Ciasto cytrynowe z agrestem

Ciasto z agrestem to wypiek dla wielbicieli tych kwaskowatych owoców. Wzbogaciłam je o skórkę cytrynową, która sprawia, że całość jest niezwykle świeża i niezbyt słodka.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 20x30cm.

Ciasto agrestowe


Ciasto z agrestem

Składniki:

240g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
140g cukru pudru
120g oleju
3 jajka
80ml mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
400g agrestu

Ciasto cytrynowe

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- agrest umyć, pozbawić szypułek
- do miski przełożyć jajka, dodać cukier, olej, mleko oraz skórkę otartą z cytryny, wszystko wymieszać ręczną trzepaczką
- mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia

Ciasto cytrynowe z agrestem

- składniki suche przesiać do składników mokrych, dobrze wymieszać
- formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto przełożyć do formy, wyrównać
- na wierzchu ułożyć agrest

Ciasto cytrynowe z agrestem

- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu ostudzić, posypać cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem

Ciasto agrestowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)