Kruche zawijaski makowe to małe ciasteczka, które możemy przygotować w każdym momencie roku, jednak w okresie świąt będą smakować nam szczególnie, gdyż masa makowa ściśle kojarzy się z wypiekami świątecznymi.
Ciasteczka dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej są bardzo kruche i wręcz rozpływają się w ustach. Możemy przygotować je np. jeśli zostanie nam niewykorzystana masa makowa, znikną w tempie ekspresowym jeszcze przed świętami.
Z poniższego przepisu upiekłam 32 ciasteczka.
Kruche zawijaski makowe
Składniki:
CIASTO
100g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
60g cukru pudru
60g masła
20g (1 łyżka) miodu
1 żółtko
1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenia
NADZIENIE
75g suchego maku (125g po ugotowaniu i zmieleniu)
1,5 łyżki (30g) miodu
1 łyżka (20g) masła
2 łyżki (24g) cukru pudru
1-2 krople olejku migdałowego (można pominąć lub zastąpić ulubionym zapachem)
białko do posmarowania ciasta
Wykonanie:
- mak opłukać, zalać gorącą wodą, gotować przez 20-30 minut, odcedzić, zemleć 2-3 razy w maszynce
- mąki przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, żółtko, miód (jeśli miód jest twardy, można go rozpuścić i ostudzić)
- składniki posiekać nożem, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto
- ciasto ułożyć na niedużym arkuszu papieru do pieczenia (40x40cm), przykryć folią spożywczą, rozwałkować na grubość kilku milimetrów, na placek o wymiarach mniej więcej 24x34cm, nie podsypywać mąką
- rozwałkowany placek włożyć do lodówki, schłodzić przez 20-30 minut
- do rondelka przełożyć miód i masło, gdy się rozpuszczą, dodać mak, cukier, wymieszać, chwilę smażyć, cały czas mieszając, dodać olejek migdałowy, zdjąć z palnika, ostudzić
- schłodzony arkusz z ciastem wyjąć z lodówki, posmarować roztrzepanym białkiem, rozsmarować na nim równą warstwę masy makowej
- placek delikatnie zwinąć w rulon wzdłuż długiego boku
- utworzoną roladę zawinąć w arkusz papieru, wstawić do zamrażarki na około 30 minut
- piekarnik rozgrzać do temperatury 175-180 stopni
- jeśli ciasto jest wystarczająco sztywne, wyjąć je z zamrażarki, odwinąć papier, kroić ostrym nożem na cienkie plasterki (0,8-1cm grubości)
- utworzone ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach
- piec przez około 15 minut, ciasteczka powinny lekko się przyrumienić, będą jednak dość miękkie z wierzchu
- upieczone ciasteczka wyjąć razem z blachą z piekarnika, zdjąć z niej dopiero po ostygnięciu, gdyż są bardzo kruche
Zawijaski makowe najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, delikatnie poukładane jeden na drugim, gdyż są bardzo kruche.
A U ciebie Bereniko znów ładnie i smacznie. Ale widzę, że te pyszności sprytnie pozawijałaś :)
OdpowiedzUsuńFajne zawijaski. :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania bloga do zBLOGowanych oraz dodawania wpisów do naszych akcji kulinarnych. Akcja "Świąteczne potrawy" cieszy się niezwykłym powodzeniem i zbiera wszystkie najlepsze wpisy na święta. Zapraszamy! :)
OdpowiedzUsuń