Masa serowa po upieczeniu jest kremowa, lekko mazista, ale też dość ciężka, dzięki wykorzystaniu własnoręcznie mielonego twarogu. Sernik bardzo dobrze się kroi, należy tylko uważać przy porcjowaniu truskawek.
Upiekłam go w formie o wymiarach 23x23cm.
Sernik waniliowy z truskawkami
Składniki:
CIASTO KRUCHE
120g mąki pszennej
60g masła
40g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
MASA SEROWA
600g twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego (u mnie 400g tłustego i 200g półtłustego)
150g śmietany 18%
100g cukru + 1 laska wanilii (ja zamiast laski wanilii dałam 100g domowego cukru waniliowego)
2 jajka
1 białko
2 łyżki (20g) mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
300g truskawek (około 20 sztuk)
Wykonanie:
CIASTO KRUCHE
- mąkę przesiać, dodać cukier puder, posiekane zimne masło, żółtko, ekstrakt z wanilii i sól, składniki wymieszać, szybko zagnieść gładkie, jednolite ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce lub od razu wylepić nim dno formy (wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia), nakłuć widelcem i dopiero schłodzić
- uformowany spód z ciasta upiec w 190-200 stopniach przez 20-25 minut
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić
MASA SEROWA
- składniki na masę serową należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową
- truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, większe przekroić na połówki
- piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni, na dnie postawić szerokie naczynie z wodą (można pominąć)
- do miski przełożyć twaróg, śmietanę, jajka i białko, cukier, ekstrakt z wanilii, ziarenka wyskrobane z przekrojonej wzdłuż laski wanilii oraz przesianą mąkę, składniki krótko zmiksować (30-60 sekund)
- na upieczony spód z ciasta kruchego wyłożyć masę serową, wyrównać
- na masie serowej w lekkich odstępach od siebie ułożyć truskawki lub ich połówki (przecięciem do spodu)
- sernik wstawić do piekarnika, piec 60-75 minut do ścięcia się masy, zwłaszcza na środku (powierzchnia powinna być sprężysta, a przy lekkim dotknięciu wykałaczką odskakiwać)
- z piekarnika wyjąć naczynie z wodą, sernik studzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, po ostygnięciu boki sernika oddzielić delikatnie od formy przy pomocy noża
- schłodzić przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc
- przed podaniem sernik można oprószyć cukrem pudrem
oooo, jedlibyśmy! Wygląda fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuńKremowy i truskawkowy - czego chcieć więcej :)
OdpowiedzUsuńJest piękny, po prostu :)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć sera z wiaderka?
OdpowiedzUsuńTak, jeśli będzie gęsty i bez dodatków.
Usuń