Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.
Sernik z białą czekoladą i porzeczkami
Składniki:
CIASTO KRUCHE
120g mąki pszennej
60g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
MASA SEROWA
650g twarogu tłustego
150ml śmietanki 30%
300g białej czekolady
4 jajka
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki domowego cukru waniliowego
350g czerwonej porzeczki
CIASTO KRUCHE
- mąkę i cukier puder przesiać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę
- formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz
- schłodzonym ciastem wylepić dno formy, nakłuć widelcem
- wstawić do piekarnika nagranego do 180 stopni, piec przez 20-25 minut lub do zrumienienia
- upieczony kruchy spód ostudzić
MASA SEROWA
- temperaturę piekarnika obniżyć do około 150 stopni
- na dno piekarnika lub na półkę, powyżej której będzie pieczony sernik, wstawić dużą blaszkę lub naczynie żaroodporne napełnione wodą - sernik będzie się piekł z parą wodną
- składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej
- twaróg zemleć dwukrotnie
- w kąpieli wodnej podgrzać śmietankę, do gorącej dodać połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę, mieszać do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej, lejącej konsystencji
- czekoladę zdjąć na blat, ostudzić
- czerwone porzeczki oczyścić, osuszyć
- do miski przełożyć twaróg, dodać jajka, przesianą mąkę ziemniaczaną oraz domowy cukier waniliowy, składniki krótko zmiksować
- do miksowanej masy serowej wlać ostudzoną, ale ciągle płynną czekoladę
- krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników
- boki formy wysmarować masłem
- na ciasto kruche wyłożyć cienką warstwę masy serowej, na niej rozłożyć 1/3 porzeczek
- na porzeczki wyłożyć kolejną część masy serowej i ponownie rozłożyć na niej 1/3 porzeczek
- na porzeczki wyłożyć resztę masy serowej, na wierzchu poukładać pozostałą 1/3 porzeczek
- formę z masą serową wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 60 minut, po tym czasie temperaturę obniżyć do około 120 stopni i piec do momentu ścięcia się sernika
- sernik po upieczeniu pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku do ostygnięcia
- po całkowitym ostygnięciu schłodzić przez noc w lodówce, dopiero wtedy wyjąć go z formy, odcinając brzeg cienkim nożem
- sernik przechowywać w lodówce pod przykryciem
Wspaniały..musi wybornie smakować)
OdpowiedzUsuńSerniczek wygląda obłędnie, a ja jako sernikoholik muszę go koniecznie spróbować, planuję go zrobić w weekend.. Ale mam taki mały dylemacik :) czy jak włożę bezpośrednio naczynie żaroodporne z wodą na dno piekarnika to ono nie pęknie ?? Niestety mam w piekarniku tylko jedną półkę :( Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńW takiej sytuacji należy wstawić naczynie przed włączeniem piekarnika, czyli po upieczeniu ciasta kruchego wyłączyć go, ostudzić i włączyć ponownie. Albo wykorzystać jakąś większą blaszkę do pieczenia, z nią nie będzie problemu ;)
UsuńDziękuję bardzo za odpowiedź ! Pozdrawiam ! :)
UsuńMożna użyć gotowego sera z wiaderka?
OdpowiedzUsuńTylko wtedy, jeśli jest bez dodatków i jest odpowiednio gęsty. W każdym innym przypadku konsystencja sernika może być różna i niekoniecznie wyjdzie on taki równy.
UsuńDodatek porzeczek prezentuje się świetnie :)
OdpowiedzUsuńwygląda po prostu bajecznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny :)
OdpowiedzUsuńAleż piękny. Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńZachwycający! Nie mogę się na niego napatrzeć :)
OdpowiedzUsuń