Owoce w jabłeczniku są rzeczywiście zakryte warstwą ciasta, a nadzienie to połączenie dużej ilości jabłek, miodu, rodzynek i orzechów włoskich. Co ciekawe, nie ma w tym wypieku ani grama cukru, cała słodycz pochodzi od miodu i owoców. Ciasto kruche przygotowuje się z mąki pełnoziarnistej, co również spodoba się wielbicielom zdrowych smakołyków.
Ciasto można przygotować w tortownicy o średnicy 21-22cm.
Składniki:
CIASTO KRUCHE
140g mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej
80g mąki żytniej pełnoziarnistej
100g masła
50g (2 łyżki) miodu
2 żółtka
szczypta soli
ewentualnie 1-2 łyżki zimnej wody
NADZIENIE
1 i 1/2 kg jabłek (1kg po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych)
75g rodzynek
75g orzechów włoskich
30g (3 łyżeczki) miodu
sok z 2/3 cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
CIASTO KRUCHE
- mąkę pszenną i żytnią przesiać, wymieszać
- do mąki dodać miód, szczyptę soli, kawałki masła oraz żółtka, zagnieść ciasto
- jeśli ciasto jest za suche i ciężko się skleja, dodać 1-2 łyżki zimnej wody
- ciasto zafoliować, schłodzić
- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia
- ciasto podzielić na trzy równe części
- jeden kawałek ciasta rozwałkować na wielkość spodu tortownicy - najlepiej podsypać ciasto mąką i rozwałkowywać od razu na papierze do pieczenia, gdyż ciasto jest dość delikatne i może być trudno je przenieść
- ciasto nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni, podpiec przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia
- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić
NADZIENIE
- jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na średniej wielkości kawałki
- do rondelka przełożyć jabłka, miód, sok wyciśnięty z 2/3 cytryny, rodzynki oraz cynamon, wszystko delikatnie wymieszać i dusić do miękkości
- owoce powinny być miękkie, ale nie należy doprowadzić do rozpadnięcia się jabłek
- masę jabłkową ostudzić
- orzechy włoskie posiekać na kawałki
- do masy jabłkowej dodać orzechy, wymieszać
ZAKRYTY TORT WIEDEŃSKI
- pozostałe kawałki ciasta wyjąć z lodówki
- jeden rozwałkować na papierze do pieczenia na placek wielkości dna tortownicy, nakłuć widelcem
- z drugiego utworzyć brzeg ciasta, przyklejając go do podpieczonego spodu i wylepiając bok tortownicy na wysokość około 4cm
- na podpieczony spód wyłożyć nadzienie, wyrównać - powinno go być tyle, aby sięgało do poziomu wylepionych ciastem boków
- na wierzchu delikatnie ułożyć rozwałkowany placek, przylepić go do boków ciasta (tortownicy)
- ciasto piec w 180-190 stopniach przez 40-45 minut
Mniam, zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia <3
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciasto:)
OdpowiedzUsuńBardzo eleganckie ciasto ;)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńIle nadzienia! Wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuń