Seromak, czyli sernik z makiem

Seromak, czy inaczej seromakowiec lub sernik z makiem - takie nazwy nosi w naszych domach ciasto łączące w sobie dwa popularne wypieki: sernik i makowiec. Dla mnie takie połączenie to wielka gratka i okazja do spałaszowania dwóch ulubionych ciast w jednym kawałku.
Moje ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm i na taką blachę podaję proporcje.

Seromakowiec


Seromak

Składniki:

CIASTO PÓŁKRUCHE
140g mąki pszennej
65g masła
40g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka (20g) kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA MAKOWA
260g suchego maku (ok. 460g ugotowanego i zmielonego)
75g miodu
60g masła
60g cukru
2 jajka
olejek migdałowy do smaku

Sernik z masą makową


MASA SEROWA
650 twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka
100g cukru pudru
75g masła
3 jajka + 1 białko (pozostałe z produkcji ciasta)
3 płaskie łyżki (30g) mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru z wanilią
skórka otarta z jednej pomarańczy
szczypta soli


Seromak na kruchym spodzie

Wykonanie:

CIASTO PÓŁKRUCHE
- mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać, dodać zimne, posiekane masło, żółtko oraz śmietanę, wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić
- schłodzonym ciastem wylepić dno formy (ja swoją wykładam w całości papierem do pieczenia)
- nakłuć widelcem, podpiec przez 15-20 minut w 190 stopniach
- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić


Najlepszy seromak

MASA MAKOWA
- mak zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić, dobrze odsączyć z wody, zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem
- masło i miód przełożyć do rondelka, podgrzewać do rozpuszczenia się, dodać mak, przez chwilę smażyć, cały czas mieszając, zdjąć z palnika, ostudzić
- białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą, jasną masę, dodać do masy makowej, skropić olejkiem migdałowym, wymieszać
- pianę z białek ubić z pozostałym cukrem tuż przed wyłożeniem masy na ciasto
- pianę delikatnie wymieszać z masą, przełożyć na ostudzone ciasto, wyrównać


Seromak na Boże Narodzenie

MASA SEROWA
- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
- żółtka oddzielić od białek
- masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę
- do masy dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ucierając do uzyskania ponownie jednolitej konsystencji
- ucierając, partiami dodawać twaróg, przesianą mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią i skórkę pomarańczową
- białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać w masę serową
- gotową masę serową wyłożyć na masę makową, wyrównać


Seromak z domową masą makową

- seromak wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni, piec przez 65-75 minut, sprawdzając pod koniec wskazanego czasu, czy jest już gotowy (powinien być ścięty i sprężysty, zwłaszcza na środku)
- jeśli ze względu na typ piekarnika, seromak będzie się za mocno rumienił z wierzchu, można go przykryć folią aluminiową (ale dopiero, jak będzie już w miarę ścięty)


- po upieczeniu seromak pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku
- po jakimś czasie wyjąć na blat, całkowicie ostudzić
- seromak schłodzić przez całą noc w lodówce ( u mnie w szczelnym pojemniku spożywczym)

Seromak świąteczny

Masę makowa można uzupełnić o 100-150g ulubionych bakalii. Seromak bardzo dobrze się kroi, przed podaniem można oprószyć go cukrem pudrem lub udekorować w ulubiony sposób, np. polewą czekoladową.


Wigilia 2014Świąteczne słodkości!

34 komentarze:

  1. Pięknie wygląda i kusi swym wyglądem! Niebawem wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie i pewnie bardzo smacznie. Takie ciasto chętnie zjedliby moi goście. Może je upiekę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, Krysiu, będziesz miała dwa świąteczne ciasta w jednym ;)

      Usuń
    2. Nie mogłam się doczekać i upiekłam. Jutro będę kroić. Na razie jest OK. Zobaczę czy w środku też będzie OK :) Pozdrawiam :)

      Usuń
    3. Mam więc nadzieję, że posmakuje Ci tak jak mnie :-)

      Usuń
  3. Wygląda perfekcyjnie :) To zdecydowanie moje ulubione świąteczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie idealnie równe warstwy:))) Pozazdrościć;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Umie właśnie się piecze zobaczymy co wyjdzie, :) Weronika

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ Ci wyszedł, idealnie równy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie wygląda, tylko po co dwa razy piec kruche, czy ono, aby się nie spali?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podpieczone ciasto nie namoknie od masy makowej i dzięki temu będzie kruche. Temperatura pieczenia nie jest na tyle wysoka, żeby ciasto się spaliło.

      Usuń
  8. O rany! Wygląda idealnie. Te warstwy takie równiutkie. Od jakiegoś czasu próbuję zabrać się za takie ciasto, ale do tej pory mi nie wyszło. Może tegoroczne święta coś zmienią :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No to dziś zabieram się za pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie skończyłam go robić. Teraz siedzi w piekarniku. Myślę że na Wielkanoc też będzie pysznie smakować

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy moze byc uzyta gotowa masa makowa? Dziekuje i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam przygotowanie własnej masy. W przypadku już gotowej należy sprawdzić jej skład, bo są one zazwyczaj słodzone, więc może być potrzeba pominięcia cukru lub miodu. Taka masa może być też za rzadka, więc być może będzie ją trzeba podgrzać i odparować, a następnie ostudzić i dopiero dodać jajka.

      Usuń
  12. Chyba sie nie zrozumialysmy ;) chodzilo mi o usuniecie calkowite przygotowania masy makowej a zastapienie ja gotowa masa i reszte juz przygotowac wedle przepisu :) Wesolych Swiat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrozumiałam, o co pytasz. Gotowa masa jest zazwyczaj słodzona, ale tak jak do robionej w domu, należy dodać do niej jajka i może być potrzeba jej odparowania, żeby ciasto pod nią nie zamokło. Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Czy ta masa makowa jest wilgotna (co zrobić żeby taka była?) czy raczej sucha?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa przygotowana według przepisu jest odpowiednio wilgotna, tzn. nie kruszy się, ale nie jest też zbyt mokra, żeby ciasto od niej nie namokło.

      Usuń
  14. Witam ponownie. Powyższe ciasto chcę upiec w blaszce o wymiarach 33x23. Więc o ile należy powiększyć składniki o 1,75 czy o 1,5 ? oraz proszę napisać czy zmielony mak można przygotować wcześniej i go zamrozić, jeśli tak to w którym jego momencie przygotowywania. Ponadto proszę napisać czy do wykonania powyższego ciasta używała Pani robota ręcznego czy ucierała Pani ser w makutrze, metodą starą i tradycyjną ? Pozdrawiam Ania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o blachę, wydaje mi się, że powiększenie składników o połowę powinno wystarczyć, ale są różne blaszki (proste lub rozszerzające się do góry), więc trudno jest mi na 100% powiedzieć, nie widząc jej.
      Można zamrozić masę makową, zanim dodamy do niej żółtka i białka (czyli podsmażoną z modem i masłem). Podobno można też zamrozić ugotowany i zmielony mak, ale sama tego nie robiłam.
      Serniki przygotowuję zazwyczaj przy użyciu miksera ręcznego, który gwarantuje szybkie połączenie składników. Nie ma jednak przeszkód, żeby masę serową przygotować tradycyjnie, przy użyciu drewnianej pałki.

      Usuń
  15. Ze względu na dużą i różnorodną ilość przepisów. Uprzejmie proszę Panią o wskazanie, który przepis na sernik jest w Pani ocenie najbardziej atrakcyjny oraz smaczny. Potrzebuję przepis dla wytrawnych smakoszy ciast. Dziękuję. Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy ma inne upodobania smakowe, więc trudno w ten sposób polecić konkretny przepis. Na pewno na świątecznym stole bardzo dobrze będą się prezentować serniki gotowane (na cieście miodowym lub na kruchym cieście makowym. Polecam też sernik orzechowy, o ile ktoś jest smakoszem orzechów. Każdy inny sernik można udekorować np. polewą czekoladową, co podniesie jego walory smakowe i wizualne.

      Usuń
  16. Bardzo dziękuję za informację. Proszę również napisać na jak wysokich obrotach miksuje Pani sernik robotem ręcznym oraz jak długo czasowo to trwa ? Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Im dłużej miksowana jest masa serowa, tym bardziej jest napowietrzona, a tym samym podczas pieczenia bardziej wyrasta, a potem opada. Najlepiej miksować tylko do połączenia się składników.
      Jeśli chodzi o moc miksera, zazwyczaj miksuję na średnich obrotach.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.