Sernik waniliowy z truskawkami

Sernik waniliowy z truskawkami to prosty w wykonaniu sernik z dodatkiem całych owoców, których czerwień pięknie kontrastuje z bielą masy serowej, wzbogaconej o dodatek prawdziwej wanilii. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać sezonowe truskawki, które mają intensywny kolor i mimo sporej soczystości, nie są wodniste.
Masa serowa po upieczeniu jest kremowa, lekko mazista, ale też dość ciężka, dzięki wykorzystaniu własnoręcznie mielonego twarogu. Sernik bardzo dobrze się kroi, należy tylko uważać przy porcjowaniu truskawek.
Upiekłam go w formie o wymiarach 23x23cm.

Pyszny sernik


Sernik waniliowy z truskawkami

Składniki:

CIASTO KRUCHE
120g mąki pszennej
60g masła
40g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

MASA SEROWA
600g twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego (u mnie 400g tłustego i 200g półtłustego)
150g śmietany 18%
100g cukru + 1 laska wanilii (ja zamiast laski wanilii dałam 100g domowego cukru waniliowego)
2 jajka
1 białko
2 łyżki (20g) mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
300g truskawek (około 20 sztuk)


Pyszny sernik z truskawkami

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- mąkę przesiać, dodać cukier puder, posiekane zimne masło, żółtko, ekstrakt z wanilii i sól, składniki wymieszać, szybko zagnieść gładkie, jednolite ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce lub od razu wylepić nim dno formy (wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia), nakłuć widelcem i dopiero schłodzić
- uformowany spód z ciasta upiec w 190-200 stopniach przez 20-25 minut
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić


sernik z całymi truskawkami

MASA SEROWA
- składniki na masę serową należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową
- truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, większe przekroić na połówki
- piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni, na dnie postawić szerokie naczynie z wodą (można pominąć)
- do miski przełożyć twaróg, śmietanę, jajka i białko, cukier, ekstrakt z wanilii, ziarenka wyskrobane z przekrojonej wzdłuż laski wanilii oraz przesianą mąkę, składniki krótko zmiksować (30-60 sekund)
- na upieczony spód z ciasta kruchego wyłożyć masę serową, wyrównać


Sernik truskawkowy

- na masie serowej w lekkich odstępach od siebie ułożyć truskawki lub ich połówki (przecięciem do spodu)
- sernik wstawić do piekarnika, piec 60-75 minut do ścięcia się masy, zwłaszcza na środku  (powierzchnia powinna być sprężysta, a przy lekkim dotknięciu wykałaczką odskakiwać)


- z piekarnika wyjąć naczynie z wodą, sernik studzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, po ostygnięciu boki sernika oddzielić delikatnie od formy przy pomocy noża
- schłodzić przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc
- przed podaniem sernik można oprószyć cukrem pudrem

Sernik waniliowy z truskawkami

Milion Smaków Truskawek - druga edycjaWiosenne słodkości!

5 komentarzy:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.