W moim domu to ciasto jest znane pod nazwą mieszaniec, ale z racji, że nazwa "salceson" jest bardziej popularna i więcej osób kojarzy to ciasto z nią właśnie, zdecydowałam się tak je tutaj nazwać.
Istnieje jeszcze łudząco podobne ciasto, do którego oprócz jabłek dodaje się orzechy lub inne bakalie. Ono z kolei posiada dwie nazwy: ciasto amerykańskie lub wiewiórka. Niektórzy używają wszystkich tych określeń naprzemiennie.
Jaka by nie była jego nazwa, ciasto jest szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne. Zawsze piekę je w keksówce, choć niektórzy robią to w większej formie, przez co ciasto jest niższe.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 30x11cm.
Ciasto salceson
Składniki:
280g mąki pszennej
180g masła
150g drobnego cukru
3 jajka
1 łyżka cynamonu
1 łyżka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 jabłka (500-600g, po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych 300-350)
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- formę wysmarować masłem i oprószyć mąką
- masło roztopić, ostudzić
- jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, tuż przed wykonaniem ciasta pokroić w większą lub mniejszą kostkę (według własnego uznania)
- jajka ubić z cukrem na puszystą masę
- do masy jajecznej dodać roztopione i ostudzone masło, wymieszać
- mąkę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i cynamonem
- składniki suche przesiać do składników mokrych, zmiksować tylko do momentu uzyskania gładkiej masy
- ciasto powinno wyjść gęste
- do ciasta dodać pokrojone jabłka, dokładnie wymieszać
- gotową masę przełożyć do formy, wyrównać
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, a po wstępnym ostygnięciu także z formy
- kroić po ostygnięciu, przechowywać pod przykryciem
mi ono salcesonu nie przypomina ale bez wątpienia jest pyszne i skusiłabym się na kilka kawałeczków :)
OdpowiedzUsuńNazwa średnio apetyczna, za to ciasto przepyszne :)
OdpowiedzUsuń