Ciasto kokosowe ze śliwkami

Ciasto kokosowe ze śliwkami to krucho-drożdżowy wypiek, który łączy w sobie, jak sama nazwa wskazuje, cechy ciasta drożdżowego i kruchego. Przygotowuje się je błyskawicznie, gdyż nie potrzeba czasu ani na chłodzenie ciasta, jak w przypadku ciasta kruchego, ani na jego wyrośnięcie, jak to jest z ciastem drożdżowym.
Dodatek wiórków kokosowych nadaje ciastu zdecydowanego posmaku kokosa, a także znacznie wpływa na konsystencję wypieku. Jeśli nie chcecie, żeby wiórki były mocno wyczuwalne w strukturze ciasta, możecie trochę zmniejszyć ich ilość, tylko nie za bardzo, bo zmieni to całkowicie charakter tego smakołyku :)
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm.

Ciasto ze śliwkami


Ciasto kokosowe ze śliwkami

Składniki:

350g mąki pszennej
120g masła
100g wiórków kokosowych (lub nieco mniej)
100g jogurtu naturalnego
80g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
25g drożdży
2 jajka
szczypta soli
450g śliwek

Ciasto kokosowe z owocami

Wykonanie:

- drożdże rozkruszyć i wymieszać z jogurtem
- mąkę przesiać, dodać szczyptę soli oraz kawałki masła, składniki posiekać razem
- do ciasta dodać drożdże wymieszane z jogurtem, cukier, wiórki kokosowe oraz jajka, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie, jednolite ciasto


Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami

- ciasto rozwałkować, podsypując mąką lub rozciągnąć w dłoniach na placek wielkości formy, w której będziemy piekli
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto
- śliwki umyć, podzielić na połówki, pozbawić pestek


Ciasto ze śliwkami

- na cieście ułożyć koło siebie śliwki skórką do dołu, wciskając je dość mocno w ciasto
- ciasto odstawić na krótko, w tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni
- ciasto wstawić do piekarnika, piec 35-40 minut lub do lekkiego zrumienienia
- upieczone ciasto ostudzić, przechowywać pod przykryciem


Ciasto kokosowe

5 komentarzy:

  1. Musiało pachnieć obłędnie!
    Intryguje mnie struktura tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze śliwek w połączeniu z ciastem kokosowym, a szkoda... bo zanosi się na prawdziwe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam podobne składnikowo ciasto ale ucierane, jestem ciekawa jak smakuje twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super aromatyczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.