Ciasto styropian nie smakuje jak typowy sernik, zwłaszcza, że ilość cukru w masie śmietanowej jest zdecydowanie mniejsza niż ta, którą sypiemy do sernika. Na pewno też trochę inaczej będzie smakować ciasto upieczone z jogurtem. W moim cieście delikatnie wyczuwalny jest smak wiórków kokosowych oraz leciutko kwaskowaty smak śmietany, który może uchodzić za smak twarogu dla mniej wprawnych smakoszy. Masa jest śnieżnobiała, co również odróżnia ją od masy sernikowej, która ze względu na obecność żółtek jest zazwyczaj lekko żółtawa.
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce, masa jest zwarta i nie ma problemów z jego krojeniem nawet jeśli jest w temperaturze pokojowej, ale podobnie jak sernik, lepiej smakuje schłodzone.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 24x24cm.
Ciasto styropian
Składniki:
CIASTO
240g mąki pszennej
150g margaryny
80g cukru
3 żółtka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
660ml śmietany 12%
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100g wiórków kokosowych
3 białka
80g cukru
Wykonanie:
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, posiekać razem z mąką
- dodać cukier i żółtka, wymieszać i wyrobić na jednolite ciasto
- ciasto podzielić na dwie części, schować do woreczków i schłodzić w lodówce lub zamrażarce
- formę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (wykładam osobno spód i boki, przyklejając papier do tłustej powierzchni, dzięki temu papier nie marszczy się w formie i ciasto wygląda ładniej po wyjęciu )
- jedną część ciasta wyjąć i pokruszyć na dno formy tworząc równą warstwę kruszonki, podpiec ją w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut
- podpieczony spód wyjąć i pozostawić do ostygnięcia
- śmietanę przełożyć do miski, dodać do niej budyń i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać
- do masy wsypać wiórki kokosowe i wymieszać
- z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodając do niej cukier
- pianę przełożyć delikatnie do masy śmietanowej, wymieszać łyżką do połączenia się składników
- masę przelać na podpieczony spód, wyrównać łyżką
- wyjąć schłodzoną drugą część ciasta, pokruszyć ją na wierzch masy śmietanowej tworząc warstwę kruszonki
- ciasto piec w 180 stopniach przez 50-60 minut
- pozostawić w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia
Wiele dobrego słyszałam o tym cieście. Wygląda wspaniale. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńto ciasto jest wspaniale gdyz je wyprubowalem
OdpowiedzUsuńCiasto naprawdę super! Wszystkim smakowało ;) Polecam!
OdpowiedzUsuńpysznie :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie odnosnie smietany, czy ma byc slodka czy kwasna?
OdpowiedzUsuńŚmietana ma być kwaśna :)
OdpowiedzUsuńbyć może głupie pytanie, ale czy budyń ma być ugotowany czy dodać proszek?
OdpowiedzUsuńKto pyta, nie błądzi ;) Należy dodać proszek budyniowy. Pozdrawiam.
UsuńDzień dobry. Jaka powinna wyjść konsystencja tej masy śmietanowej? Rzadka czy bardziej gęsta?
OdpowiedzUsuńPrzed upieczeniem masa jest dość rzadka, po upieczeniu zwarta.
UsuńDzień dobry,a czy zamiast śmietany można dodać jogurt naturalny, a jeśli tak to w jakich dawkach.
OdpowiedzUsuńJogurt dodajemy w takiej ilości jak śmietanę.
Usuń1 opakowanie budyniu ma ile gram?
OdpowiedzUsuń-Zosia
40g.
UsuńDziekuje za odpowiedz.
UsuńMam jeszcze jedno pytanie...Nie mam smietany o 12% - tylko 35%. Zadziala czy nie? Wiesz?
Śmietana użyta w przepisie musi być gęsta, tak jak śmietana 12% lub 18%. Nie wiem, jaką konsystencję ma śmietana 35%, więc trudno jest mi doradzić.
Usuńczy to jest kwasna smietana?
UsuńTak, kwaśna śmietana 12 lub 18 %.
UsuńCiasto przepyszne! Tydzień temu już piekłam i zaraz znów to zrobię :-) znika w moment :-)
OdpowiedzUsuń