Kruche zawijaski makowe

Kruche zawijaski makowe to małe ciasteczka, które możemy przygotować w każdym momencie roku, jednak w okresie świąt będą smakować nam szczególnie, gdyż masa makowa ściśle kojarzy się z wypiekami świątecznymi.
Ciasteczka dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej są bardzo kruche i wręcz rozpływają się w ustach. Możemy przygotować je np. jeśli zostanie nam niewykorzystana masa makowa, znikną w tempie ekspresowym jeszcze przed świętami.
Z poniższego przepisu upiekłam 32 ciasteczka.

Kruche ciasteczka makowe


Kruche zawijaski makowe

Składniki:

CIASTO
100g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
60g cukru pudru
60g masła
20g (1 łyżka) miodu
1 żółtko
1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenia

Makowe ciasteczka

NADZIENIE
75g suchego maku (125g po ugotowaniu i zmieleniu)
1,5 łyżki (30g) miodu
1 łyżka (20g) masła
2 łyżki (24g) cukru pudru
1-2 krople olejku migdałowego (można pominąć lub zastąpić ulubionym zapachem)

białko do posmarowania ciasta


Ciasteczka z makiem

Wykonanie:

- mak opłukać, zalać gorącą wodą, gotować przez 20-30 minut, odcedzić, zemleć 2-3 razy w maszynce 
- mąki przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, żółtko, miód (jeśli miód jest twardy, można go rozpuścić i ostudzić)
- składniki posiekać nożem, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto
- ciasto ułożyć na niedużym arkuszu papieru do pieczenia (40x40cm), przykryć folią spożywczą, rozwałkować na grubość kilku milimetrów, na placek o wymiarach mniej więcej 24x34cm, nie podsypywać mąką


- rozwałkowany placek włożyć do lodówki, schłodzić przez 20-30 minut
- do rondelka przełożyć miód i masło, gdy się rozpuszczą, dodać mak, cukier, wymieszać, chwilę smażyć, cały czas mieszając, dodać olejek migdałowy, zdjąć z palnika, ostudzić
- schłodzony arkusz z ciastem wyjąć z lodówki, posmarować roztrzepanym białkiem, rozsmarować na nim równą warstwę masy makowej

ciasteczka zawijane z makiem

- placek delikatnie zwinąć w rulon wzdłuż długiego boku
- utworzoną roladę zawinąć w arkusz papieru, wstawić do zamrażarki na około 30 minut
- piekarnik rozgrzać do temperatury 175-180 stopni
- jeśli ciasto jest wystarczająco sztywne, wyjąć je z zamrażarki, odwinąć papier, kroić ostrym nożem na cienkie plasterki (0,8-1cm grubości)


- utworzone ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach
- piec przez około 15 minut, ciasteczka powinny lekko się przyrumienić, będą jednak dość miękkie z wierzchu
- upieczone ciasteczka wyjąć razem z blachą z piekarnika, zdjąć z niej dopiero po ostygnięciu, gdyż są bardzo kruche

Ciasteczka makowe

Zawijaski makowe najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, delikatnie poukładane jeden na drugim, gdyż są bardzo kruche.

Świąteczne słodkości!

4 komentarze:

  1. A U ciebie Bereniko znów ładnie i smacznie. Ale widzę, że te pyszności sprytnie pozawijałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Serdecznie zachęcamy do dodania bloga do zBLOGowanych oraz dodawania wpisów do naszych akcji kulinarnych. Akcja "Świąteczne potrawy" cieszy się niezwykłym powodzeniem i zbiera wszystkie najlepsze wpisy na święta. Zapraszamy! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.