Sernik udekorowałam kulkami przygotowanymi z masy makowej, które nie tylko wyglądają strojnie na wierzchu sernika, ale też smakują jak nadzienie z tradycyjnego makowca.
Sernik na zdjęciu został wykonany w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą tortownicę należy zwiększyć ilość składników.
Sernik makowy bez pieczenia
Składniki:
60g herbatników (ja użyłam pełnoziarnistych)
25g masła
1 łyżka mleka
500g gęstego twarogu z wiaderka
250ml śmietanki 30%
150g maku
7 i 1/2 łyżek cukru pudru
3 i 1/2 łyżki (70g) miodu
1/2 łyżki (10g) masła
1 łyżka cukru z wanilią
ziarenka z 1 laski wanilii
4 i 1/2 łyżeczki (18g) żelatyny
6 łyżek wody
2-3 kostki białej czekolady
Wykonanie:
- mak zalać wrzątkiem, gotować 20-30 minut, w razie potrzeby dolewając nieco wody, by mak był nią zakryty przez cały czas
- ugotowany mak dokładnie osączyć z wody, zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem
- herbatniki rozdrobnić na piasek
- masło roztopić, dodać do ciastek razem z mlekiem, wymieszać, całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
- herbatniki przełożyć do tortownicy, przy pomocy łyżeczki wylepić ciasteczkami całe dno formy, całość schłodzić
- twaróg, 3 łyżki miodu, 6 łyżek cukru pudru, cukier z wanilią, ziarenka z wanilii oraz 2/3 maku zmiksować
- żelatynę wymieszać w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się żelatyny
- do ciepłej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, energicznie wymieszać
- do masy serowej wlać żelatynę, zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji
- zimną śmietankę ubić na sztywno, ubitą dodawać partiami do masy serowej, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką
- gotową masę przełożyć na schłodzony spód z herbatników, wyrównać, schłodzić do zastygnięcia masy
- do rondelka przełożyć 1/2 łyżki miodu, 1/2 łyżki masła i 1 i 1/2 łyżki cukru pudru, a gdy składniki się rozpuszczą, dodać pozostawiony mak, krótko smażyć, cały czas mieszając
- masę makową ostudzić, schłodzić w lodówce
- gdy masa serowa się zetnie, można przystąpić do dekoracji sernika
- z zimnej masy makowej uformować w dłoniach 11-12 małych kuleczek
- czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, lekko ostudzić
- pędzelkiem nakładać na kuleczkę małą ilość czekolady w miejscu, które będzie spoczywało na serniku (można w tym miejscu lekko spłaszczyć kulkę), kuleczki układać na wierzchu sernika, lekko dociskając
- udekorowany sernik ponownie schłodzić do zastygnięcia czekolady
Sernik makowy dzięki dodatkom takim jak mak i miód, ma świąteczny charakter i śmiało można go przygotować jako jedno z ciast na Boże Narodzenie. Przechowywany w szczelnym pojemniku w lodówce, zachowa swoją świeżość przez kilka dni.
Uwielbiam serniki, a Twój wygląda wyjątkowo smacznie :)
OdpowiedzUsuńJest po prostu piękny w swej prostocie! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRewelacyjny, ogromnie mi się ten pomysł podoba :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na takie ciasto. Wygląda pięknie. Super przepis. Zapisuję :)
OdpowiedzUsuńSerniczek palce lizać:)) a czy można użyć gotowej masy makowej?
OdpowiedzUsuńMasa makowa jest zazwyczaj słodzona, należałoby wtedy pominąć w przepisie cukier lub miód, a to na pewno wpłynęłoby na smak sernika. Nie wiem też, jaką konsystencję mają takie masy, ponieważ ich nie używam.
UsuńPiękny :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTen serniczek świetnie wpisuje się w atmosferę świąt, poproszę o kawałek....właśnie piję kawę :-)
OdpowiedzUsuńDzieło sztuki ♥
OdpowiedzUsuńo ile zwiekszyc ilosc skladnikow na tortownice 25 i czy wszystkie?
OdpowiedzUsuńNa tortownicę o średnicy 24cm należałoby podwoić składniki, więc myślę, że i na nieco większą formę można zastosować takie proporcje, sernik będzie trochę niższy. Jeśli chodzi o kulki makowe, powiększyłabym ich składniki o połowę.
UsuńNiezwykle perfekcyjny!
OdpowiedzUsuńpięknei wygląda i kusi :D
OdpowiedzUsuńWłaśni czeka i chłodzi się w lodówce. ;D Coś czuje, że prędko zniknie. :)
OdpowiedzUsuńBajka...
OdpowiedzUsuń