Dodatek wiórków kokosowych nadaje ciastu zdecydowanego posmaku kokosa, a także znacznie wpływa na konsystencję wypieku. Jeśli nie chcecie, żeby wiórki były mocno wyczuwalne w strukturze ciasta, możecie trochę zmniejszyć ich ilość, tylko nie za bardzo, bo zmieni to całkowicie charakter tego smakołyku :)
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm.
Ciasto kokosowe ze śliwkami
Składniki:
350g mąki pszennej
120g masła
100g wiórków kokosowych (lub nieco mniej)
100g jogurtu naturalnego
80g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
25g drożdży
2 jajka
szczypta soli
450g śliwek
Wykonanie:
- drożdże rozkruszyć i wymieszać z jogurtem
- mąkę przesiać, dodać szczyptę soli oraz kawałki masła, składniki posiekać razem
- do ciasta dodać drożdże wymieszane z jogurtem, cukier, wiórki kokosowe oraz jajka, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie, jednolite ciasto
- ciasto rozwałkować, podsypując mąką lub rozciągnąć w dłoniach na placek wielkości formy, w której będziemy piekli
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto
- śliwki umyć, podzielić na połówki, pozbawić pestek
- na cieście ułożyć koło siebie śliwki skórką do dołu, wciskając je dość mocno w ciasto
- ciasto odstawić na krótko, w tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni
- ciasto wstawić do piekarnika, piec 35-40 minut lub do lekkiego zrumienienia
- upieczone ciasto ostudzić, przechowywać pod przykryciem
Musiało pachnieć obłędnie!
OdpowiedzUsuńIntryguje mnie struktura tego ciasta :)
wygląda absolutnie genialnie :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze śliwek w połączeniu z ciastem kokosowym, a szkoda... bo zanosi się na prawdziwe pyszności :)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne składnikowo ciasto ale ucierane, jestem ciekawa jak smakuje twoje :)
OdpowiedzUsuńSuper aromatyczne połączenie :)
OdpowiedzUsuń