemnika i włożyć na kilka godzin do zamrażarki
Ten pucharek pełen tych pyszności już jest mój :) Co za kolor :)
OdpowiedzUsuńJak dawno nie robiłam, a na taki dzień jak dziś to przepis gwarantujący przetrwanie :) Martwiłam się jedynie, że składniki mogą się rozdzielić bo postanowiłam dorzucić coś extra. Dla gładkości i pogłębienia smaku dałam dżemu truskawkowego, u mnie z Gomaru Pińczów, pasującego idealnie jak na mój gust. Na szczęście konsystencja i wszelkie walory deseru się zachowały. Dziękuję za inspiracyjną bazę! Milena
OdpowiedzUsuń