Sernik cytrynowy z borówkami

Sernik cytrynowy z borówkami to po serniku wiśniowym kolejny na moim blogu sernik z owocami. Świeży smak cytryny bardzo dobrze komponuje się ze sporą ilością borówek. Masa serowa nie jest mocno cytrynowa, ale jej smak podbija cytrynowe ciasto kruche, które doskonale sprawdzi się też w babeczkach lub tartaletkach.
Sernik dzięki dodatkowi serka mascarpone ma kremową konsystencję, a pieczenie w niskiej temperaturze i z postawionym w piekarniku naczyniem z wodą, która pod wpływem gorąca przeistacza się w parę wodną, sprawia, że sernik jest równy i nie rośnie gwałtownie.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18 lub 21cm.

sernik cytrynowy z owocami


Sernik cytrynowy z borówkami

Składniki:

CIASTO
80g mąka pszenna
40g cukier puder
40g masło
1 żółtko
skórka otarta z 1 cytryny

MASA SEROWA
500g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka
150g serka mascarpone
3 jajka
100g cukru
1 czubata łyżka (15g) mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
300g borówek

sernik z borówkami na cytrynowym cieście kruchym

Wykonanie:

- cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na drobnej tarce
- mąkę i cukier przesiać, dodać zimne masło, składniki posiekać
- dodać skórkę z cytryny i żółtko, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto schłodzić przez 30 minut w lodówce
- piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno tortownicy wylepić równo schłodzonym ciastem
- ciasto nakłuć gęsto widelcem, podpiec w piekarniku przez około 20 minut, ostudzić
- temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni, na dno wstawić szerokie naczynie z gorącą wodą
- składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową
- twaróg i serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier i przesiane mąki, krótko zmiksować
- do masy wbijać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując

sernik cytrynowy na kruchym spodzie

- cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok
- do masy serowej dodać skórkę z cytryny oraz przecedzony przez sitko sok, składniki wymieszać łyżką
- borówki oczyścić, osuszyć
- na podpieczony spód z ciasta wyłożyć gęsto obok siebie połowę borówek, na owoce wylać masę serową (będzie dość rzadka)
- na wierzchu masy ułożyć gęsto koło siebie pozostałe borówki
- sernik wstawić do piekarnika i piec w 160 stopniach przez 70-85 minut do momentu ścięcia się masy (wierzch będzie ścięty i sprężysty)
- studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach
- po ostudzenie sernik wyjąć z formy, schłodzić i przechowywać w lodówce

sernik z owocami

Sernik można piec bez postawionego w piekarniku naczynia z wodą, choć polecam ten sposób, gdyż para wodna sprawia, że sernik piecze się bardziej równomiernie. Jeśli do pieczenia wykorzystamy tortownicę o średnicy 18cm, masa serowa wypełni niemal całą formę i sernik będzie wysoki jak na zdjęciach, w przypadku większej tortownicy będzie nieco niższy.
Sernik można przygotować bez dodatku borówek, zwiększając ilość dodanej skórki z cytryny, by spotęgować cytrynowy smak masy serowej, a wierzch udekorować np. lemon curdem.

Błękitne skarby lata!Lato w pełni!

8 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda :) z chęcią bym taki zjadła :)

    http://bonapetit2xm.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny sernik. Zjadłabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny sernik i jeszcze te borówki. Mniam ...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ ona wygląda! narobiłaś mi apetytu

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem smakoszem serników. Ten sernik wygląda obłędnie. Ale gdybym chciała go zjeść, to muszę go zrobić. Nie stanowi to dla mnie problemu, bo mój apetyt tak rośnie, że zapisuję ten sernik na liście do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękny i równiutki ten sernik :) potwierdzam sposób pieczenia w niższej temperaturze i w kąpieli wodnej, naprawdę działa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ ślinka leci na ten widok. Poproszę kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)