Ciasto salceson

Ciasto salceson to ciasto z kawałkami jabłek, z dodatkiem cynamonu i kakao. Trudno powiedzieć, dlaczego ktoś kiedyś nadał mu tak niewdzięczną nazwę, choć wygląd ciasta rzeczywiście może przypominać salceson w przekroju. Znane są zresztą inne wypieki z równie niezbyt apetycznie brzmiącymi nazwami, jak pleśniak (kiedyś pewnie pojawi się na blogu) czy ciasto styropian.
W moim domu to ciasto jest znane pod nazwą mieszaniec, ale z racji, że nazwa "salceson" jest bardziej popularna i więcej osób kojarzy to ciasto z nią właśnie, zdecydowałam się tak je tutaj nazwać.
Istnieje jeszcze łudząco podobne ciasto, do którego oprócz jabłek dodaje się orzechy lub inne bakalie. Ono z kolei posiada dwie nazwy: ciasto amerykańskie lub wiewiórka. Niektórzy używają wszystkich tych określeń naprzemiennie.
Jaka by nie była jego nazwa, ciasto jest szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne. Zawsze piekę je w keksówce, choć niektórzy robią to w większej formie, przez co ciasto jest niższe.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 30x11cm.

Ciasto mieszaniec z jabłkami


Ciasto salceson

Składniki:

280g mąki pszennej
180g masła
150g drobnego cukru
3 jajka
1 łyżka cynamonu
1 łyżka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 jabłka (500-600g, po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych 300-350)

Ciasto z jabłkami i cynamonem

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- formę wysmarować masłem i oprószyć mąką
-  masło roztopić, ostudzić
- jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, tuż przed wykonaniem ciasta pokroić w większą lub mniejszą kostkę (według własnego uznania)
- jajka ubić z cukrem na puszystą masę
- do masy jajecznej dodać roztopione i ostudzone masło, wymieszać
- mąkę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i cynamonem
- składniki suche przesiać do składników mokrych, zmiksować tylko do momentu uzyskania gładkiej masy

Ciasto mieszaniec

- ciasto powinno wyjść gęste
- do ciasta dodać pokrojone jabłka, dokładnie wymieszać
- gotową masę przełożyć do formy, wyrównać
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, a po wstępnym ostygnięciu także z formy
- kroić po ostygnięciu, przechowywać pod przykryciem

Ciasto salceson z jabłkami

2 komentarze:

  1. mi ono salcesonu nie przypomina ale bez wątpienia jest pyszne i skusiłabym się na kilka kawałeczków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nazwa średnio apetyczna, za to ciasto przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)