Ciasteczka krówkowe

Ciasteczka krówkowe to słodkie krążki przygotowane z dodatkiem masy krówkowej (kajmakowej). Z podanej ilości składników przygotowałam 26 sztuk.

Ciasteczka z masy kajmakowej


Ciasteczka krówkowe

Składniki:

320g mąki pszennej
150g masła
150g masy krówkowej (kajmakowej)
40g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruche ciasteczka

Wykonanie:

- składniki powinny być z lodówki
- mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia
- dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz masę krówkową
- wszystko posiekać nożem, zagnieść ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce
- schłodzone ciasto podzielić na części

Ciasteczka z masą krówkową

- z każdego kawałka uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, którą następnie rozpłaszczyć dłonią, tworząc dość grube ciastko
- ciasteczka ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- piec w 170-180 stopniach przez 15-18 minut do zrumienienia
- upieczone ciasteczka ostudzić, przechowywać w pojemniku

Kruche ciasteczka krówkowe

5 komentarzy:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)