Chlebek kokosowy

Chlebek kokosowy to lekkie, smaczne pieczywo przygotowane z ciasta drożdżowego, z delikatnie wyczuwalnym smakiem wiórków kokosowych. Przyrządzenie tego chlebka nie różni się od przygotowania zwykłego ciasta drożdżowego, przygotowujemy rozczyn drożdżowy, później wyrabiamy elastyczne ciasto, które następnie potrzebuje wyrosnąć - najpierw w misce, później już jako uformowany chlebek w formie.
Chlebek z dodatkiem wiórków kokosowych nie jest mocno słodki, choć najlepiej smakuje z dodatkami słodkimi, jak dżem czy miód, lub z masłem czy twarożkiem. Można go przechowywać tak jak zwykłe pieczywo drożdżowe, na drugi dzień po upieczeniu smakuje także dobrze i nie traci wiele na swojej świeżości.
Mój chlebek upiekłam w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm.

chlebek z wiórkami kokosowymi

Chlebek kokosowy

Składniki:

230g mąki pszennej
10g drożdży świeżych
150ml mleka
1 łyżka i 0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki stopionego masła
50g wiórków kokosowych
olej do wysmarowania formy

Pszenny chleb kokosowy

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową
- drożdże rozkruszyć, 1/3 mleka zagrzać, żeby było letnie, zalać nim drożdże, dodać 0,5 łyżeczki cukru, wymieszać i pozostawić na 20-30 minut
- masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia
- mąkę przesiać i wymieszać z wiórkami kokosowymi, solą i cukrem
- do składników suchych dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz resztę letniego mleka, wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto
- pod koniec wyrabiania dodać masło, wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni
-ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia (podwojenia objętości)
- wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, formę keksową wysmarować olejem, przełożyć do niej uformowane ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 30-45 minut
- piekarnik nagrzać do 180-190 stopni
- chlebek posmarować wodą, wstawić do piekarnika i piec około 35 minut, aż się zrumieni, a przy stukaniu w spód, będzie wydawał głuchy odgłos
- gorący chlebek wyjąć z formy, studzić na kratce, kroić dopiero po ostygnięciu

domowy chleb na drożdżach

Chlebek ma widoczne w przekroju wiórki kokosowe, które nadają mu bardzo przyjemnego aromatu, zwłaszcza podczas pieczenia. Ciasto drożdżowe oprócz wiórków kokosowych, można wzbogacić o pokruszone płatki migdałowe, dając odpowiednio mniej wiórków lub mąki.

2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł, u mnie też dzisiaj chlebek ;) zapraszam

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)