W moim przepisie przygotowuje się rozczyn, a później wszystkie składniki wrzuca do jednej miski i miesza - łyżką lub trzepaczką, więc nie jest potrzebny mikser. Potem należy tylko poczekać, aż ciasto wyrośnie, przełożyć do formy, pozwolić mu ponownie urosnąć, udekorować owocami i upiec.
Ciasto można przyrządzić bez owoców lub z dowolnymi owocami, nie mogą być one jednak zbyt duże i ciężkie, gdyż ciasto po wyrośnięciu jest delikatne, więc w przypadku większych owoców proponuję pokroić je na mniejsze, lżejsze kawałki.
Smak ciasta drożdżowego bez wyrabiania nie różni się specjalnie niczym od smaku klasycznego drożdżowego. Różnica jest na pewno w trwałości ciasta - zwyczajne drożdżowe, pyszne tuż po upieczeniu, zwykle na drugi lub trzeci dzień jest już suchawe, ciasto bez wyrabiania (przechowywane oczywiście pod szczelnym przykryciem) zachowuje swoją świeżość nawet po dwóch dniach od upieczenia.
Jeśli boicie się przygotowania ciasta drożdżowego lub po prostu chcecie je zrobić łatwiejszym sposobem, ten przepis jest dla Was :)
Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm.
Składniki:
320g mąki pszennej
250ml mleka
75g domowego cukru z wanilią
25g drożdży
1 jajko
50ml (ok.6 łyżek) oleju (u mnie kokosowy)
200g owoców (u mnie czereśnie)
cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- mleko podgrzać, aby było letnie
- w misce rozkruszyć drożdże, dodać cukier, pozostawić na 5-10 minut, wymieszać do uzyskania rzadkiej konsystencji
- do drożdży dodać połowę letniego mleka oraz 6 łyżek mąki, składniki wymieszać
- rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- do wyrośniętego rozczynu dodać jajko, resztę mleka i olej (kokosowy musi być płynny), składniki wymieszać trzepaczką lub łyżką
- mąkę przesiać do miski, wymieszać dokładnie z innymi składnikami
- konsystencja ciasta powinna być rzadsza niż na klasyczne ciasto drożdżowe, ale nieco bardziej gęsta niż na ciasto ucierane
- ciasto przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto wymieszać krótko w celu odgazowania
- formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem
- ciasto przełożyć do formy, powinno tworzyć niezbyt grubą warstwę
- aby ułatwić rozprowadzenie ciasta na całej powierzchni, łyżkę lub dłoń można moczyć w zimnej wodzie
- ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia (może to trwać 30-60 minut, w zależności od temperatury otoczenia)
- owoce oczyścić, osuszyć, większe pokroić na mniejsze kawałki, gdyż zbyt ciężkie mogą spowodować opadnięcie ciasta
- piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180 stopni
- na wierzchu wyrośniętego ciasta delikatnie ułożyć owoce
- formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 35-40 minut lub do zrumienienia
- upieczone ciasto pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku, dopiero po wstępnym ostygnięciu studzić na blacie
- ciasto kroić po całkowitym ostygnięciu, przechowywać pod przykryciem
Super!
OdpowiedzUsuńSkorzystam z przepisu...
Pozdrowienia.
Polecam.
UsuńWyglada super ale gdzie kruszonka ?
OdpowiedzUsuńBez kruszonki smakuje super, ale można ją dodać.
UsuńCiacho świetne.. bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na ciasto który nie wymaga dużo pracy polecam.Dziś piekę z budyniem,malinami,borówkami i kruszonka
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się, że przepis się spodobał :)
OdpowiedzUsuń