Chleb można przygotować w formie o wymiarach 30x11cm lub nieco większej.
Składniki:
300g mąki pszennej TYP 650
300g mąki żytniej TYP 720
250g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
400ml wody
25g drożdży
1 łyżka (10g) czarnuszki
1 łyżka (10g) siemienia lnianego
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
60g (lub więcej) pestek dyni
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- czarnuszkę i siemię lniane zemleć
- drożdże rozkruszyć, dodać cukier i 100ml wody oraz kilka łyżek mąki, składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu
- do miski przesiać obie mąki, dobrze ze sobą wymieszać
- do mąki dodać sól, zmielone ziarna czarnuszki i siemienia oraz pestki dyni, ponownie wymieszać
- do składników suchych dodać wyrośnięty rozczyn, purée z dyni oraz resztę wody, wszystko dokładnie wymieszać
- ciasto będzie dość rzadkie i klejące, więc należy je wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem, a nie dłonią
- miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką
- wyrośnięte ciasto krótko wymieszać, przełożyć do formy, wyrównać (najlepiej robić to dłonią lub łyżką zamoczoną w zimnej wodzie)
- ciasto powinno zajmować co najwyżej 2/3 wysokości formy
- formę z ciastem przykryć ponownie ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia
- piekarnik rozgrzać do temperatury 200-220 stopni
- gdy ciasto wyrośnie do wysokości formy, formę wstawić do piekarnika, piec przez 35-45 minut do zrumienienia
- chleb po upieczeniu wyjąć z piekarnika, a po wstępnym ostygnięciu również z formy, najlepiej studzić go na kratce (żeby odparował)
- po wystygnięciu przechowywać tak jak inne pieczywo
Domowe pieczywo jest najlepsze! Koniecznie muszę wypróbować z dynią :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy wykorzystywać dynię w różnych potrawach, ale chleba z puree z dyni jeszcze nie próbowaliśmy. Zainspirowałaś nas i na pewno taki chleb upieczemy!:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie. I ten kolor, że ach! :)
OdpowiedzUsuńhm chlebek z dynią to brzmi bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńJaki piękny :)
OdpowiedzUsuńCzy mąkę pszenną można zastąpić np razową ?
OdpowiedzUsuńNie wiem, czy tylko z mąką razową chleb nie będzie za ciężki, gdyż jest to pieczywo drożdżowe, do którego pasują mąki "lżejsze".
OdpowiedzUsuń