Bułeczki na zsiadłym mleku z rodzynkami

Bułeczki na zsiadłym mleku z rodzynkami przygotowałam z ciasta drożdżowego. Są one mięciutkie i puszyste, a dość słodkie ciasto oraz duża ilość rodzynek sprawia, że mogą konkurować z klasycznymi drożdżówkami z nadzieniem.
Z podanej ilości składników można upiec 10 bułek.

Drożdżowe bułeczki z rodzynkami


Bułeczki na zsiadłym mleku z rodzynkami

Składniki:

400g mąki pszennej
350g zsiadłego mleka
130g cukru pudru
25g drożdży
50g masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
100g rodzynek

cukier puder do oprószenia bułek po upieczeniu

Drożdżowe bułeczki na zsiadłym mleku z rodzynkami

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą i cukrem pudrem
- w mące zrobić dołek, umieścić w nim rozkruszone drożdże, dodać 150g zsiadłego mleka, wymieszać
- tak przygotowany rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do momentu, aż drożdże zaczną pracować (20-30 minut)
- masło roztopić, ostudzić
- po tym czasie dodać ekstrakt z wanilii oraz pozostałe zsiadłe mleko, wymieszać
- ze składników wyrobić ciasto, dodając stopniowo stopione i ostudzone masło
- ciasto powinno być lekko klejące

Bułeczki na zsiadłym mleku

- miskę z ciastem przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości ciasta
- po tym czasie dodać rodzynki, krótko wyrobić
- ciasto podzielić na 10 części
- podsypując mąką, uformować okrągłe bułki
- bułki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- uformowane bułki przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do napuszenia (30-40 minut)
- wyrośnięte bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do około 190 stopni, piec przez około 25 minut do zrumienienia
- upieczone bułki ostudzić, a przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem

Bułeczki z rodzynkami

4 komentarze:

  1. Od razu zapisałam sobie ten przepis - uwielbiam każde pieczywo tego rodzaju, więc pewnie sięgnięcie po tę recepturę nie zajmie mi dużo czasu <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy te bułeczki można nadziać jagodami?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)