Chleb dyniowy

Chleb dyniowy to pszenno-żytnie pieczywo z dodatkiem purée z dyni. Ten składnik wpływa na wyjątkową wilgotność i miękkość wypieków oraz sprawia, że mają one piękny żółty kolor. Na blogu znajdziecie już przepis na drożdzowy chlebek dyniowy, który jest jednak zdecydowanie bardziej miękki i przypomina konsystencją lekkie pszenne wypieki. Chleb z poniższego przepisu to tradycyjny chleb powstały z mąki pszennej i żytniej, z wspomnianym już dodatkiem dyni, zarówno w postaci miąższu, jak i pestek. Nadaje się idealnie jako pieczywo śniadaniowe.
Chleb można przygotować w formie o wymiarach 30x11cm lub nieco większej.

Chleb drożdżowy z dynią


Chleb dyniowy

Składniki:

300g mąki pszennej TYP 650
300g mąki żytniej TYP 720
250g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
400ml wody
25g drożdży
1 łyżka (10g) czarnuszki
1 łyżka (10g) siemienia lnianego
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
60g (lub więcej) pestek dyni

Chleb dyniowy drożdżowy

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- czarnuszkę i siemię lniane zemleć
- drożdże rozkruszyć, dodać cukier i 100ml wody oraz kilka łyżek mąki, składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu
- do miski przesiać obie mąki, dobrze ze sobą wymieszać


- do mąki dodać sól, zmielone ziarna czarnuszki i siemienia oraz pestki dyni, ponownie wymieszać
- do składników suchych dodać wyrośnięty rozczyn, purée z dyni oraz resztę wody, wszystko dokładnie wymieszać
- ciasto będzie dość rzadkie i klejące, więc należy je wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem, a nie dłonią
- miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości

Chleb z dynią

- formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką
- wyrośnięte ciasto krótko wymieszać, przełożyć do formy, wyrównać (najlepiej robić to dłonią lub łyżką zamoczoną w zimnej wodzie)
- ciasto powinno zajmować co najwyżej 2/3 wysokości formy
- formę z ciastem przykryć ponownie ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia


- piekarnik rozgrzać do temperatury 200-220 stopni
- gdy ciasto wyrośnie do wysokości formy, formę wstawić do piekarnika, piec przez 35-45 minut do zrumienienia
- chleb po upieczeniu wyjąć z piekarnika, a po wstępnym ostygnięciu również z formy, najlepiej studzić go na kratce (żeby odparował)
- po wystygnięciu przechowywać tak jak inne pieczywo

Chleb z puree z dyni

7 komentarzy:

  1. Domowe pieczywo jest najlepsze! Koniecznie muszę wypróbować z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy wykorzystywać dynię w różnych potrawach, ale chleba z puree z dyni jeszcze nie próbowaliśmy. Zainspirowałaś nas i na pewno taki chleb upieczemy!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie. I ten kolor, że ach! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. hm chlebek z dynią to brzmi bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mąkę pszenną można zastąpić np razową ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiem, czy tylko z mąką razową chleb nie będzie za ciężki, gdyż jest to pieczywo drożdżowe, do którego pasują mąki "lżejsze".

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.